El PSIB-PSOE denuncia la comercialització de 230 places de lloguer turístic il·legal a Palma i demana actuacions davant la inacció del PP

Els socialistes denunciaran aquestes il·legalitats avui mateix davant els serveis d’ordenació del Consell de Mallorca perquè s’actuï de forma immediata

El PSIB-PSOE ha denunciat l’existència de 230 places en règim de lloguer turístic il·legal a Palma, repartides majoritàriament en les zones de la Plaça de Toros, carrer Aragó i la barriada de Foners. Segons dades de Booking, s’han identificat 48 apartaments i un vehicle que ofereixen places turístiques presumptament fora de llei, reflectint tan sols una petita part del problema, que podria afectar fins a 800 habitatges a la ciutat.

En concret, són 29 pisos d’edificis sencers que dediquen la seva totalitat al lloguer turístic il·legal i que suposen un total de 170 places turístiques, als quals se sumen 19 apartaments en edificis plurifamiliars i un vehicle que impliquen 60 places il·legals més.

Cal tenir en compte que des del 2018 a Palma està prohibit el lloguer turístic en edificis plurifamiliars, una decisió presa per l’anterior equip de govern municipal socialista, avalada pel Tribunal Suprem en sentència de l’any 2023.

El portaveu del PSIB-PSOE a l’Ajuntament de Palma, Xisco Ducrós, ha criticat durament la inacció del PP davant la crisi d’habitatge a Palma, centrant-se en l’impacte negatiu dels lloguers turístics il·legals, a la vegada que ha destacat que aquestes activitats il·legals generen ingressos enormes, amb fins a 15.000 euros diaris, posant pressió insostenible en un mercat ja tensat i fent-lo inaccessible per a molts ciutadans.

“És inadmissible que el PP segueixi girant l’esquena a la greu situació d’habitatge a Palma. La seva inacció beneficia només a uns pocs i perjudica la majoria,” ha declarat Ducrós, qui ha exigit al PP actuacions decidides per regularitzar el mercat i protegir el dret a l’habitatge davant l’especulació. “No podem permetre que la manca de control del PP continuï deteriorant la nostra ciutat,” ha conclòs Ducrós, instigant a una resposta urgent i efectiva.

Davant, la proliferació incontrolada d’habitatges de lloguer vacacional il·legal a Palma que els Socialistes han posat de manifest, el Grup Socialista al Consell ha registrat tota aquesta informació davant dels serveis d’ordenació del Consell per facilitar que es pugui actuar immediatament per aturar aquesta activitat il·lícita i terminantment prohibida per la llei.

El portaveu adjunt, Javier de Juan, ha constatat que els serveis d’Inspecció i Ordenació Turística del Consell han fet fallida: “és un altre gran fracàs de Galmés”, ha dit, perquè es confirma que després de 8 mesos d’haver-lo anunciat, “el Pla de xoc contra l’allotjament vacacional de Galmés i Marcial Rodríguez és una farsa, una mentida. Una coartada per fer veure que fa, però que en realitat segueixen permetent el de sempre: l’especulació immobiliària, la perversió de les normes i l’urbanisme pels seus amics: el que ha fet el PP sempre que ha governat.”

De Juan ha acusat Galmés i Rodríguez d’haver “desmantellat el servei d’Ordenació”. Han fet fora el cap de servei, i tampoc disposen del responsable de sancions. No han incrementat la plantilla que han heretat de la passada legislatura ni han sumat ni un sol funcionari per la tasca.

I com a mostra flagrant d’aquest funcionament deficitari, el portaveu socialista al Consell ha posat d’exemple la gestió de l’escàndol de l’agroturisme del militant del PP d’Andratx, Jaume Porsell. El Consell no va aixecar acta dels fets fins que el 19 d’abril es va destapar tot el cas als mitjans de comunicació, set mesos després d’haver concedit una Declaració responsable d’Inici d’activitat sense constatar que no complia els requisits necessaris per no tenir els permisos d’activitat ni el canvi d’ús per a l’habitatge.

Per part seva, la diputada del Grup Parlamentari Socialista, Mercedes Garrido, ha denunciat que “la realitat és el pitjor enemic de Marga Prohens”, pel fet que “diu que les Illes Balears han arribat al seu límit, però el que està arribant al límit és la paciència de la ciutadania amb la hipocresia d’aquest Goverm, que diu una cosa, però fa la contrària”.

Garrido ha posat com a exemple els lloguers turístics il·legals denunciats avui, però també el fet que a Menorca dels 4.000 allotjaments que s’anuncien per AirBnb només 1.300 tenen registr oficial, pel fet que es permetrà lloguer vacacional en els xalets il·legals en sòl rústic que el Govern amnistiarà o pel fet que el decret de simplificació administrativa que prepara el Govern suposarà l’eliminació de controls ambientals i l’increment de places turístiques.

Precisament, la diputada socialista ha recordat que la mateixa Prohens va presentar un acord amb la plataforma Booking amb un projecte pilot per controlar el lloguer turístic il·legal, amb el qual avui es veu que “o la presidenta pren el pèl a la ciutadania o Booking li pren el pèl al Govern”.

Finalment, Garrido ha denunciat que després d’un any de Govern “no s’ha planificat res”, per la qual cosa ha exigit a la presidenta “que apliqui la llei i que es posi a fer feina per gestionar situacions de massificació”, tenint en compte que “nosaltres fa anys que apostam per la qualitat per damunt de la quantitat, per la moratòria de places i el seu decreixement i per mesures que ajudin a gestionar l’èxit turístic sense que això repercuteixi negativament en els treballadors i les treballadores del sector, davant la qual cosa el PP ens deia turismefòbics”.

Source: Actualitat Fedaració Mallorca

Comments are closed