Som autònom: Què he fer?

Per tal de fer front a la situació econòmica derivada de l’estat d’alarma, el Govern d’Espanya ha ampliat el paquet d’ajudes als autònoms. Les últimes decisions són: 

S’habilita la Seguretat Social per a concedir moratòries en el pagament de les cotitzacions socials a empreses i autònoms i es permet l’ajornament del  pagament de deutes amb la Seguretat Social fins al 30 de juny.

Els autònoms que accedeixin a la prestació per cessament d’activitat podran ajornar sense càrrec la quota de la Seguretat Social de març pels dies que hagin treballat.

A part, les qüestions més importants referides als autònoms es responen en aquest bloc  de preguntes freqüents elaborat pel Govern de les Illes Balears.

Soc autònom/a i tenc un petit comerç que és la meva única font d’ingressos, m’he de donar de baixa?

No, continua d’alta i contacta amb la teva mútua per poder cobrar la prestació (ajuda) extraordinària que el govern central ha aprovat per a autònoms.

 Em dedic a fer reparacions d’electricitat/fontaneria/etc., puc anar a una casa a treballar?

Sí, sempre i quan sigui en una situació de necessitat i afecti a productes de primera necessitat (com l’aigua, el gas, l’electricitat o les telecomunicacions).

 Si soc autònom, em puc acollir a un ERTO?

Si tens al teu càrrec treballadors per compte aliè sí, sempre i quan concorrin les causes de força major o productives. Si no tens al teu càrrec treballadors NO pots demanar un ERTO, però SI pots demanar la prestació extraordinària per cessament d’activitat dels treballadors autònoms sense haver-te de donar de baixa.

 Si soc autònom, puc cobrar prestació?

Si ets autònom o autònoma i les teves activitats queden suspeses per l’estat d’alarma o la teva facturació cau més d’un 75% respecte del període de facturació del semestre passat, pots demanar una prestació fins que acabi l’estat d’alarma. A més, durant aquest període cotitzaràs a la Seguretat Social i no se’t reduirà la prestació que puguis cobrar en un futur.

 Hi ha un mínim de cotització per sol·licitar-la?

No, no hi ha un mínim de temps cotitzat. Els requisits són estar d’alta abans del 14 de març del 2020 i estar al dia en el pagament de cotitzacions.

 I si tenc deutes amb la Seguretat Social?

La Seguretat Social permetrà a qui no estigui al dia amb els pagaments en la data de suspensió de l’activitat o de la reducció de facturació que ingressin les quotes degudes en un termini de 30 dies. Una vegada produït el pagament, es podrà accedir a la prestació.

 En cas d’obtenir aquesta prestació, quant cobraré?

El 70% de la teva cotització mitjana dels darrers 12 mesos en el Règim Especial de la Seguretat Social dels Treballadors per Compte Propi o Autònoms.

 Com puc demanar la prestació extraordinària per cessament d’activitat per a autònoms?

Tens tota la informació aquí

 Quines ajudes hi ha per liquiditat dels autònoms i les empreses?

La línia d’aval d’ISBA, Societat de Garantia Recíproca. Aquesta ajuda es tramita directament amb ISBA SGR,  a través de la seva pàgina web.

També hi ha una línia de finançament de l’ICO (Instituto de Crédito Oficial) per a empreses i autònoms amb necessitats de liquiditat. Es poden sol·licitar fins a 500.000 € amb un tipus fix màxim anual del 1,50%TAE, sense comissió d’obertura.

No es pot fer servir per a refinançaments i l’operació financera té un termini de dos, tres o quatre anys (un any obligatori de manca).

Totes les operacions compten amb el 50% de garantia, atorgada per l’ICO.

Es podran formalitzar préstecs fins al 31 de desembre de 2020 o fins esgotament de fons.

Qui s’hi pot presentar?

Empreses i autònoms del sector turístic, transport, Hostaleria, Educació o Activitats recreatives, d’oci i entreteniment.

Es pot sol·licitar a les institucions financeres.

Més informació

A més, l’ICO ha aprovat una línia d’avals per a empreses i autònoms per garantir els préstecs o renovacions concedits a empreses i autònoms.

Més informació

Document Empreses i Emprenedors

Telèfon gratuït d’atenció: 900 121 121

Leave a Reply