Els Socialistes de Maria de la Salut reclamen un racó de la memòria en homenatge als mariandos represaliats en la Guerra Civil

Fa més de sis mesos que varen sol·licitar a l’Ajuntament col·locar en el cementiri del poble una placa en homenatge a “les persones que sofriren i encara sofreixen les conseqüències de la Guerra Civil”, però l’equip de govern encara no ha donat resposta a la petició

L’Agrupació Socialista de Maria de la Salut denuncia que l’ajuntament fa oïdes sordes a la seva sol·licitud d’instal·lar un racó de la memòria en el cementiri municipal per retre homenatge als mariandos represaliats durant la Guerra Civil.

La petició es va registrar ara ja fa més de sis mesos, en concret el 28 de setembre de 2018, però l’equip de govern encara no s’ha pronunciat. “Varen contestar de paraula que aquest era un tema delicat i que s’ha de consensuar entre tots”, exposa el candidat socialista a la batlia del municipi, Rafel Aulet, però “a dia d’avui encara no han dit res”.

Els socialistes de Maria fan aquesta sol·licitud “davant la necessitat de recuperar la memòria històrica del nostre poble i homenatjar les persones que sofriren i encara sofreixen les conseqüències de la Guerra Civil”. De fet, el tres primers cossos que es varen exhumar a les Illes Balears són de tres veïnats del poble: Jaume Gual Mas, Joan Gual Genovard, Puro, i Miquel Salom Ribot Mio.

Els tres foren afusellats el 1936 a Puntiró pels falangistes i enterrats en la fossa comuna del cementiri de Sant Joan, les tasques d’exhumació de la qual s’iniciaren el 2014. Gràcies a aquestes tasques d’exhumació, els cosses dels tres mariandos assassinats ja resten en el tombes familiars del cementiri de Maria de la Salut vuitanta anys després.

Explica Rafel Aulet que els falangistes varen detenir cinc persones i les condugueren fins a Puntiró, on dues d’elles aconseguiren escapar, però no així els tres mariandos que foren afusellats “i tirats dins un pou, però els veïnats els varen trobar tres dies després, els varen treure del pou i els varen dur a la fossa comuna de Sant Joan”.

El que demanen el socialistes de Maria és “poder retre homenatge a aquests veïnats i veïnades que patiren les conseqüències de la Guerra Civil i la repressió franquista, però l’equip de govern ignora el tema”, denuncia Aulet.

Source: Actualitat Municipis

Comments are closed