El Grup de Consellers Socialistes denuncien davant la Oficina Anticorrupció de les Illes Balears la incompatibilitat del Secretari tècnic del departament de Territori, Mobilitat i Infraestructures del Consell.

Els socialistes també han exigit a Llorenç Galmés que resolgui la situació d’incompatibilitat manifesta de la consellera electa del PP Raquel Sánchez, que manté paral·lelament la seva destinació com a Cap de Gabinet de la Conselleria d’Habitatge del GOIB, i suma a les retribucions d’aquesta plaça les que obté per dietes del Consell de Mallorca.

El Grup de Consellers Socialistes han presentat escrit de denúncia davant de l’Oficina Anticorrupció de les Illes Balears per posar de manifest la incompatibilitat del Secretari Tècnic del departament de Territori, Mobilitat i Infraestructures del Consell de Mallorca, José Penadés Bernal. Penadés compatibilitza el càrrec públic del Consell, amb règim d’exclusivitat, amb l’exercici d’una activitat privada com a secretari del Col·legi Oficial d’Aparelladors i Arquitectes Tècnics de Mallorca, i segueix figurant com a tal al web col·legial.

Segons el mateix web del COAAT Mallorca, Penadés ha participat en qualitat de secretari tècnic de Territori, en la reunió que el president dels aparelladors i arquitectes, tècnics de Mallorca, Luís Alfonso de León, va mantenir amb la Consellera d’Habitatge i Infraestructures del GOIB, Marta Vidal i amb el conseller Fernando Rubio el passat mes d’agost, en el decurs de la qual “es va confirmar l’inici dels tràmits per a la inclusió del COAAT Mallorca en la Comissió d’Urbanisme”.

“Aquest fet confirma la col·lisió d’interessos particulars i públics del ST de Territori, quan l’exercici de l’activitat com a lat càrrec del Consell de Mallorca ha de ser amb caràcter de dedicació exclusiva”, ha manifestat la portaveu socialista al Consell, Catalina Cladera. Els socialistes han demanat, paral·lelament, que els siguin mostrats els suposats informes jurídics, tant de la Secretaria general del Consell de Mallorca com als serveis jurídics del COAAT Mallorca, que haurien justificat la compatibilitat de Penadés, sempre segons ha dit el mateix Consell al respecte.

Els socialistes han insistit en els fonaments jurídics que justifiquen clarament la incompatibilitat de l’alt càrrec, a través dels articles 27 i 34.4 de la Llei de Consells Insulars i el 4,1 de la Llei d’incompatibilitats de la CAIB.

Haver exercit durant tres mesos com alt càrrec del Consell i com a secretari d’un Col·legi Oficial constitueix una greu vulneració de les normes d’incompatibilitat que mai s’haurien d’haver traspassat, i que per tant fan necessària l’actuació del responsable polític del departament, Fernando Rubio, per que cessi de manera immediata Penadés” ha afirmat Cladera.  Que l’equip de Govern PPVOX del Consell de Mallorca tanqui files al voltant de la continuïtat de Penadés com a càrrec públic de la institució “trasllada la responsabilitat del cas sobre l’esquena del conseller Fernando Rubio i del president Llorenç Galmés, que per tant han donar compte dels fets”.

Raquel Sánchez, o secretària tècnica del GOIB, o consellera electa del Consell. 

Així mateix els socialistes del Consell de Mallorca també manifesten la seva repulsa cap a la situació de la consellera electa del PP Raquel Sánchez, que compatibilitza aquesta condició al Consell de Mallorca amb la seva feina com a Cap del Gabinet de la Conselleria d’Habitatge, Territori i Mobilitat. “Sánchez ha de triar què vol fer, o càrrec del GOIB o consellera electa del Consell. El sr. Galmés no pot permetre ni un minut més una situació d’incompatibilitat que afecta el seu grup de consellers al Consell de Mallorca”. L’aplicació literal de la Llei electoral dels Consells Insulars impedeix Sánchez compatibilitzar els dos càrrecs, un dels quals remunerat i l’altre amb percepció de dietes, que sumades suposen gairebé 80.000 euros de salari anual.

“Estam molt preocupats per aquesta deriva del sr. Galmés, que no controla el comportament ètic dels seus càrrecs al Consell de Mallorca, ni tampoc el dels membres del grup de consellers del PP” ha dit Cladera, que ha insistit en el fet que “ja veiem per què al sr. Galmés no li ha interessat tenir a punt el Portal de Transparència del Consell, on s’han de bolcar tota la informació de gestió i fer-la accessible a la ciutadania”. Cladera ha considerat Galmés “responsable” de tot el “desgavell ètic” del Consell de Mallorca, un fet que es confirma amb actituds com la de la mateixa portaveu del Grup del PP al Consell, Núria Riera, qui va incrementar el percentatge de salari de la dedicació parcial del 50% al 75%, de 48.000 euros anuals, i la fa compatible amb la seva plaça de funcionària de la CAIB al 100% de dedicació, sense que es conegui cap informe que justifiqui aquesta acció.

Leave a Reply