Pressupostos Generals de l’Estat 2022: Sofia Hernanz destaca que Balears rebrà “més del doble d’inversió” respecte als últims de Rajoy

Els Pressupostos Generals de l’Estat per a 2022 contemplen una inversió total per a les Illes Balears de 355.120.000 d’euros, “la més alta de la història a les nostres illes i que ens situa per primera volta per damunt de la mitjana nacional en inversió per habitant”, com ha manifestat la diputada eivissenca del PSOE, Sofia Hernanz.

“És una ocasió històrica, mai abans el Govern d’Espanya havia reconegut la compensació per insularitat”, ha explicat Hernanz, amb una inversió extra de 182.770.000 d’euros. “Per entendre la magnitud d’aquests números, vull recordar que l’últim pressupost aprovat pel Partit Popular l’any 2018 per a les nostres illes va ser de 171 milions d’euros. Amb el president Sánchez, la inversió que rebrem l’any que serà de 355 milions d’euros, més del doble”.

“Crec que és evident que amb Francina Armengol i Pedro Sánchez tenim un Govern de les Illes Balears que fa la seua feina i un Govern d’Espanya que compleix les seues promeses”, ha destacat la diputada socialista.

“Sens dubte, estam davant d’una oportunitat històrica per a les nostres illes, i per descomptat esper que aquestos comptes tenguin el suport de tots els representants de Balears a Madrid, tant al Congrés i al Senat”, ha manifestat.

A més dels 182.770.000 milions d’euros extraordinaris del fons d’insularitat, els capítols d’inversió recullen diverses actuacions a l’illa d’Eivissa, com són noves inversions en l’edifici de Jutjats, inversions a l’aeroport, rehabilitació del Museu Arqueològic de Dalt Vila, edifici Guàrdia Civil a Sant Josep i equipament del Parador de Turisme. Sofia Hernanz recorda que el 2022 acabarà l’execució dels 21 milions d’euros del crèdit extraordinari que va aprovar el Govern per a la finalització de les obres del Parador, i que es preveuen 2,7 milions d’euros per a la seua equipació i posada en marxa.

A tot això se suma que s’està desenvolupant el conveni signat amb Sepes per a la urbanització del solar a Ca n’Escandell, per a la construcció de 530 habitatges de protecció oficial.

Pel que fa als nous Convenis de Carreteres, aquests encara s’estan negociant amb els consells insulars, però “la seua dotació està garantida a càrrec dels pressupostos de l’any 2022”, ha assegurat la diputada.

Sofia Hernanz ha recordat que “després de la crisi econòmica de l’any 2012, el Govern del Partit Popular va castigar Balears amb la major retallada pressupostària de la història”, però ara, “després de la crisi mundial de la pandèmia, de la qual hem estat especialment castigats per la nostra dedicació al turisme, Pedro Sánchez ha estat donant suport en tot moment a Balears, primer amb els ERTE i les prestacions a fixos discontinus, 855 milions d’ajudes a empreses, i ara la major inversió estatal de la història”.

Es tracta, segons Hernanz, de “dos models, el de el Partit Popular i el de el Partit Socialista, dos formes molt diferents de donar suport a les nostres illes en temps de crisi”.

A més, la diputada del PSOE recorda que els pressupostos generals per al 2022 inclouen “la major despesa social de la història, per reforçar l’Estat del Benestar”: 240.375.000 d’euros (el 59,8% del Pressupost nacional), import que arriba als 248.391.000 si es sumen els fons europeus. “Un total de 6 de cada 10 euros es destina a despesa social”, cosa que és “fonamental per a atendre la recuperació després de la pandèmia, i que beneficiarà molt especialment a un territori com són les nostres illes i Eivissa en particular”, ha destacat Sofia Hernanz.

La diputada destaca també altres grans xifres dels pressupostos generals de l’Estat, com l’increment del 4’8% de les pensions contributives, l’increment de la despesa de Sanitat (augmenta l’11%), de serveis socials, amb un augment per a la Dependència del 23’3%, fet que suposa el nivell més alt de la història.

Altres capítols destacats dels pressupostos són els de prevenció a la violència masclista, amb 29 milions d’euros, les polítiques d’habitatge, amb 3.000 milions d’euros (augmenta el 46’3%), els més de 5.000 milions d’euros a Educació (augmenta un 2’6%) i Joventut, que rebrà 12.550 milions (augmenta un 84’8%) i, per primera vegada, compta amb un capítol propi.

A beques es destinen 2.199 milions d’euros, a Formació Professional més de 2.000 milions i també s’inclou el Bo lloguer jove, per a l’accés a habitatge de joves de 18 a 35 anys, que serà de 250 euros al mes durant 2 anys, o el Bo jove cultural, dotat amb un total de 210 milions d’euros.

Pel que fa a la funció pública, els empleats i empleades públiques rebran una pujada del 2% de les retribucions.

Comments are closed