L’IMAS elimina les ajudes a 40.000 famílies de Mallorca en el pressupost de 2024

L’IMAS no considera prioritari seguir ajudant a les famílies de Mallorca durant 2024, segons es desprèn del pressupost de 2024 que avui ha exposat al Consell Rector. La portaveu socialista al Consell, Catalina Cladera, qualifica els comptes de l’IMAS per l’any que ve com a “mancats de projecte i poc ambiciosos”. El pressupost social perdrà pes dins del Consell de Mallorca, mentre que el capítol corresponent a inversions previstes en infraestructures socials es retalla a la meitat.

40.000 famílies de Mallorca perdran l’oportunitat de rebre ajudes per pal·liar els efectes de la inflació i els alts tipus d’interès durant 2024. Així es desprèn del pressupost de l’Institut Mallorquí d’Afers Socials per l’any que ve que avui ha estat presentat en el si del Consell Rector de l’entitat.

“No consideren necessari tornar a convocar les ajudes que vàrem posar en marxa durant la passada legislatura, per que creuen que la situació general de les famílies és millor que la de fa un any” ha dit la consellera insular socialista Sofia Alonso. L’IMAS va convocar i concedir ajudes de 200 euros destinades a famílies per despeses relacionades amb la cistella de la compra entre desembre de 2022 i març de 2023, per un total de 8 milions d’euros. “Van ser unes ajudes molt ben rebudes, per que vàrem detectar que calia ajudar a les famílies a arribar a final de mes”, ha recordat Alonso, aleshores presidenta de l’IMAS.

El Grup de Consellers Socialistes al Consell han criticat que en el primer pressupost de la nova legislatura, l’equip de govern PPVOX no te en compte les necessitats reals de gran part de la societat de Mallorca que justifiquen plenament el manteniment de les mesures d’ajuda. “Fer suport a la ciutadania quan és més necessari no és prioritari pel PPVOX”, ha dit Alonso. Un fet que es demostra amb uns pressupostos que “són mot poc ambiciosos i no tenen cap aposta definida en matèria social”.

Per Cladera, la primera mostra de que PPVOX al Consell no aporten per polítiques socials és que “a la primera oportunitat que han tingut de suplementar inversió i recursos per l’IMAS”, amb l’aportació extraordinària d’11 milions d’euros per la liquidació de bestretes que ha fet el Govern, “han preferit dedicar-les íntegrament a TIRME i no a l’IMAS”.

El pressupost 2024 de l’IMAS pujarà menys d’un 5% en 2024, quan en la mitjana de la passada legislatura els increments foren del 10% anual. La inversió de capítol 6 per a noves infraestructures prevista per l’any que ve queda retallada a la meitat, dels 9,5 milions de 2023 als 4,5 milions € de 2024.

Cladera ha expressat “preocupació” per uns comptes que no contemplen cap actuació nova en relació a temes que han format part de les crítiques del PP quan eren a l’oposició: “No aporta cap resposta per la reducció de llistes d’espera per a les residències de gent gran, ni dóna solució a la gestió de residències municipals que es volen traspassar a l’IMAS; no hem vist cap partida d’increment per afrontar aquesta demanda dels ajuntaments que no poden mantenir les seves residències municipals”. El ple del Consell d’octubre va aprovar una moció presentada pel Grup Socialista que instava al Consell a donar cobertura i assumir la gestió d’aquestes residències de gent gran que ara estan a càrrec dels ajuntaments.

Finalment, Cladera també ha assenyalat que el pressupost 2024 palesa la “mentida i la precipitació del conseller Guillermo Sánchez” quan en ple mes d’agost va renunciar a finançament europeu per dotar Mallorca de dos nous centres de menors, i posteriorment va tramitar una modificació de crèdit amb recursos propis del Consell per mantenir els projectes. El pressupost IMAS 2024 si que contempla aquest finançament que prové dels fons Next Generation, com es va advertir en el seu moment des del Grup Socialista quan des del Govern central es va ampliar el termini per presentar les justificacions de les inversions. En el ple d’octubre, Sánchez ni tant sols va admetre la seva errada intencionada i amb motivació política, però els pressupostos de l’IMAS del 24 el rectifiquen.

Leave a Reply