Xerrada amb Laura Berja: “Totes les lleis que donen drets a les dones en aquest país tenen el segell del PSOE”

La diputada i portaveu d’Igualtat del Grup Parlamentari Socialista, Laura Berja, va participar el passat dijous a una trobada digital oberta a tota la militància d’Eivissa a la qual va explicar quina és la feina en matèria d’Igualtat que s’està desenvolupament en aquests moments al Congrés dels Diputats. Berja va explicar que el feminisme al nostre país està en un moment ‘crucial’ perquè la important mobilització social que s’ha produït els darrers anys els 8 de març ha tingut una gran incidència política i ha provocat una ‘contrareacció masclista que nega la violència de gènere i que inclús discuteix el concepte de violència contra les dones’.

Berja va recalcar que la millor manera de lluitar contra el discurs de la dreta i la ultradreta i contra les opinions masclistes és tenir coneixements feministes i donar a les dades objectives la importància que tenen. ‘Quan es donen números, quan treus les estadístiques, queden desarmats perquè les evidències són clares’, va explicar.

La portaveu d’Igualtat va demanar que tinguem memòria socialista feminista i que si aquest país té lleis que són referents a tot el món, com les d’Igualtat, contra la Violència de Gènere o l’Abortament, és gràcies al Partit Socialista, ‘totes porten el segell PSOE i totes tenen com a principal característica la seguretat jurídica i la rigorositat’, de fet, cap d’aquestes normes ha estat tombada pel Tribunal Constitucional tot i els intents de la dreta de fer-ho.

La companya socialista va fer incidència en la necessitat de reforçar les polítiques amb perspectiva de gènere en temps de la COVID-19, precisament perquè la crisi està sent especialment dura per a les persones que ja eren més vulnerables abans de la pandèmia. A més, va fer una relació de moltes de les normatives i iniciatives sobre les que treballa el grup parlamentari entre les que va citar l’impuls al Pacte d’Estat contra la Violència de gènere, el projecte de llei contra la violència sexual que respondrà a les recomanacions internacionals sobre el consentiment a les relacions sexuals, la inclusió del concepte de la coeducació a la nova Llei d’Educació i els decrets ja vigents sobre igualtat retributiva i plans d’igualtat obligatoris a l’empresa. També va recordar la recent equiparació del permís de maternitat i paternitat, que té com a objectiu evitar la discriminació de les dones en la contractació laboral i l’impuls de l’educació en el tram 0-3 anys per facilitar la incorporació de les dones al lloc de feina en els primers anys de criança.

Per a Laura Berja el tema que ha de marcar aquesta legislatura ha de ser la lluita contra la prostitució i va recordar que el PSOE s’ha posicionat clarament a favor de l’abolició de la prostitució, entenent que aquesta és ‘una esclavitud sagnant que permet legitimar el domini sobre les dones’. En aquest sentit, va senyalar que l’objectiu de la legislatura és aprovar una llei contra la tracta i l’explotació sexual, tal i com figurava al programa electoral.

Berja va atendre totes les consultes dels companys i les companyes que varen participar activamente a la xerrada i va seguir parlant sobre la futura llei contra la discriminació de tot tipus, que ja ha iniciat el seu tràmit parlamentari, la futura llei LGTBI, la necessària regulació de la pornografia pel mal que provoca sobre els infants i joves que la consumeixen indiscriminadament, el que permet reproduir relacions desiguals i masclistes, o sobre la protecció de la salut de les dones, la protecció de les dones gran o de les dones gitanes.

Finalment, la nostra representant al Congrés en matèria d’Igualtat va animar a tenir ‘memòria feminista i genealogia feminista’, recordant que els drets que les dones tenim avui varen ser lluitats durament per moltes companyes, a les que hem de recordar i agrair l’esforç que varem fer i de les que recollim el testimoni per seguir lluitant per aconseguir una igualtat real i efectiva.

Comments are closed