Cladera: “la gent gran d’Andratx ja hauria de tenir la nova residència en funcionament, i no una autorització d’un projecte d’obra”.

La portaveu socialista al Consell de Mallorca, Catalina Cladera lamenta “la manca d’impuls de l’Ajuntament, el Consell i el Govern per seguir executant el projecte de la nova residència d’Andratx que ja comptava amb pressupost en ferm des del 2022. Cladera i els portaveus municipals socialistes Toni Mir, Marina Cabrera i Enaitz Iñán, han visitat el solar on s’ha de fer la nova infraestructura. El passat mes de març la majoria del PP-VOX a la sala andritxola va rebutjar una moció del Grup Socialista que instava l’equip de govern municipal i al Govern continuar amb les actuacions pendents que han quedat paralitzades en aquesta legislatura. En canvi, aquesta setmana s’ha conegut l’autorització municipal pel projecte executiu de construcció de la residència. “Primer ens voten en contra, i després fan el que haurien de fer amb dos anys de retard” ha sentenciat Mir.

El projecte de la residència de gent gran d’Andratx va obtenir el vist i plau inicial de l’Ajuntament el 2021, quan el socialista Mir era el batle. El juny de 2022 es va signar el conveni que vinculava al Govern, al Consorci de Recursos Sociosanitaris i al mateix Ajuntament, per garantir la construcció d’una nova residència de gent gran, per a persones dependents, amb 60 places. Però després de la moció de censura que va portar al PP al govern municipal, tota l’activitat en relació a la nova residència s’ha aturat. La moció presentada pels socialistes al ple municipal de març pretenia reactivar el projecte, però la majoria del PP al govern municipal a Andratx s’hi va oposar.

“Amb la residència d’Andratx el PP de Gonzalvo, Galmés i Prohens ha fet perdre dos anys a totes les persones majors del poble que necessiten aquesta infraestructura”, ha dit Cladera. L’autorització municipal per a la redacció del projecte d’obra demostra que “la residència no ha estat cap prioritat per al PP, malgrat que ens consta la gran necessitat que hi ha a Andratx”. Així, ja des de 2021 el PP va oposar a aquest projecte quan va votar en contra del conveni, com ha recordat Mir.

El conveni signat en 2022 preveia un cost total de 5,5 M€ per la infraestructura, que s’havien de pagar entre 2023 i 2026. Ara, el pressupost del projecte constructiu s’ha incrementat fins els 7,9 milions d’euros, un 43,6% més que el cost previst en el conveni de 2022. El Govern de les Illes Balears, en la passada legislatura, va preveure la primera anualitat per assumir el cost de licitació i execució de les obres per 1,2 M€, però el canvi de legislatura ha comportat que aquesta partida s’hagi quedat en 100.000 euros per 2024.

El conveni per a la construcció de la nova residència de gent gran d’Andratx parteix de la cessió d’un solar municipal per que el Consorci de Recursos Sociosanitaris en fes la licitació i la construcció de les instal·lacions amb 60 places residencials per a la gent major dependent d’Andratx. La residència havia de quedar acabada i llesta per a l’entrada en servei, i seria l’ajuntament qui podria assumir-ne la gestió o be cedir-la al Consell de Mallorca per que quedés integrada dins la xarxa de gestió de residencies de l’IMAS.

Cladera ha posat en context el cas de la licitació del projecte de la residència d’Andratx amb la deficient feina de l’IMAS aquesta legislatura amb la gestió de les llistes d’espera de les residències de gent gran, que “ni Galmés ni Guillermo Sánchez han estat capaços de fer baixar, així com es van comprometre”.

Leave a Reply