Sílvia Cano: “Necessitam una comissió d’experts que posi solucions sobre l’explotació sexual infantil, no una comissió política interessada en dimissions”

La Comissió d’Indústria, Turisme i Comerç del Senat ha aprovat una moció del Grup Socialista per instar al Govern d’Espanya a aprovar un pla específic per a reactivar el turisme a les Illes Balears.

El senador per Mallorca, Cosme Bonet, encarregat de la iniciativa, ha defensat que “és important instar al Govern d’Espanya a afrontar la recuperació del sector turístic de la mà de les Illes Balears, una de les zones més perjudicades pels efectes de la pandèmia en el turisme a nivell mundial, tenint en compte com el turisme pot ser la locomotora que estiri de la recuperació econòmica en el conjunt del país, com ha passat en altres crisis econòmiques”.

Per això, la iniciativa socialista insta al Govern de l’Estat a impulsar un pla específic de turisme per a Balears, “tenint en compte la singularitat insular i l’elevada dependència que tenim d’aquest sector, amb una inversió concreta per al sector en el marc dels fons europeus i en col·laboració amb el govern autonòmic i els consells insulars”.

El senador socialista ha justificat la necessitat d’aquest pla per a les nostres illes especificant que “el turisme aporta el 42,1% del PIB en el cas de les illes, amb un 30% dels afiliats a la Seguretat Social”, unes xifres que la pandèmia ha enfonsat, perquè “malgrat els nombrosos esforços fets pels governs estatal i autonòmic, Balears ha perdut entre abril i juny un 40% del PIB en comparació amb el 2019, amb 58.800 treballadors amb el seu lloc de feina suspès gràcies als ERTO”.

Una situació que tal com ha recordat Bonet, ha provocat la reacció de les distintes administracions, “amb suport a empreses, crèdits ICO, mesures per a autònoms i els ERTO, els quals han beneficiat especialment a la nostra comunitat autònoma”.

A més a més, el senador per Mallorca ha explicat que “el pla pilot de turisme segur va ser una gran eina de promoció de Balears i Espanya, el qual va tenir lloc a la vegada que el Govern de Pedro Sánchez aprovava un Pla de Suport al Turisme, dotat amb 4.262 milions d’euros i 5 pilars d’acció com l’impuls de destinacions turístiques sostenibles o la intel·ligència turística”.

Un pla que ja s’està concretant i que de fet, està beneficiant a les illes a través de dos projectes per valor de 3,96 milions d’euros.

Davant aquesta situació, Bonet ha urgit a totes les administracions a actuar “per tornar l’esperança a milers de treballadors i empresaris del país, tenint clar que el primer requisit per a la recuperació de l’economia és la reducció del nivell de contagis, perquè la millor política econòmica és la que posa la salut i la seguretat com a primera prioritat”.

Una tasca que s’està intensificant, com ha expressat el senador socialista, a través d’una feina conjunta entre el Govern d’Espanya, el de Canàries i el de les Illes Balears per establir corredors segurs i protocols comuns per a la recuperació del turisme.

Per això, la moció socialista aprovada pel Senat insta ara al Govern d’Espanya a aprovar aquest pla específic per a les Illes Balears amb l’objectiu de rellançar la nostra principal indústria. El text ha estat aprovat per 28 vots a favor i una abstenció del PNV.

 

Susanna Moll: “Tenim l’obligació de blindar el sistema sanitari públic enfront de les retallades, copagaments i privatitzacions”

Per part seva, la senadora socialista per Mallorca, Susanna Moll, ha defensat una moció del Grup Socialista per a actualitzar la cartera de serveis comuna respecte del cribratge neonatal per a la detecció de la immunodeficiència greu (IDGC).

Durant la seva intervenció a la Comissió de Sanitat i Consum, la senadora socialista ha defensat que en moments d’una pandèmia mundial com l’actual, “comprovam una vegada més com és d’important tenir un sistema sanitari fort”, per la qual cosa “tenim l’obligació de blindar-lo enfront de les retallades, els copagaments i les privatitzacions, perquè només des del sector públic es pot arribar a una vertadera justícia social i evitar patiment als pacients i als seus familiars”.

Ara bé, Moll ha considerat important “avançar i ampliar cada vegada més la cartera de serveis i els mètodes de prevenció i teràpies necessàries per a millorar la vida de les persones”.

En concret, la senadora per Mallorca ha proposat incorporar la detecció de la Immunodeficiència Combinada Greu en el programa de cribratge neonatal de la cartera de serveis comuns del Sistema Nacional de Salut. “es tracta d’un trastorn de base genètica que ocasiona problemes de risc vital en el sistema immunitari, que requereix del cribratge neonatal, o prova del taló, per a permetre un diagnòstic precoç de malalties endocrino-metabòliques que tenen bon pronòstic si es detecten a temps”.

Source: Actualitat Fedaració Mallorca

Comments are closed