El Grup de Consellers Socialistes denuncien que el president del Consell de Mallorca, Llorenç Galmés torna a fer servir els menors tutelats com a arma política.

Les acusacions del sr. Galmés cap a les actuacions de l’IMAS durant la passada legislatura, demostren la baixíssima condició ètica i moral del president del Consell, que segueix considerant els i les menors tutelades a Mallorca com un instrument polític al seu servei. La demagògia emprada pel sr. Galmés mai serà la moneda de canvi dels socialistes de Mallorca que, abans en el Govern i ara des de l’oposició, sempre tindran en compte l’interès superior dels menors en el tracte de la problemàtica social de l’explotació sexual infantil.

El president del Consell de Mallorca, Llorenç Galmés, ha tornat a usar els menors tutelats com a arma llancívola en contra de l’anterior administració de la Institució. Al·ludir de nou a “l’escàndol dels menors tutelats de la passada legislatura” quan en la mateixa roda de premsa s’està informant de l’aparició de tres possibles nous casos d’Escia, ja sota l’actual administració, suposa una enorme indecència.

A aquest respecte, el Grup de Consellers Socialistes manifesten la seva preocupació per la recent detecció de tres possibles nous casos d’explotació sexual infantil entre menors tutelats per l’IMAS a Mallorca. Des del Grup socialista s’ha mostrat tot el suport en la feina del Consell de Mallorca com a institució tutelar, conjuntament amb les entotats concertades del tercer sector que presten servei conjuntament alb l’Administració, Fiscalia, Policia Nacional i Guàrdia Civil, Poder Judicial, per a la persecució i eradicació de l’explotació sexual infantil a la nostra illa.

Durant la roda de premsa Galmés ha dit que inicien els tràmits administratius per la contractació d’una auditoria per aclarir els 16 casos d’Escia de la passada legislatura. Minuts després, i en la mateixa roda de premsa, el conseller Sánchez ha corregit Galmés i ha dit que l’auditoria serà per a millorar els procediments tècnics i de gestió, però que els 16 casos de la passada legislatura estan judicialitzats i que en cap cas l’auditoria no pot entrar dins dels expedients dels menors tutelats.

A preguntes sobre l’auditoria que havia d’estar en marxa en els primers 100 dies de la legislatura, ni Sánchez ni Galmés han sabut explicar ni el cost, ni l’abast, ni l’empresa contractista,  ni el procediment administratiu que es farà servir. No obstant això, els socialistes del Consell de Mallorca comprometen la seva col·laboració en tot allò que pugui ser susceptible de beneficiar el sistema de tutela, i evitaran fer dels menors un tema de discussió política en contra de l’equip del govern, per respecte als menors, als professionals de les entitats concertades i a l’estructura de l’IMAS, la professionalitat de la qual ha quedat suficientment provada.

No ha estat aquesta l’única contradicció entre el missatge de Galmés i el de Sánchez. Durant la seva intervenció davant dels mitjans, Galmés ha fet referència a la “vergonya per Mallorca” que ha suposat ser objecte d’una missió europea que va emetre un informe sobre el servei de tutela de menors a Mallorca. Sánchez ha aclarit més tard que “el 80 %” de les propostes de l’informe europeu ja s’estan aplicant o en tràmit d’aplicació.

Sánchez ha presentat com a principals accions de la “nova” gestió de l’IMAS la posada en marxa d’un nou centre de primera acollida per menors, i dos nous centres finançats amb fons europeus. Tres iniciatives que venen de la passada legislatura.  Sánchez s’ha referit també a la millora de la coordinació entre IMAS, Fiscalia, Policia i Guàrdia Civil en la persecució de casos d’Escia. Una coordinació que també estava implementada i reglada des de la passada legislatura.

Un cop més cal lamentar l’actitud penosa de Llorenç Galmés, abans des de l’oposició, i ara a la presidència del Consell, per la permanent utilització política dels menors, per desgastar al rival polític, i la nul·la transparència en la gestió de la institució com es demostra per tenir clausurat el Portal de Transparència des de l’inici de la legislatura, i l’aflorament de casos d’incompatibilitat a la institució en la figura de la consellera electa del PP Raquel Sánchez, i del Secretari tècnic del departament de Territori, José Penadés.

Leave a Reply