El negacionisme ambiental de PPVOX al Consell vol deixar perdre el refugi senderista de Raixa.

Segons la informació coneguda avui, el Consell de Mallorca vol desistir del projecte emblemàtic de construir un refugi senderista de la Ruta de la Pedra en Sec de Mallorca, a un dels edificis del complex de Raixa, segons un projecte que es va gestar durant la passada legislatura. El Grup Socialista lamenta profundament aquest desistiment “d’un projecte sense cap inconvenient, que fomenta el senderisme i un contacte proper amb la Serra de Tramuntana”, i es demostra la inutilitat de la gestió de PPVOX en matèria de Medi Ambient, i la “trista conseqüència de l’errada de de Galmés de donar aquesta cartera a un negacionista declarat del canvi climàtic de VOX, com l’ultradretà Pedro Bestard, a canvi de la cadira de president”.

La portaveu socialista al Consell de Mallorca, Catalina Cladera, ha lamentat la informació coneguda avui, que de confirmar-se, suposaria la renúncia del Consell a la construcció d’un refugi de la Ruta de la Pedra en Sec de Mallorca, dins de la finca pública de Raixa, que gestiona la institució insular. Cladera i ha exigit que es mantingui la realització del projecte “que és molt bo per Mallorca i per a tota la gent que estima la natura i la nostra Serra”.

El refugi de Raixa, com el de Galatzó que ja està en ple servei, fou una idea plasmada durant la passada legislatura, amb la idea de reforçar el senderisme i el turisme de natura per a qui gaudeix d’aquesta activitat. Els refugis de muntanya, majoritàriament a la Serra de Tramuntana, fomenten una relació amable amb l’entorn i el territori i ajuden a difondre els paratges naturals des del respecte i el coneixement del medi.

“Aquest projecte és una prioritat del Consell des d’abans de tenir a disposició dels fons Next Generation, que es van habilitar després dels efectes econòmics de la pandèmia”, ha recordat la portaveu socialista. Per tant, es tracta d’un projecte viable amb finançament propi o extern. “Nosaltres vam presentar tots els projectes que teniem a Europa, per aprofitar la finestra d’oportunitat que ens oferia els Next gen“.

Cladera ha recordat que la feina pel nou refugi de Raixa arrenca a principis de la passada legislatura amb un concurs arquitectònic per la reforma i adequació de l’espai, amb un procediment molt curós per a mantenir l’harmonia del conjunt de les cases de Raixa i el seu entorn.

“L’aposta pel refugi era un projecte de legislatura”. Que ara l’equip de Galmés no vulgui lluitar per tenir finançament europeu “és una gran decepció”, però no suposaria cap impediment per seguir endavant amb un refugi emblemàtic a Raixa “si hi hagués una mínima voluntat”, i molt més disposant de 103 milions d’euros de romanent, que “naturalment Bestard i Galmés prefereixen destinar-los a altres coses més urgents per a ells, que no són el foment de la nostra natura i la Serra de Tramuntana”. Aquesta manca de voluntat ja es va confirmar amb l’absència de partida econòmica per al refugi en el pressupost del Consell per enguany.

En el cas del nou refugi senderista a Raixa, l’anterior equip de govern, conscient de la situació de la propietat, va elevar consultes al Govern d’Espanya, propietari de la major part de la finca, per veure la idoneïtat de la petició de finançament europeu, “i ho varen veure viable”, ha dit Cladera. “Un cop més ens trobem davant d’un nou cas d’incompetència de PPVOX al Consell, que en 11 mesos de legislatura no ha mogut ni un dit per Raixa, ni per aquest projecte del refugi ni per altres qüestions que afecten aquest tresor”.

En efecte, una recent queixa ciutadana va posar al descobert la manca de manteniment adequat dels jardins de Raixa. A més, un dels murs de pedra en sec de la finca roman esbaldregat des de fa més de 10 mesos sense que el conseller Bestard “que tant brama en contra de la passada legislatura”, s’hagi posat mans a la feina per la seva reconstrucció. “És una desídia total, una incompetència que desgraciadament és la nota predominant de la gestió d’un negacionista del canvi climàtic de VOX al front d’un departament tant sensible com Medi Ambient del Consell”.

Leave a Reply