Els socialistes de Mallorca atorguen el premi Maria Plaza 2019 a l’advocada Maria Duran per “la lluita intensa en la defensa dels drets de les dones”

També s’ha lliurat una menció especial per a la socialista assassinada pel franquisme Joana Vaño, primera dona identificada a la fossa comuna del cementiri de Calvià

Els socialistes de Mallorca han lliurat el XIX premi Maria Plaza, guardó que cada any es lliura a persones, entitats o col·lectius com a reconeixement a la tasca en defensa de la igualtat d’oportunitats entre homes i dones. Enguany, el premi ha estat per a Maria Duran, advocada que fa 35 anys que treballa en la defensa dels drets de les dones.

Catalina Cladera, candidata socialista al Consell de Mallorca, ha destacat de Duran “la lluita intensa en la defensa dels drets de les dones” i ha posat de relleu el fet que “gràcies a la lluita feminista les dones hem pogut avançar i gràcies a governs progressistes hem assolit moltes fites”, tot i que ha insistit que queda molt per fer i, per això, “no podem donar ni una passa enrere”.

Per a Maria Duran, aquest guardó és “una de les alegries més grans de la meva vida” i ha volgut destacar també el compromís del PSIB-PSOE amb el feminisme, fent “de la igualtat entre homes i dones una prioritat absoluta”.

Així mateix, s’ha fet menció especial a la figura de Joana Vaño, dona assassinada pel franquisme i la primera dona identificada en les tasques d’exhumació de la fossa comuna del cementiri de Calvià. Han recollit el guardó les organitzacions a què va pertànyer Vaño, que són l’Agrupació Socialista de Calvià i el sindicat UGT, i Memòria de Mallorca.

Dolors Marí, vicepresidenta de Memòria de Mallorca, s’ha mostrat “molt contenta i agraïda” per aquest guardó, que representa “una tasca que feim des de fa molts d’anys per fer visibles els morts del franquisme” i ha afegit que “no podem oblidar les dones que durant la Guerra Civil i postguerra que varen lluitar i patir en silenci”.

Aquests premis reben el nom de Maria Plaza com a reconeixement de la tasca d’aquesta dona socialista i feminista que en temps de la Guerra Civil lluità pels drets de les dones i que, per mor d’això, fou perseguida.

Source: Portada

Comments are closed