Els Socialistes emmarquen la celebració de l’Orgull amb una jornada de debat i reivindicació sobre política i LGTBI

La visibilització i la presa en consideració de la mirada LGTBI en els àmbits polítics municipal, autonòmic i nacional, i la conscienciació de la realitat social del col·lectiu a l’àmbit universitari centren les intervencions dels participants, la regidora socialista a Inca, Mari Carmen Oses, l’estudiant Carla Lorente i el diputat i secretari de política LGTBI del PSIB, Ares Fernández, que ha moderat el secretari LGTBI de la Federació Socialista de Mallorca, Jaume Tortella

Amb motiu de la proximitat de la celebració del Dia de l’Orgull LGTBI, la FSM ha organitzat una jornada de feina sota el títol “Política Municipal, una altra mirada”. Amb la constatació que han estat governs i administracions socialistes les que han permès ela avenços socials a Espanya en matèria LGTBI en els darrers 20 anys, Jaume Tortella ha recordat les figures de Pedro Zerolo i José Luís Rodríguez Zapatero, com els impulsors de mesures “valentes i avançades” com el “matrimoni igualitari”, en un inici “d’una etapa moderna que han pilotat els socialistes a Espanya”.

El secretari de polítiques LGTBI de la FSM ha alertat de la “inacció del PP al Consell de Mallorca”, amb l’objectiu clar de que “no passi res” durant el seu mandat. Un fet que impedeix qualsevol avenç social també en matèria LGTBI. Així, ha posat per exemple el vet de VOX ahir mateix per que el ple del Consell aprovés una declaració institucional amb motiu de l’Orgull, o que la bandera LGTBI no es pengi dels edificis institucionals, a diferència de la passada legislatura. “Galmés, Roca, Fuster, ens hem de recordar d’aquests noms per quan anem a votar, per que és possible que prometin algunes coses, però quan governen fan les contràries”.

En aquesta línia, el diputat socialista Ares Fernández s’ha referit a la “pressió exercida des del grup socialista al Parlament” per permetre que es torni a penjar la bandera LGTBI en commemoració de l’Orgull. Una bandera que va desaparèixer de la façana del legislatiu de Balears en tombar la nova legislatura, amb el pacte PPVOX i la cessió de la presidència del Parlament a un militant de la formació homòfoba VOX.

“Les paraules del president del Parlament” en contra del col·lectiu LGTBI i del seu dret de poder lluir la seva senyera són una manifestació “trista i del segle passat”, ha dit  Fernández. El socialista ha lamentat el “seguidisme del PP” en aquesta legislatura, per no volen contrariar en excés als seus socis de governabilitat. “Que la bandera LGTBI pengi de la façana de la casa de tots els balears és molt important, per que vol dir que les nostres illes no és una terra d’intolerants, i que és una terra segura”.

Inca, amb la celebració coral i festiva d’una festa de l’Orgull LGTBI anual, representa l’abans i el després del reconeixement i la integració de la mirada LGTBI dins de la vida política municipal. La regidora socialista a Inca, Mari Carmen Oses, ha recordat com a partir de 2015, amb l’arribada dels socialistes a la batlia, de la ma de Virgilio Moreno, es varen canalitzar les voluntats de moviments socials que reclamaven aquesta mirada inclusiva i normalitzadora cap al col·lectiu LGTBI. “La lluita LGTBI és la lluita de tota la societat” ha dit la regidora, que ha valorat altres iniciatives en matèria de conscienciació i formació com l’edició de la guia ‘Igualtat en joc’.

De la seva banda, l’estudiant universitària Carla Lorente ha alertat de la poca incidència del discurs LGTBI a la UIB, i de la doble dificultat que, a més, han de vèncer les dones LGTBI, “que sovint s’han d’enfrontar no només contra l’homofòbia i si no també contra el masclisme”, un fet que dificulta l’accés de la seva veu a la mateixa esfera pública i política.

A l’acte hi ha assistit la secretària d’organització de la FSM, Antònia Sastre, el batle d’Inca, Virgilio Moreno, la diputada autonòmica Malena Riudavets, el conseller insular Andreu Serra, i el regidor a Cort, Daniel Oliveira.

Leave a Reply