Els i les socialistes de Sóller sol·liciten a l’equip de govern que recuperi la gestió pública de l’aigua i no torni a renovar el contracte de concessió vigent

El portaveu del Grup Socialista, Jaume Mateu, aclareix que molts organismes i entitats consideren la gestió de l’aigua com un bé comú i un dret humà bàsic incompatible amb el seu tractament des de l’òptica de l’empresa privada

El Grup Municipal Socialista a l’Ajuntament de Sóller sol·licitarà a l’equip de govern la creació d’una Comissió per l’Aigua, integrada per tots els grups polítics municipals per tal de planificar de forma oberta i participativa el procés de remunicipalització de l’aigua de cara a 2030, garantint la subrogació dels treballadors i la planificació de noves inversions en aigua i clavegueram.

A més a més, el PSIB-PSOE de Sóller demanarà al consistori que reconegui el valor de l’aigua com a dret humà i bé essencial tal com es fa per part l’ONU com un dels Objectius per al Desenvolupament Sostenible de cara a l’any 2030.

El portaveu del Grup Socialista, Jaume Mateu, aclareix que molts organismes i entitats consideren que la gestió de l’aigua com un bé comú i un dret humà bàsic és incompatible amb el seu tractament com una mercaderia i dificulta moltíssim la seva gestió des de l’òptica de l’empresa privada, ja que l’aigua i el seu subministrament està subjecte a múltiples fallides en el mercat.

“En l’àmbit de la gestió de l’aigua, en l’àmbit municipal hem vist com en molts de casos la gestió privada a través de concessions no ha comportat una millora significativa de la seva qualitat; ans al contrari, molts ciutadans i ciutadanes han vist com aquesta gestió privada ha suposat un encariment de les tarifes sense que això significàs una millor gestió de tot el cicle de l’aigua”, explica.

Mateu recorda que en els darrers anys, han estat nombrosos els casos d’Ajuntaments que han optat per tornar a la gestió pública, demostrant que és possible fer un procés de recuperació de la gestió pública de l’aigua de forma planificada.

“En el cas de Sóller, el contracte amb l’empresa Aqualia acaba l’any 2030, per la qual cosa ens trobem en un moment idoni per començar a planificar una recuperació de la gestió pública de l’aigua. Cal dissenyar un nou model de gestió que compti amb la participació de tota la ciutadania i tots els partits perquè puguem garantir que aquesta transició es fa de la millor manera possible”, afegeix.

Així mateix, el portaveu dels socialistes destaca que “en el cas de Sóller, l’aigua és un element fonamental per al territori, el paisatge i la forma de ser de sollerics i solleriques, que hem viscut des de ben petits en un entorn de síquies, fonts, torrents i eixugadors. Elements que formen part de la nostra memòria com a poble, i és una de les claus sobre les quals UNESCO ha reconegut la Serra de Tramuntana com a Patrimoni Mundial. La història de la nostra vall i la nostra cultura no s’entén de cap manera sense la forma com sollerics i solleriques ens hem relacionat amb l’aigua, i com aquest recurs ha estat fonamental per al desenvolupament econòmic i social del nostre poble”.

Leave a Reply