Cladera, Illa i Puig defensen al 14è Congrés del PSIB-PSOE la descentralització de l’Administració i un nou sistema de finançament equitatiu treballat des de la cogovernança

La segona jornada del congrés dels socialistes de les Illes Balears ha inclòs el col·loqui ‘‘Eix Mediterrani: treballem pel que ens uneix’ amb la intervenció dels secretaris generals del partit socialista de Catalunya i de la Comunitat Valenciana

La segona jornada del 14è Congrés PSIB-PSOE ha comptat amb la participació de Ximo Puig, secretari general de PSPV-PSOE i president de la Generalitat Valenciana i Salvador Illa, primer secretari del PSC. Ambdós han intervingut al col·loqui ‘Eix Mediterrani: treballem pel que ens uneix’, un debat moderat per Catalina Cladera, secretària general electa de la Federació Socialista de Mallorca i presidenta del Consell de Mallorca.

Catalina Cladera ha plantejat qüestions relacionades amb el sistema de finançament, la importància dels recursos que s’han destinat a afrontar la pandèmia i la reactivació econòmica gràcies als governs socialistes. També ha plantejat el repte demogràfic a les Illes Balears i altres comunitats on el creixement poblacional obliga a incrementar serveis públics.

En aquest sentit, tant Ximo Puig com a Salvador Illa han defensat la gestió socialista que s’ha fet des del Govern de l’Estat i des de les comunitats autònomes per a gestionar la crisi.

“Aquesta gestió hauria estat molt diferent si no hagués tingut un govern progressista a Espanya, el govern més federalista que hem tingut mai a aquest país. Sense dubte, la cogovernança ha permès gestionar millor la crisi”, ha expressat Ximo Puig.

Salvador Illa, per la seva part, ha defensat la gestió responsable d’aquesta pandèmia i ha destacat que s’ha posat de manifest, més que mai, la importància de comptar amb uns serveis públics forts per protegir a les persones, tant des de l’àmbit sanitari i de salut pública, com des del punt de vista d’un escut social just.

“El nou model de finançament ha de garantir la igualtat dels ciutadans, i al mateix temps preservar la singularitat dels territoris”, ha destacat Ximo Puig, qui ha explicat com l’any 2014, “què és quan havia d’haver hagut un canvi en el sistema de finançament, la dreta ho va fer impossible”.

Puig ha volgut posar l’èmfasi en les grans diferències que en aquest sentit està marcant un govern progressista “encara que no hem arribat a un nou model de finançament, el Govern de Pedro Sánchez, mentrestant ha impulsat dos fons extraordinaris, un de 16 mil milions i un altre de 13 mil milions, per tal d’ajudar a les comunitats autònomes a prestar aquests serveis que durant la pandèmia han estat extraordinàriament complexos”, ha explicat.

“El govern està treballant en la reforma fiscal, cercant solucions estables, fiables i que garanteixin l’equitat i la suficiència financera”, ha afegit Puig.

Salvador Illa ha explicat que la pandèmia ha suposat un aprenentatge per tots a l’hora de congestionar una situació tan complicada. “El nou sistema de finançament s’ha de fer des de la cogovernança, amb elements de transició i de gradualisme entre el sistema actual i el nou model que s’acordi”.

“El sistema de finançament és essencial per als serveis bàsics i és una eina fonamental per garantir una recuperació amb justícia social”, ha afegit.

Respecte a la descentralització de l’Administració, tots tres han considerat que concentrar-ho tot en Madrid és perjudicial per a Espanya i que aquesta qüestió és cabdal pel corredor mediterrani. En aquest sentit, han agraït també a Pedro Sánchez l’obertura d’aquest debat per arribar a una descentralització que beneficiaria a tots els ciutadans. I han destacat la diversitat i pluralitat d’Espanya

Quant al corredor mediterrani, i la importància que té per tota Europa, tant Puig com Illa han destacat l’oportunitat que ofereixen els Fons Next Generation per fer una transició justa i més sostenible. “El futur és aquesta dècada, els pròxims deu anys són crucials”, ha afirmat Puig.

En aquest sentit, tant Puig com Illa han incidit en el valor que tenen les aliances “perquè junts som més forts”.

Parlant de socialisme i de les pròximes eleccions, tots tres han parlat del projecte de futur del PSOE a tot el país “Som el projecte de la majoria social, el projecte que millor representa a tota una societat plural. EL nostre projecte socialdemòcrata és el que vertaderament cohesiona la societat”.

Leave a Reply