
Davant l’aprovació de diverses iniciatives legislatives que amenacen el model territorial, la sostenibilitat i la convivència a Mallorca, el Grup Socialista al Consell de Mallorca expressa el seu rebuig frontal, en sengles iniciatives al ple de demà, pel “retrocés històric en matèria de protecció del territori i justícia social que ens torna a les èpoques de ple descontrol urbanístic i territorial dels anys 80 i 90”, en paraules de la portaveu del Grup Socialista, Catalina Cladera.
L’aprovació dilluns al Parlament, de la nova Llei que permetrà urbanitzar el rústic dels municipis de més de 10/20.000 habitants, sense esgotar el sòl urbanitzable actual és un atac directe ad totes les polítiques de sostenibilitat territorial que s’han fet a Mallorca El Grup Socialista denuncien la recent aprovació al Parlament, amb majoria PPVox, de la llei que permet urbanitzar sòl rústic en municipis de més de 10.000 habitants, sense haver esgotat les reserves de sòl urbanitzable. Catalina Cladera creu que “estam davant d’un retorn a les polítiques especulatives dels anys 80 i 90 i una amenaça directa a la Mallorca del futur”.
Cladera creu que aquesta iniciativa no dona cap solució a la situació d’emergència habitacional que vivim, i que priva a una part creixent de la societat de Mallorca de la possibilitat de trobar un habitatge digne, de lloguer o de compra, a un preu d’acord amb les condicions econòmiques i salarials mitjanes dels treballadors de l’illa. Al contrari, es tracta d’una excusa emprada pel PP simplement per afavorir l’especulació, la urbanització de zones fins ara declarades com a rústiques, per edificar habitatges que estaran només a l’abast d’uns pocs i de capital estranger.
La portaveu socialista ha anunciat que “tant aviat tornem al Govern revertirem totes aquestes iniciatives polítiques que ataquen el més sagrat que tenim a Mallorca, el nostre territori, i molt en especial, la Serra de Tramuntana. Cladera ha censurat “el silenci de Galmés” davant la prevista legalització d’edificacions il·legals, que posa en risc el caràcter excepcional de la Serra, reconeguda per la UNESCO com a Patrimoni Mundial, amb una llei que podria convertir-se en una eina de blanqueig urbanístic. Una llei de la Serra preparada de portes endins del Consell, sense comptar en cap cas amb l’oposició.
El Grup Socialista presenta una pregunta i una moció al plenari, en primer terme, per saber de quina manera afecta l’amnistia urbanística decretada per Prohens en el projecte de llei que prepara el Consell de Mallorca. Un projecte que queda en entredit, donada la finalitat especulativa de l’acció legalitzadora del Govern a la Serra, amb usos i edificis que quedaran en condicions de revaloritzar-se i tornar al mercat, per beneficiar uns interessos minoritaris molt determinats. La moció socialista que es debat demà proposa instar el Govern de les Illes Balears a no rebaixar en el nivell de protecció de la Serra de Tramuntana. Exigir que qualsevol iniciativa legislativa que afecti la Serra de Tramuntana sigui objecte de debat públic i consulta amb agents afectats i ajuntaments. Manifestar el rebuig frontal a qualsevol intent de legalitzar edificacions amb usos prohibits a la Serra que comprometin els valors que varen motivar la seva declaració com a Patrimoni Mundial. I donar trasllat del procés a les entitats promotores de la declaració de Patrimoni de la Humanitat, ICOMOS i UNESCO.
La “destrucció programada del territori” que propicia PPVox amb els seus acords te el seu correlat amb les iniciatives que impulsen a nivell turístic. El Decret llei 4/2025 torna a posar al mercat fins a 90.000 places turístiques que estaven previstes per ser amortitzades, només a Mallorca. A més, es permeten 500 noves concessions de places turístiques en edificis BIC sense cap estudi de càrrega. Cladera ha reclamat un estudi rigorós sobre la capacitat de càrrega de l’illa i un reforç efectiu de l’activitat sancionadora davant les il·legalitats turístiques, a banda de la retirada de les dues bosses de places turístiques que ha obert el Consell de Mallorca, i que permeten precisament la comercialització de les mateixes, en una nova iniciativa que el Grup Socialista porta demà a ple.
Cladera també ha negat taxativament que la Llei de restricció d’entrada de vehicles a l’illa que prepara el Consell compti amb l’aval del grup Socialista. “A nosaltres ens la varen presentar, fa un mes, però en cap cas ens l’han consensuada”, ha dit la socialista, negant les mateixes afirmacions de Galmés. “Els Socialistes som molt conscients que estem en un moment polític molt delicat, per que les propostes legislatives de PPVox posen en risc el nostre futur com a poble”.