Els Socialistes denuncien el “caos permanent” que pateix la xarxa viària de Mallorca i presenten una proposta alternativa per a la Llei de Mobilitat Sostenible que impulsa el Consell de Mallorca.

“Mallorca encara no està en temporada alta turística, però les seves carreteres ja no són practicables pels embossos”, ha afirmat la portaveu del Grup Socialista al Consell de Mallorca, Catalina Cladera, qui a més ha destacat l’increment d’un 30% de les víctimes mortals a les carreteres en 2025. Davant d’aquesta situació i la “paràlisi d’un Consell que no fomenta ni la mobilitat sostenible ni el transport públic”, el Grup Socialista presenta un seguit de propostes al tràmit de redacció de la Llei de Mobilitat Sostenible, per resoldre “problemes complexes i garantir el dret universal a la mobilitat de la ciutadania”, segons ha dit Joan Ferrer.

La xarxa viària de Mallorca registra embossos diaris, ja siguin causats per les obres, per accidents, o per tasques de manteniment fetes a destemps. Les queixes dels conductors i dels residents a Palma, Sóller o Valldemossa són continues, i posen damunt la taula la urgència d’actuar de manera decidida en un tema que afecta a la qualitat de vida dels residents, just en el llindar de l’inici de la temporada turística d’estiu. “Mallorca està col·lapsada permanentment”, ha dit Cladera, qui a més ha relacionat aquest caos viari amb l’increment de la sinistralitat. Els accidents mortals a Balears s’han incrementat en un 30% enguany respecte els 4 primers mesos de 2024, segons dades públiques de la DGT.

La portaveu socialista responsabilitza al PP al Govern i al Consell de Mallorca de la situació: “venien a desembossar Mallorca i no han fet res en favor de la mobilitat sostenible i el foment del transport públic, només posar més asfalt i carrils”. En aquest sentit, Cladera s’ha queixat de les obres fantasma a la Via de Cintura, que fa més de 6 mesos que s’allarguen, sense que no se sàpiga clarament com acabaran i a quina velocitat es podrà circular, més enllà dels actuals 60 km/h.

El Consell de Mallorca disposa d’un estudi de càrrega de la xarxa viària, fet aquesta mateixa legislatura per Galmés i Rubio, que destaca com a conclusió que sobren uns 100.000 vehicles a les carreteres de l’illa. I proposa solucions com a aparcaments dissuasius, carrils segregats per al transport públic, l’increment de freqüències, o el foment de transport públic, autobús i tren. Cladera lamenta que Galmés hagi decidit deixar aquest informe en el calaix i no executar cap de les conclusions a què arriba. Per això ara, en el moment de l’inici de la redacció d’un projecte de Llei de Mobilitat Sostenible, la socialista tem que es tracti d’una “nova presa de pel com sol fer el PP, que fa anuncis fake que es converteixen en fum”.

No obstant això, els Socialistes han respost a la iniciativa del Consell amb un document de propostes bàsiques per enriquir aquesta futura Llei de Mobilitat Sostenible. D’inici cal que la llei “no es cenyeixi exclusivament a una mera limitació d’entrada de vehicles de no residents a l’illa”, ha afirmat el conseller socialista, Joan Ferrer, sinó que sigui una Llei que realment garanteixi el dret a una mobilitat sostenible per a la ciutadania.

La proposta dels Socialistes de Mallorca s’estructura en tres eixos, el primer del qual abasta propostes de millora en transport públic, reforçant bus i tren, amb més freqüències i expedicions per evitar “que quedin persones en terra sense poder accedir al transport com passa ara”. Ferrer proposa la integració real de les xarxes de SFM, TIB i EMT, seguir amb la reconstrucció del corredor ferroviari del Llevant, les vies per a vehicles d’alta ocupació, i blindar la inversió pública en transport.

En un segon eix, es proposa que es reguli el dret ciutadà a una mobilitat activa, per un “canvi real de paradigma” que proposi la “democratització de l’espai públic”. En darrer terme, el darrer bloc de propostes afecten més a la governança i inclouen la reclamació i assumpció de les competències en transport de passatgers a Mallorca, com ja gestionen els consells de Menorca i Eivissa. La unificació a nivell insular de la zonificació del taxi, la implantació de Zones de Baixes Emissions, o les ajudes als ajuntaments per poder tramitar els respectius Plans de mobilitat urbana sostenible.

Cladera i Ferrer han fet una crida a l’entesa al PP, ja que “suposem que Vox no aprovarà aquesta llei del PP, igual que no ha aprovat la de la limitació d’estrada de vehicles a Eivissa”, i per tant “estenem la ma per negociar-la i evitar que es faci una mesura cosmètica”.

Comments are closed