Imprimeix
PDF

Sílvia Cano: «La Llei de Memòria Democràtica saldarà un deute amb les víctimes i contribuirà a evitar la repetició dels errors del passat»

Damià Borràs i Sílvia Cano 29-05-17El ple del Parlament de les Illes Balears prendrà demà en consideració la Llei de Memòria Democràtica, amb la qual «volem impulsar la memòria d'aquelles persones que han possibilitat que avui puguem gaudir dels drets i llibertats de la nostra democràcia i restituir, rehabilitar i reparar a les víctimes de la Guerra Civil i la dictadura franquista».

Així ho ha avançat la diputada socialista Sílvia Cano, qui ha fet èmfasi en què «aquesta normativa suposarà el compliment d'un altre dels Acords Pel Canvi i ajudarà a fer una passa més per la memòria, la reparació i la justícia en el camí iniciat ara fa un any amb la Llei de Fosses».

La llei, coordinada pel Grup Parlamentari Socialista, pretén que les institucions públiques compleixin amb el deure de memòria que tenen, perquè «no ens podem permetre una societat que no conegui les errades i conflictes del passat», ha dit Cano.

Entre els aspectes més rellevants de la llei destaca la creació del Cens de la Memòria, un registre de caràcter públic sobre les víctimes; a més de la creació de Seccions de la Memòria Democràtica a arxius, biblioteques i museus on dipositar tots aquells vestigis franquistes que es retirin.

A més a més, també es confeccionarà un catàleg amb tots aquells espais rellevants per la Memòria Democràtica, que estaran protegits per la nova figura dels Espais i Itineraris de la Memòria.

La llei també declara el dia 11 de novembre com a data simbòlica de record i homenatge a les víctimes de la dictadura i la repressió franquista; i es crearà un cens de símbols i mencions franquistes que hauran de ser retirats per les institucions públiques.

També es contempla que el Govern de les Illes Balears mostri la seva predisposició per tal d'aconseguir l'aplicació de les resolucions de les Nacions Unides sobre crims contra la Humanitat i constatar el seu compromís personant-se davant les institucions judicials pertinents, en casos de desaparicions forçades, consells de guerra i afusellaments i altres vulneracions dels drets humans comeses durant la repressió i Dictadura franquista.

En definitiva, segons la diputada socialista, és «una oportunitat per tancar les ferides que resten obertes i assolir el grau de consens aconseguit amb la Llei de Fosses», aprovant-la per unanimitat «com a altres comunitats autònomes on les forces de dretes no han tengut una resposta contrària a l'aprovació d'aquest tipus de lleis».

Finalment, Cano ha reclamat al PP «que s'impliqui amb la reparació de les víctimes, ja que des del 2013 les partides dedicades al pressupost de memòria històrica estan a 0 euros, també per enguany».

Esmenes a la totalitat de la llei del lloguer turístic

D'altra banda, el diputat Damià Borràs ha anunciat el vot en contra del Grup Parlamentari Socialista a les esmenes a la totalitat de la llei del lloguer turístic.

El socialista ha reconegut que ha estat un procés difícil de regular «perquè venim d'un passat amb el qual el PP regulava d'una manera tan tancada que ha disparat el problema aquests 5 anys».

En concret, Borràs ha criticat que «la mala regulació del PP ha disparat el lloguer il·legal i la manca de controls ha acabat afectant els ingressos dels imposts que s'haurien d'haver recaptat i ha ajudat a apujar els preus del lloguer dels habitatges».

Pel que fa a les esmenes a la totalitat, Borràs ha argumentat que «l'esmena del Pi pot afectar els lloguers de tot l'any respecte als que són de temporada, la de Ciutadans demana barra lliure a les Illes Balears i la del PP demana que les coses no es moguin de com estan ara».

Per això, el vot dels socialistes serà en contra tot i que «treballarem amb el conjunt de grups per intentar que la llei pugui millorar durant el tràmit parlamentari». De fet, el PSIB-PSOE ha presentat, juntament amb MÉS per Mallorca, 43 esmenes per tal que el lloguer turístic «suposi una font de riquesa per la ciutadania de les Illes i no un problema d'accés a l'habitatge, de saturació o d'especulació urbanística».

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube