Els socialistes adverteixen de la il·legalitat del Pressupost 2024 del Consell de Mallorca i exigeixen que es torni a formular.

La portaveu del Grup de Consellers Socialistes, Catalina Cladera, ha advertit que els “pressupostos del Consell són il·legals perquè vulneren la Llei d’Hisendes Locals” i ha anunciat que presentarà una reclamació per que els comptes siguin refets i reflecteixin la realitat dels ingressos pressupostaris reals previstos per l’any que ve.

“Els pressupostos de 2024 que avui ens han dut a aprovació al ple del Consell són il·legals, i l’equip de govern els ha de tornar a fer”, ha dit Catalina Cladera durant la seva intervenció al ple extraordinari de la Institució, per l’aprovació inicial del Pressupost per a l’any 2024.

Cladera ha advertit del “forat pressupostari de 8,5 milions d’euros” dels comptes anuals de 2024, així com els ha presentat PPVOX al ple. La portaveu socialista ha destacat que l’informe d’intervenció inclòs a l’expedient del pressupost detalla que l’aportació estimada del GOIB al Consell de Mallorca serà de 420 milions d’euros. “Però el sr. Costa l’altre dia va dir que l’aportació finalment seria de 411,5 milions d’euros, amb la qual cosa la sra. Prohens ha ‘pispat’ 8,5 milions d’euros al sr. Galmés, que un cop més es demostra que no pinta res”.

Així el pressupost aprovat inicialment avui presenta, d’inici, un dèficit de 8,5 milions d’euros, per que contempla més despeses que ingressos en previsió. Un fet que contravé la Llei d’Hisendes Locals, segons l’article 170.2, i que el fa il·legal.

Davant d’aquesta constatació, Cladera ha lamentat que l’equip de govern PPVOX no hagi tornat a formular els comptes consignant la xifra d’ingressos correctament. “El pressupost neix amb un forat” ha afirmat Cladera, i ha afirmat que “hauran de fer retallades per posar-lo en marxa, d’on pensa fer-ho el sr. Galmés?”.

En el decurs del ple extraordinari, el Grup de Consellers Socialistes han presentat una esmena a la totalitat del pressupost. “No són uns pressupostos socials, no són municipalistes i no aprofiten els fons Next generation per a projectes impulsors d’economia i de sostenibilitat que els hem deixat iniciats. No són bons pressupostos per la nostra cultura ni per la llengua, i renuncien a seguir avançant en polítiques d’igualtat, LGTBI i lluita contra la violència de gènere”, per “les dèries ideològiques de VOX que el PP ha assumit per complert”.

Cladera ha fet especial esment a què són uns pressupostos que “abandonen l’escut social i deixen de banda a 60.000 famílies que varen ser beneficiàries d’alguna de les ajudes del Consell de Mallorca”, en eliminar els ajuts creats pel Consell durant la passada legislatura, per donar cobertura a les necessitats socials a ran de les alces del cost de la vida i de la crisi econòmica”.

A més el GCS ha preparat una bateria de 91 esmenes parcials, de les que 60 són esmenes a partides econòmiques concretes, i altres 31 a la memòria econòmica del text. Propostes per sostenir ajuts de l’escut social, millores per infraestructures esportives a municipis, per a la integració de les residències de gent gran municipal a la xarxa de l’IMAS, o per noves infraestructures socials, composen gran part de les propostes socialistes plantejades a través de les esmenes parcials. Cladera ha volgut destacar que en matèria de cultura “pretenem restituir les ajudes a les diferents entitats culturals que promouen al català i que han vist retallades les aportacions del Consell en un 60%, després que s’hagi dit que la major part d’aquestes subvencions quedaran en mans d’un Institut Cultural de Mallorca que no està creat i del què ningú en sap res”.

La majoria de les partides econòmiques que doten les esmenes socialistes surten de l’aportació del Consell a TIRME, 43 milions d’euros, que l’equip de govern PPVOX ha destinat a equilibrar la tarifa de tractament dels fems que paguen els municipis de Mallorca. Una aportació desmesurada en una decisió que no ha quedat prou explicada. Cladera ha recordat que “el sr. Galmés ha acceptat la primera proposta de tarifa que ha fet la concessionària, i no ha sabut negociar amb TIRME” i ha malbaratat els recursos de tots els mallorquins.

El vot conjunt de PPVOX han tombat totes les esmenes presentades pel Grup Socialista.

Leave a Reply