La manca de planificació de l’IMAS massifica els centres d’atenció a les persones sense llar en plena onada de fred

 La portaveu del Grup Socialista del Consell, Catalina Cladera, acusa el president Galmés i el responsable de l’IMAS, sr. Sánchez, de “no haver previst nous espais provisionals per acollir les persones sense llar durant l’onada de fred”. Aquesta nova mostra del “caos de l’IMAS que provoca el col·lapse de les infraestructures d’inclusió social a Mallorca.

L’IMAS del Consell de Mallorca ha activat el protocol per baixes temperatures, per evitar que persones sense llar romanguin al carrer, però no ha previst l’increment de places dels serveis d’inclusió social. Aquest fet fa que als usuaris habituals d’aquests serveis d’atenció social se sumin les persones que no han de dormir al ras, sense que s’hagin previst noves places com s’havia fet en anys anteriors.

“Els socialistes lamentam un cop més el fracàs de gestió del sr. Galmés i del sr. Sánchez en matèria de serveis socials, que un cop darrera l’altre demostren la manca de voluntat per atendre a les persones que més ho necessiten”, ha dit la portaveu socialista al Consell, Catalina Cladera. Durant l’hivern passat, davant l’alerta per baixes temperatures, l’IMAS va habilitar 30 noves places permanents i 16 temporals, per poder acollir nous usuaris als serveis d’inclusió, sense massificar els centres d’acollida. Ara, la manca de previsió de l’IMAS condemna als usuaris a veure com les instal·lacions que ja estan al màxim de la seva capacitat, encara han d’encabir a nous usuaris.

Cladera ha insistit en què “Galmés i Sánchez no poden al·legar que desconeixien la situació, per que cada any s’activen les alertes per onada de fred, i sempre s’havien previst noves places per acollir a aquestes persones, fins ara”. Cladera ha recordat que fa just 15 dies els socialistes “ja vam advertir el desastre de gestió en temes socials del Consell de Mallorca, per que s’ha decidit invertir en altres bandes abans de fomentar el housing, ampliar els centres d’inclusió, i ara en veiem les conseqüències d’aquesta irresponsabilitat”.

A mes, el Consell també ha eliminat totes les ajudes que es van habilitar en 2022 i 2023, per a famílies, sota l’excusa de que ara la situació és millor que fa un any, expressada pel president de l’IMAS Guillermo Sánchez.

“Assistim a la desprotecció sistèmàtica de les persones que més necessiten els recursos públics”, ha dit Cladera que ha recordat com retrocedeix el pes de les polítiques socials en el pressupost de 2024, i que s’ha decidit destinar 43 milions d’euros dels mallorquins a TIRME en comptes de mantenir les inversions en serveis socials.

La consellera insular Sofia Alonso ha recordat que durant la passada legislatura “es varen triplicar les places de housing, passant de 70 a 202, oferint una llar digna, individual, permanent i amb suport professional per cobrir un dret bàsic de la persona, com és l’accés a un habitatge”. En tema d’inclusió, també es varen posar en marxa diversos projectes de housing per a joves menors de 30 anys, i majors de 65 anys.

“El Consell de Mallorca no pot fer un discurs social mentre que no fa tot el possible per afavorir les persones desafavorides”, ha dit Cladera. “Tenim recursos, però PPVOX demostra una alarmant manca de voluntat de servei públic per que no és capaç d’aplicar-los a millorar la vida de les persones”.

Leave a Reply