La baixada del sostre de places turístiques de Mallorca confirma la impostura política de Galmés.

Les 18.000 places de rebaixa del sostre de places turístiques a Mallorca que ha anunciat l’equip de govern PPVOX al Consell són les mateixes que ja estaven suspeses al Consorci Bossa Allotjaments Turístics, per decisió a la passada legislatura. PPVOX varen votar en contra d’una moció socialista que demanava l’eliminació definitiva de les places en el ple del mes d’abril passat. El portaveu socialista, Javier de Juan explica el canvi de postura del PP “per la por a les mobilitzacions creixents en contra de la massificació, però és el contrari que defensava el PP fa un any, i fa un mes”.  

L’inversemblant canvi de guió en les polítiques turístiques de PPVox al Consell de Mallorca s’han dut a la seva màxima expressió amb l’anunci de la reducció del sostre de places turístiques de Mallorca. Es tracta d’una impostura més de Galmés, que fins a la data havia defensat tot el contrari, amb la rehabilitació de les places de la Bossa d’Allotjaments Turístics, el permís per a exercir el lloguer turístic en habitatges en sol rústic, o l’eliminació de la moratòria de places turístiques. Són totes propostes desenvolupistes, contràries a les polítiques de turisme sostenible seguides pels socialistes des dels governs a la passada legislatura, i que ara de sobte es troben amb un gir de 180 graus perpetrat per una personalitat política contradictòria. L’anunci de Galmés es fa sense que es coneguin estudis de càrrega o informes que avalin la xifra de 18.000 places o qualsevol altra.

“El sr. Galmés actua ara així per conveniència, per que li fa por ser la diana de les manifestacions que es comencen a covar en contra de la massificació turística” ha dit el portaveu adjunt del Grup Socialista al Consell, Javier de Juan.  Només fa un mes, en el ple del Consell del mes d’abril, just fa 30 dies, el vot de Galmés va tombar la moció socialista que precisament proposava l’eliminació permanent de les places turístiques disponibles a Mallorca. Unes places que ja estaven suspeses d’ençà la iniciativa que l’equip de govern de la presidenta Cladera i del conseller Serra van aprovar al ple del Consell de maig de 2023. Per tant, les places que ara Galmés afirma retallar del sostre turístic de Mallorca, ja estaven formalment fora de joc des de fa un any.

“Allò que ha anunciat avui Galmés és un truc de triler“, ha dit De Juan, per que “elimina unes places que ja estaven suspeses de fet”, quan per cert, el PP de Galmés, encara a l’oposició, s’hi va manifestar obertament en contra. Durant la passada legislatura es va tramitar, a més, una moratòria en la concessió de noves places, per evitar una major concentració de permisos habilitants a zones turístiques madures. Però per elevar a definitiva aquestes accions és necessari abordar un procés seriós de modificació de la normativa que ho regula, el Pla d’Intervenció en Àmbits Turístics (PIAT), un procés normatiu que Galmés també ha obviat avui. “Al final veiem Galmés actuant per obligació, després de sentir parlar ahir Prohens de límits, i tira la bolla uns mesos cap a endavant, però sense donar cap solució al problema de fons del model turístic i la massificació que pateixen els ciutadans de l’illa”.

Leave a Reply