El Consell de Mallorca es compromet a minimitzar la discriminació digital de les persones majors, a proposta del Grup Socialista.

Una moció defensada per la consellera socialista, Beatriu Gamundí, compromet al Consell en promoure mecanisme d’accés al serveis administratius i comercials a les persones grans que no ho poden fer a través de mitjans digitals, i reduir d’aquesta manera la bretxa digital que actualment es provoca, per l’exclusió d’aquest col·lectiu. La Federació de Jubilats de CCOO ha intervingut en el ple per fer suport a la demanda. També a col·lació de la iniciativa socialista, el Consell de Mallorca ha accedit a convocar el Consell de la Gent Gran de Mallorca per primer cop en aquesta legislatura, després de més de dos anys de la darrera sessió d’aquest ens.

El Consell de Mallorca s’ha compromès avui a promoure mesures per garantir l’accés universal i igualitari als serveis essencials per a les persones majors, mantenint canals d’atenció presencial i promovent una administració accessible, clara i adaptada a les seves necessitats. Així ho ha defensat una moció del grup socialista promoguda per la consellera Beatriu Gamundí, i que ha estat aprovada per unanimitat en el ple d’aquest dijous.

“Una societat democràtica i justa no pot ignorar les barreres que la digitalització no adaptada suposa per a milers de persones que no disposen de les competències digitals necessàries per accedir als serveis essencials”, ha defensat Gamundí . La socialista s’ha referit a la situació de moltes persones majors, que sovint es veuen excloses de serveis bancaris, administratius i bàsics com la llum, l’aigua o les telecomunicacions, davant la desaparició progressiva dels canals presencials i l’exigència creixent de fer tràmits únicament en línia o mitjançant cita prèvia digital. Aquesta realitat genera situacions d’indefensió, dependència, aïllament i pèrdua d’autonomia, que la moció socialista aprovada avui pretén combatre.

Aquestes mesures es sintetitzaran en un nou Pla de Garantia d’Accés Universal als Serveis Bàsics per a les persones majors, que garanteixi com a mínim: l’atenció presencial sense necessitat de cita prèvia digital almenys dos dies a la setmana; potenciar la creació línies telefòniques gratuïtes amb atenció humana directa per a la realització de gestions bàsiques; treballar per l’exempció de comissions bancàries per a les persones jubilades i pensionistes en el compte on es domicilia la pensió; i demanar la simplificació dels tràmits i de la informació, mitjançant l’ús d’un llenguatge clar, comprensible i adaptat. Gamundí ha instat donar “una resposta institucional que combini modernització amb justícia social, i que posi al centre la dignitat, l’autonomia i la igualtat d’oportunitats de totes les persones”, per superar la bretxa digital.

La consellera socialista també ha al·ludit a la necessitat de que el Consell de Mallorca desbloquegi la convocatòria del Consell de Gent Gran de Mallorca, un ens creat durant la passada legislatura, però que porta dos anys sense reunir-se.

Aquest Consell de la Gent Gran ha de ser el fòrum de debat i posada en comú de problemes com el que causa la bretxa digital a les persones majors, i un element de reflexió precisament per posar veu a les necessitats d’aquest col·lectiu. La demanda de Gamundí ha quedat atesa pel conseller de Presidència del Consell de Mallorca que s’ha compromès a fer la primera convocatòria del Consell de Gent Gran de Mallorca de la legislatura pel pròxim mes de setembre.

Comments are closed