Els Socialistes demanen explicacions a l’IMAS per l’exposició pública d’infants tutelats davant de milions de persones en la prèvia del partit de la Selecció Espanyola de futbol a Mallorca.

Els socialistes demanen la retirada “immediata” de totes les imatges dels menors i dels comentaris proferits de la web de RTVE.  La consellera socialista, Sofia Alonso ha exigit explicacions pels fets a l’IMAS, a través d’una bateria de preguntes i la petició de convocatòria urgent d’un Consell Rector de l’entitat.

El passat dissabte dia 8 de juny va tenir lloc, al Mallorca Son Moix Estadi, el partit amistós de futbol entre les seleccions absolutes de futbol d’Irlanda i la d’Espanya. Al principi del partit es varen poder veure, a la retransmissió televisiva en obert, uns infants que acompanyaven als jugadors d’ambdues seleccions, al túnel de vestidors. El comentarista de la retransmissió de la cadena pública RTVE va dir explícitament que es tractava d’infants tutelats, de centres de protecció de menors, i que s’havia habilitat una llotja zero a on hi havia famílies d’acollida. Donada la fragilitat de la situació personal d’aquests infants, creiem que exposar explícitament la imatge d’aquests menors en situació de tutela i acollida suposa una vulneració flagrant del seu dret superior a la intimitat, que precisament el Consell de Mallorca, a través de l’Institut Mallorquí d’Afers Socials, és l’encarregat de garantir.

Davant dels fets greus que això suposa, i de la possibilitat que hagi estat la mateixa institució tutelar, l’IMAS, qui hagi fomentat aquesta sobreexposició dels menors al seu càrrec, de manera irresponsable, el Grup Socialista al Consell ha registrat un seguit de preguntes d’informació, i a més ha sol·licitat al president de l’IMAS, Guillermo Sánchez, la convocatòria d’un Consell Rector urgent i extraordinari de l’entitat per aclarir totes les circumstàncies al voltant dels fets. A més, també s’urgeix a RTVE a retirar de tots els seus canals d’exhibició (web a la carta, aplicacions mòbils, etc…) els minuts de la transmissió en què apareixen els menors, i es fan els comentaris al·lusius a la seva situació com a infants sota tutela.

La consellera Alonso creu necessari saber “quin responsable de l’IMAS va autoritzar, i a instàncies de qui, la presència dels infants i de les famílies d’acollida al partit de futbol de dissabte passat”. La socialista creu necessari també aclarir “qui transmet el missatge a RTVE sobre aquesta circumstància i per què es fa aquesta comunicació pública del fet, sense tenir cap mena de prevenció en la protecció de la imatge dels infants” que aparegueren en pantalla, davant de milions de persones durant diversos minuts.

Alonso també creu necessari que “es demostri que la sobreexposició pública dels menors comptava amb tots els permisos adients, i que s’aportin”. Així mateix també es demana que s’aclareixi si la informació sobre l’activitat que es va traslladar de manera fefaent a les famílies acollidores i als responsables dels menors, i si eren conscients de la vulneració de la imatge dels infant que suposaria la seva projecció i els comentaris que se’n farien durant la transmissió en directe, que a més es pot seguir veient a través de xarxes socials i les aplicacions de RTVE.

“Estem a favor que es fomentin les activitats amb els nins amb mesura d’acollida, de fet han de dur una vida com la de qualsevol infant. Però en aquest cas a algú se li ha anat la ma i s’ha posat en joc la imatge d’uns infants, que precisament és una de les principals línies vermelles que ha de preservar la institució tutelar, l’IMAS”, ha reblat Alonso.

Leave a Reply