Sant Josep presenta els seus primers pressupostos participatius, amb una dotació de 450.000 euros

L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia presenta els seus primers pressupostos participatius, una fórmula a través de la qual la ciutadania escollirà a quins projectes es destina part de la inversió municipal. Per aquesta primera convocatòria, els vesins i vesines decidiran el destí d’un total de 450.000 euros en un procés que comença aquest mes amb la recollida de propostes i acabarà al voltant del proper mes d’octubre, quan es coneixeran quines són les escollides. Per assegurar el repartiment territorial, s’ha dividit el municipi en tres grans zones i cada una rebrà 150.000 euros. Aquestes són Sant Josep-es Cubells; Sant Agustí-Cala de Bou i Sant Jordi-Sant Francesc.

«Volem que la ciutadania ens ajudi a detectar quines són les seves necessitats i pensam que aquesta fórmula animarà a molts a fer-mos arribar el que consideren més urgent i els animam a que defensin les seves propostes, fins i tot a fer campanya perquè la seva sigui la escollida», ha dit l’alcalde, Ángel Luis Guerrero. L’equip de govern «té molts projectes per millorar el municipi, però pot passar que se’ns passi alguna necessitat que sigui el que realment demanda un barri o una població. Pensam que sortiran idees molt interessants d’aquest procès. Potser n’hi ha que se surten de la idea amb que neixen aquests pressupostos participatius, però això no vol dir que no ho incorporem al pla de govern».

Durant tot aquest mes, l’Ajuntament donarà a conèixer el projecte i el presentarà, també, en distintes trobades a les que s’ha convidat a les principals entitats de cada una de les zones en què s’ha dividit el municipi, «però que també seran obertes a la ciutadania en general», ha explicat la regidora de Participació, Cristina Ribas. En aquestes trobades, programades per a finals d’aquest mes, s’explicarà com han de fer arribar les seves propostes i quin camí seguiran una vegada presentades.

Qualsevol persona pot participar en l’enquesta que s’ha obert per decidir com ha de ser el procés i també fer arribar la seva idea per millorar Sant Josep, indicant nom i telèfon, a través de l’enllaç activat al web de l’Ajuntament (www.santjosep.org), entregant el formulari a les oficines municipals o a les paradetes informatives que hi haurà les properes setmanes als punts de més afluència de persones o els tallers d’elaboració de propostes que es faran. Totes rebran una resposta. Si es veu viable, el ciutadà o ciutadana serà informat, també si es descarta i per quines raons.

«Hem de deixar clar que no val qualsevol proposta. A més de la limitació de pressupost per aquest primer any, que es pot destinar a un únic projecte o gastar-lo en diverses actuacions mentre quedin sous si així ho decideix la ciutadania, hi ha algunes condicions que s’han de complir: el més important és que el projecte escollit es pugui fer durant l’any següent, no ha de contradir cap contracte vigent de l’Ajuntament ni generar nous serveis, a més de no contradir el pla de govern ni ser discriminatori», ha dit la regidora.

El termini per presentar propostes serà d’un mes, fins a mitjans de juny, i durant els mesos següents els serveis tècnics i jurídics de l’Ajuntament examinaran la viabilitat de totes les propostes. Un cop avaluades, als mesos d’octubre i novembre es farà la votació de les que aniran finalment al pressupost de 2021 amb el compromís de l’equip de govern d’executar-les durant l’any que ve. Només podran votar les que estiguin empadronades al municipi i tenguin més de 16 anys.

«Aquest primer any és un experiment, però li hem destinat una partida important perquè hi creim molt. Els nostres vesins i vesines coneixen millor que ningú què necessiten al seu entorn i ens comprometem a fer el possible perquè ho tenguin, si és el que resulta més votat», ha afegit Ribas, que ha explicat que hi haurà informadors als esdeveniments multitudinaris de les properes setmanes per donar a conèixer aquests pressupostos participatius i recollir propostes.

Comments are closed