Cladera exhorta Galmés a què rompi el pacte amb el feixisme de Vox i proposa 3 pactes de país per Mallorca.

La portaveu socialista al Consell de Mallorca proposa a Galmés pactes de país en matèria de territori, massificació turística i mobilitat, supeditats a la ruptura del pacte PPVOX al Consell de Mallorca i l’expulsió dels dos consellers executius de la formació ultradretana. En el seu torn d’intervenció en el Debat de Política General de Mallorca 2024, Cladera ha lamentat la involució causada per PPVOX a Mallorca en el primer any de legislatura, en temes com la defensa de la llengua, la identitat, la igualtat i la diversitat, per un president que “diu una cosa però fa la contrària”, en referència als anuncis expressats per Galmés en la seva intervenció d’ahir, i que presentava com a pròpies iniciatives que ja estaven en marxa des de la passada legislatura.

“Sigui valent, faci almenys un gest que el dignifiqui. Rompi amb el feixisme. No deixi que la ultradreta governi Mallorca ni un minut més”. Aquest és l’exhort que la portaveu socialista Catalina Cladera ha fet al president del Consell, Llorenç Galmés en la segona jornada del Debat de Política General 2024. “Els Socialistes li estenem la ma per fer acords per Mallorca en temes sensibles com la llengua i la cultura, igualtat i diversitat, en canvi climàtic, sempre que vostè faci la primera passa i destitueixi als consellers de Vox”. Un cop sense el jou de la ultradreta, Cladera ha obert la porta a plantejar més acords de país en tres àrees: protecció del territori i medi ambient i limitació d’usos en sol rústic; en turisme i sostenibilitat, per no créixer ni comercialitzar cap plaça més; i en mobilitat, per avançar en sostenibilitat, foment del transport públic i el conveni ferroviari. “Acords bons per Mallorca si vostè és capaç d’abandonar postures d’extrema dreta que fan retrocedir a aquesta terra”.

Un pacte de país, que Galmés ha rebutjat de pla. Per aquest motiu la portaveu socialista ha afirmat que “la figura del president del Consell, un president amb els peus de fang, quedarà unida per sempre a l’extrema dreta, per que és el primer que ha obert les portes del govern de Mallorca al feixisme”.

Cladera ha recordat la figura d’Aurora Picornell, Filla Predilecta de Mallorca, que no va ser defensada per Galmés de l’ultratge del president del Parlament a la seva memòria, una “absència” del president del Consell és una “metàfora perfecta d’allò que ha estat el primer any de la legislatura”.

Memòria democràtica, llengua i cultura i protesta en contra de la massificació turística i la carestia de l’habitatge han estat els motius que han provocat “que els ciutadans ja hagin sortit al carrer per dir a vostè i a la sra. Prohens que la llengua no es toca”, ha dit Cladera.

“Vostè era l’home que havia de resoldre tots els problemes de Mallorca, i l’únic que ha fet és crear-ne de nous” ha dit la socialista, en relació a les promeses electorals incomplertes de Galmés. En relació als embossos de trànsit, Cladera ha palesat que la situació viària no ha fet més que anar a pitjor durant aquest any de legislatura, i ha constatat el fracàs dels únics anuncis de Galmés al respecte, “vostè fa un any que governa, i els problemes de saturació a les carreteres són els seus”, ha dit la socialista. La gestió de la Inspecció Tècnica de Vehicles empitjora en el darrer any, amb una llista d’espera de prop de 4 mesos per trobar cita, una estació acabada i tancada des de fa 8 mesos (Calvià), i un horitzó de privatització del servei que encarirà els preus del servei.

En referència a l’habitatge, una de les principals, per no dir la principal preocupació de la ciutadania, Cladera ha criticat la manca absoluta de referències de Galmés en el seu discurs. “En canvi si que ha frissat en aplicar el Decret llei depredador de medi ambient i territori, per legalitzar 30.000 habitatges en rústic, que suposen el major atemptat al rústic de Mallorca de la seva història”, al mateix temps que “permetran que centenars de cotxes envaeixin el nou aparcament en sòl rústic  per accedir al Caló des Moro”.

El canvi de relat del PP sobre la massificació turística i les seves externalitats ha motivat també la referència de la portaveu socialista. “Vostès no són creïbles per que diuen una cosa i en fan la contrària”, ha dit Cladera, que ha demostrat que l’anunciada baixada del sostre de places turístiques anunciada per Galmés era falsa, per que aquestes places ja no estaven retirades de la bossa del CBAT, des de maig de 2023, encara sota govern del Pacte d’esquerres. “El gran responsable del creixement de 90.000 places turístiques a Balears fou el PP, per l’aplicació de la llei Delgado-Martínez, que va permetre la adquisició no onerosa de places fora de la bossa per centenars d’establiments”.

La compra de l’edifici de les Hermanitas de los Pobres a Palma fou el gran anunci social de Galmés en el seu discurs. Un projecte, que, com la majoria dels anunciats, corresponen a iniciatives plantejades pel govern del Consell en la passada legislatura, malgrat la propaganda PPVOX ho hagi omès. Cladera ha recordat que la creació de 300 places de residències de gent gran també es corresponen amb el pla previst en la passada legislatura, mentre que la gestió de l’IMAS s’ha caracteritzat per la passivitat i la inacció que es demostren amb temes com l’aturada de la licitació del mòdul D, la 8ª planta de la Bonanova, o la Miquel Mir que roman tancada 8 mesos després del final de les obres, entre molts altres incompliments.

Una gestió social marcada per un altre canvi en la actitud del PP dins l’àrea de menors: “se’n recorda que em demanava la dimissió pels casos d’ESCIA de menors tutelades durant la passada legislatura”, ha requerit Cladera, per instar Galmés ha mostrar “quants de casos tenen ara”.

Per acabar la seva intervenció, la secretària general de la Federació Socialista de Mallorca ha qualificat a Galmés i el seu executiu com al govern “de la saturació, de l’especulació en el sol rústic, el que no pensa en la gent i retira ajuts quan els necessita, que no facilita plaça de residència a qui hi ha de menester, que no ajuda en els joves quan necessita trobar habitatge, que satura les carreteres de cotxes per que només pensa en més asfalt, que privatitzarà la ITV,…”

Leave a Reply