El Consell demostra una deficient gestió de la tarifa de residus sòlids urbans

El sobrecost de la tarifa de residus de 43 milions d’euros que ha anunciat l’equip de govern per al pròxim any suposa una “deficient negociació de la tarifa amb TIRME” segons el portaveu adjunt dels socialistes, Javier de Juan. A més, “el sr. galmés incompleix una de les seves promeses electorals, i no aplica la baixada del 10% que havia promès”

El sobrecost de 43 milions d’euros per la tarifa de residus sòlids urbans per als municipis (RSU), que ha anunciat l’equip de govern del Consell de Mallorca per 2024, denota una “deficient capacitat de negociació de l’actual equip de govern de Medi Ambient per un tema que durant la passada legislatura vàrem controlar amb els socialistes al govern del Consell”, ha dit Javier de Juan, un cop conegut l’anunci del Consell.

De Juan creu que “durant la passada legislatura el Consell de Mallorca sempre va bonificar la tarifa dels RSU, i d’aquesta manera es va evitar que els ajuntaments haguessin d’afrontar tot el pes del cost de la recollida dels residus, però en cap cas va arribar a les quantitats que ara ha anunciat el sr. Galmés i la seva directora insular, Margalida Roig.

El portaveu socialista creu que aquest increment anunciat de 43 milions d’euros que afrontarà el Consell és un “cost excessiu”, tot i que resulta clar que una part del qual es fonamenta en la pujada del preu dels diners (euribor), i pel càlcul de l’IPC anual aplicat en la tarifa. De totes maneres de Juan compara que en circumstàncies similars, durant la passada legislatura “mai es gastar tants de recursos públics per equilibrar la tarifa que TIRME cobra als municipis per gestionar els seus residus, un fet que demostra que els negociadors del sr. Galmés no han defensat prou els doblers dels mallorquins i mallorquines que gestionen”.

A més, es dóna la circumstància que el PP es va presentar a les passades eleccions del mes de maig amb la promesa de rebaixar la tarifa de RSU un 10%, “justament el percentatge de rebaixa que vam aconseguir aplicar a la tarifa durant els quatre anys de la passada legislatura”. Ara els 43 milions que el Consell aplicarà per bonificar la tarifa serviran just per mantenir el mateix preu per tona, 114 euros, que va fixar el Consell per 2023. “Un incompliment més del sr. Galmés, que es demostra cada cop més que es va presentar a les eleccions amb propostes allunyades de la realitat que ara no pot acomplir”, segons de Juan.

Els socialistes també han mostrat la seva “estranyesa” pel fet que el titular del departament de Medi Ambient, Pedro Bestard, hagi decidit no explicar la tarifa de RSU, i s’hagi “refugiat” en la Directora insular. “Una demostració més que demostra la manca de preparació de Bestard pel càrrec que ocupa”, segons el portaveu adjunt socialista.

El Grup de Consellers Socialistes han anunciat avui que emprendran diverses iniciatives al si del Consell per conèixer com s’han dut les negociacions i els càlculs per arribar a la conclusió que el Consell haurà d’abonar 43 milions d’euros per aconseguir mantenir la tarifa en els 114 euros/tona. “Una quantitat que considerem enorme i que detreurà gran quantitat de recursos del pressupost del Consell de 2024, malgrat s’hi destinin les aportacions suplementàries de les bestretes del GOIB pel la Llei de finançament dels Consells Insulars”.

Leave a Reply