El Govern del Pacte presenta 83 propostes perquè el Consell de Mallorca continuï sent una institució pròxima, útil i referent per l’illa

Els portaveus del Grup Socialista, MÉS per Mallorca i Unides Podem exposen els eixos principals que marcaran el full de ruta de l’any 2022 a la institució insular

Els portaveus dels grups polítics que conformen el govern del Consell de Mallorca, Andreu Alcover (PSIB-PSOE), Guillem Balboa (MÉS per Mallorca) i Magdalena Gelabert (Unides Podem), han presentat avui els eixos principals de les 83 propostes de resolució presentades després del debat de política general que es votaran a la sessió plenària de dia 9 de setembre.

“Amb aquestes propostes consolidem el paper de lideratge del Consell en l’estratègia de reactivació econòmica de Mallorca i en el desenvolupament d’un escut social sense precedents. Programes com a ‘Mallorca Reacciona’ o ‘Mallorca Activa’ són una bona mostra d’això, plans d’ajuts i de reactivació del teixit empresarial dels nostres municipis que s’han gestionat de forma efectiva”, ha explicat Andreu Alcover.

A més d’aquestes mesures que han contribuït a pal·liar els efectes socials i econòmics de la pandèmia, “hem continuat donant resposta al nostre projecte de futur per a Mallorca basat en un creixement més sostenible, amb un pla ambiciós com a ‘Mallorca Circular’, on s’inclouen un bon nombre de projectes per fomentar l’economia circular de forma transversal, així com a polítiques d’igualtat i de cohesió territorial que ens permetran avançar cap a altres models productius”, ha afegit Alcover.

El portaveu del grup Socialista ha destacat també l’oportunitat dels Fons Europeus Next Generation. “Farem feina conjunta amb el Govern per accedir a les convocatòries i donarem suport als ajuntaments perquè puguin tramitar aquestes importants ajudes, establint canals d’informació operatius i suport tècnic per a la presentació de les sol·licituds i la gestió dels projectes. És una oportunitat única i anirem a totes”, ha destacat.

Finalment, Andreu Alcover ha fet un repàs de les mesures previstes per a la promoció turística de Mallorca, “una promoció centrada en la desestacionalització i en un turisme més sostenible, responsable i respectuós amb el medi ambient, i que generi un millor repartiment de la riquesa a l’illa”. I ha recordat que al mes de gener del 2022 el Consell assumirà les competències d’ordenació Turística “i això ens permetrà gestionar el destí i la marca Mallorca des d’altre àmbit”.

Així mateix, Alcover ha posat l’èmfasi en la millora dels programes d’atenció i protecció dels col·lectius més vulnerables desenvolupats des de l’IMAS i ha afirmat que “seguirem fent feina d’una manera conjunta amb les diferents administracions públiques per aplicar al nou Reial decret-llei 14/2021, de 6 de juliol, de mesures urgents per a la reducció de la temporalitat en l’ocupació pública”.

Per concloure, el portaveu del Grup Socialista ha destacat que “aquestes propostes reivindiquen la vigència dels Acords de Raixa com a full de ruta del pacte”.

Guillem Balboa, portaveu de MÉS per Mallorca, ha destacat que “consideram que cal refermar l’impuls i el suport als ajuntaments, associacions i empreses per desenvolupar iniciatives culturals, patrimonials i lingüístiques i en aquest sentit apostam per crear un programa de tècnics de Patrimoni per assessorar els municipis en matèria patrimonial. Seguint amb aquesta línia de suport als ajuntaments proposam igualment ajuts de formació i assessorament als municipis per assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible”.

“No volem deixar de banda el nostre compromís amb l’autogovern de Mallorca i per això reivindicam el traspàs de totes les competències pròpies encara pendents d’assolir i finalment, apostam per la creació de la Mesa de la Diversitat i la Interculturalitat de Mallorca, per avançar en la construcció d’una societat cohesionada i inclusiva”, ha explicat Guillem Balboa.

Per la seva part, Magdalena Gelabert, portaveu d’Unides Podem, ha començat repassant la història recent del Consell; “amb l’entrada del govern del canvi l’any 2015, hem aconseguit que el Consell de Mallorca sigui l’ajuntament dels ajuntaments, un referent, una institució que ha

tingut un paper clau durant la pandèmia. Aquest és i continuarà sent el nostre comès”.

Gelabert també ha destacat que “abans de l’entrada d’Unides Podem, el Consell de Mallorca era una institució allunyada de la ciutadania, impregnada de corrupció, infrafinançada i ineficaç”.

La també vicepresidenta de l’Institut Mallorquí d’Afers Socials ha reiterat que l’objectiu de les iniciatives de la seva formació “és continuar fomentant l’economia circular, avançar cap a una mobilitat més sostenible i construir una Mallorca inclusiva que no deixi a ningú enrere”.

La portaveu Gelabert també ha detallat algunes de les propostes d’Unides Podem respecte a Mobilitat i Infraestructures com és “la millora de la xarxa secundària de carreteres, el desenvolupament d’un projecte per a la disposició de carrils Bus-VAO o continuar exigint la signatura del nou Conveni de Carreteres per a assegurar un finançament just i adaptat a les necessitats de l’illa.

Respecte a Medi Ambient i Sostenibilitat, la portaveu de la formació morada ha destacat “la projecció de cinc plantes de compostatge per a tancar el cercle de la matèria orgànica de Mallorca i descarbonitzar el parc natural de l’illa de Dragonera mitjançant energia solar”.

Leave a Reply