El Consell de Mallorca PPVOX abraça el Decret depredador del territori del Govern Prohens, i rebutja les mesures pal·liatives en matèria d’habitatge, turisme, i mobilitat dels Socialistes.

El ple del Consell de Mallorca no pren en consideració cap de les tres mocions presentades pel Grup Socialista, en matèria d’habitatge, mobilitat i turisme, que pretenien rebaixar les conseqüències que provocarà l’aplicació indiscriminada del Decret Òmnibus del Govern, que modifica gairebé 50 lleis fonamentals de Balears i que suposa el major atemptat a nivell ambiental i territorial de la història a Mallorca.

El conseller de Territori del Consell admet que la fórmula que treballa el seu departament per rebaixar la llista d’espera de la Inspecció Tècnica de Vehicles a Mallorca passa per la privatització del servei que serà prestat en paral·lel per l’actual concessionària del Consell i per tallers privats autoritzats.

Els consellers socialistes han lamentat que en la sessió d’avui el vet de VOX ha impedit la lectura d’una declaració institucional en relació a la celebració del dia de l’orgull LGTBI, que per tant ha decaigut.

L’allargada ombra del Decret Òmnibus del Govern ha planat avui pel ple del Consell de Mallorca, que ha decidit no fer suport a cap de les propostes socialistes que plantejaven accions en la línia de la sostenibilitat i la racionalitat. El decret del Govern  Prohens ataca la pervivència del sòl rústic de Mallorca, amb la legalització de 30.000 habitatges fora d’ordenació, o l’autorització per construir habitatges en parcel·les fins ara vetades per llei, en zones rústiques inundables, amb risc d’esllavissada o incendi. Un decret que permet incrementar el volum dels xalets que s’hi fan, i que en realitat marca una passa enrere en tot el procés de protecció que s’ha seguit durant els govern del progrés, i que elimina els elements de contrapès com era la Comissió Balear de Medi Ambient.

Cladera ha alertat del discurs contradictori del PP, que s’ha fet una foto amb una Mesa de Diàleg Social clamant per posar límits a la massificació, però que per altra banda ha impulsat aquest decret que va en sentit contrari. La portaveu socialista ha recordat el punt 63 del programa de govern de Mallorca de PPVOX, en què s’anunciava literalment la recuperació de les places de la bossa turística que varen ser eliminades en la passada legislatura, per demostrar el “canvi de discurs” que ara experimenta la coalició del govern, amb l’anunci de Galmés de la retallada de les places turístiques de Mallorca.

La portaveu socialista s’ha queixat de la desaparició del president del Consell en tot el debat generat al voltant del Decret llei. “Li han passat per damunt per que li toquen les competències que són del Consell de Mallorca, i vostè no diu res”,

Com a proposta alternativa a la submissió del Consell PPVOX a la depredació territorial del Decret Òmnibus de Prohens, els socialistes han plantejat una moció sobre temes d’ordenació turística, per un decreixement real de places turístiques, per sota de les 400.000, amb el compromís ferm de no tornar a obrir les bosses de places, i que els límits quedin clarament plasmat en el PIAT.

En matèria de mobilitat, la moció socialista, defensada pel conseller Joan Ferrer,  aposta per combatre la congestió a la xarxa viària amb mesures de mobilitat sostenible. L’aposta pel transport públic es constitueix en alternativa, amb la recuperació dels projectes ferroviaris al Llevant i del tramvia de la Platja de Palma, i els aparcaments dissuasius vinculats a la xarxa de transport públic i no aparcaments en rústic de qualsevol manera com habilita el decret del Govern. La restricció de la circulació a centres urbans i a la Serra de Tramuntana, a través de la declaració de Zones de Baixes Emissions, suposa també una alternativa a l’actual caos circulatori. “Hi ha molta feina per fer, ambles propostes que li oferim, i que si no les plantegen és que els importa molt poc la mobilitat sostenible”, ha dit Ferrer.

En aquesta mateixa moció, el conseller de Territori, Fernando Rubio ha avançat que la sortida a la situació de col·lapse del servei de la ITV es farà amb la privatització del servei, amb un sistema mixt que mantindrà una concessió administrativa com fins ara, però que inclourà tallers privats autoritzats que estaran habilitats per expedir les certificacions. Un procediment que acabarà amb el sistema actual que PPVOX ha demostrat ser incapaç de gestionar de manera decent, provocant l’increment incessant de la llista d’espera fins els actuals quatre mesos, mentre mantenen una estació d’ITV acabada i tancada a Calvià.

En la moció d’habitatge, el portaveu adjunt Javier de Juan ha defensat que el Consell disposa de competències i eines suficients com per poder treballar en l’objectiu de permetre a la ciutadania accedir a l’habitatge digne en condicions, i per això instarà al ple del Consell a què es declari l’emergència habitacional de Mallorca, i s’apliquin els preceptes de la llei estatal de l’Habitatge, pel que fa a la declaració de zona tensada a la nostra illa, per tal de controlar l’alça de preus descontrolada del lloguer residencial, amb xifres de dos dígits en el darrer any. El foment de l’habitatge social, amb noves promocions de plurifamiliars, i que el Govern agiliti el lliurament de claus de les promocions que l’anterior Govern li va deixar acabades, són també altres mesures amb què es pot incidir i millorar el panorama actual. De Juan s’ha referit al “teatret” de PPVOX per culpabilitzar de la situació als responsables polítics anteriors per no afrontar la necessitat de prendre decisions útils ara.

Abans de l’inici de la sessió del ple, els consellers del Grup Socialista han desplegat una bandera LGTBI a la porta del Consell de Mallorca, en senyal de recordatori de la data del 17 de juny, dia de l’Orgull LGTBI, davant de la manca de sensibilitat total del Consell PPVOX que evitarà de nou fer cap mostra de solidaritat cap aquest col·lectiu de persones, com ja va passar en la recent jornada reivindicativa en contra de la LGTBI-fòbia. El vet dels consellers de VOX ha impedit que fos llegida una declaració institucional de tota la corporació en suport d’aquesta celebració, i per tant ha decaigut, davant de l’estupor dels socialistes.

En canvi els consellers socialistes han fer suport a la lectura de la declaració institucional amb motiu del Dia Nacional de la Llengua de Signes, essent el Consell de Mallorca una de les institucions pioneres en implantar el servei de traducció i accessibilitat per a persones sordes.

 

Leave a Reply