El PSIB-PSOE destaca la “tasca pionera” duta a terme a la legislatura 2007-2011, posant en marxa serveis de prevenció, coordinació i lluita contra l’explotació sexual infantil “que avui en dia són fonamentals”

Lorena Oliver ha participat en nom del Grup Socialista a la sessió que ha acollit les primeres compareixences que són obertes a petició socialista

La Comissió Política sobre l’explotació sexual infantil de l’Institut Mallorquí d’Afers Socials ha iniciat avui les compareixences polítiques per analitzar les accions polítiques posades en marxa al llarg de la legislatura 2007 a 2011 per combatre l’explotació sexual de menors.

La comissió d’avui, en la qual ha participat la consellera Lorena Oliver per part del Grup Socialista, ha comptat amb les explicacions d’Antonio Muñoz, Director Insular de Menors des de juny del 2010 al 2011, Gori Estarellas, director insular de Menors de 2007 a 2010, Pepa Ramis, vicepresidenta de l’IMAS, i Jaume Garau, president de l’IMAS de la legislatura 2007-2011.

Oliver ha destacat la “tasca pionera” posada en marxa durant la legislatura analitzada avui per combatre aquest fenomen, iniciant àmbits d’actuació i protocols que han anat evolucionant i amb els quals s’actua a dia d’avui.

Entre els serveis posats en marxa, es troba la millora de xarxa de centres residencials, doblant pràcticament el pressupost per a aquests centres en quatre anys, la potenciació dels acolliments familiars, les comissions de treball d’infància i adolescència, el protocol contra el maltractament infantil de les Illes Balears o la unitat de valoració i diagnosi creada el 2010.

Per a la socialista, es tracta de feines des del punt de vista tècnic, preventiu, de diagnosi i de lluita “que han permès augmentar considerablement la prevenció i la detecció de casos avui en dia”. Per exemple, ha exposat la consellera socialista “és una etapa que va servir per donar estabilitat als centres de menors i als seus professionals, per implantar la primera unitat bàsica de valoració de menors i abusos i per impulsar el primer registre unificat”, per la qual cosa “per les distintes intervencions podem concloure que en aquella legislatura preocupava i s’ocupaven de la problemàtica entorn als abusos a menors”.

Tot i que la pròxima sessió serà per a les compareixences de la legislatura del PP al capdavant del Consell de Mallorca, per a la consellera socialista han resultat “aclaridores” les explicacions d’Antonio Muñoz, amb les quals “s’ha evidenciat que la formació i els tallers afectivo-sexuals posats en marxa el 2010 van quedar paralitzats del 2011 al 2015”, legislatura en la qual governava el PP al Consell de Mallorca.

En qualsevol cas, en la seva compareixença ha quedat clar que eren els tècnics els quals feien el seguiment dels possibles casos, i en algunes d’elles ha quedat patent que “el 80% dels casos d’abús sexual a menors que es donaven aleshores es produïen en l’àmbit intrafamiliar”.

A més a més, la consellera socialista ha coincidit amb alguns dels compareixents quan han destacat que “el focus no s’ha de posar en els menors sinó en els responsables d’aquesta desgràcia, que són els depredadors sexuals”.

Finalment, Oliver ha lamentat una vegada més que ni PP ni Vox hagin decidit no participar d’aquesta comissió política “que aclareix dubtes, però sobretot aporta llum i solucions a una problemàtica gravíssima que hem de combatre entre tots i totes com a societat”, per la qual cosa “cal que recuperem la unitat al voltant de les problemàtiques de menors i anem tots i totes en una mateixa direcció”.

Les compareixences polítiques són públiques per als mitjans de comunicació, a proposta del Grup Socialista.

Leave a Reply