El PSIB-PSOE presenta iniciatives en favor de la Igualtat i la lluita contra violència de gènere i per la llibertat d’expressió i la llengua catalana al Consell de Mallorca

Catalina Cladera mostra la seva preocupació pel gir negacionista respecte la consideració de la violència masclista contra les dones i la regressió en matèria de suport i ús de la llengua catalana a Mallorca que imposa el pacte PPVOX. EL GPS presentarà tres mocions i dues interpel·lacions al ple del Consell del pròxim dilluns

La portaveu del Grup de Consellers Socialistes al Consell de Mallorca, Catalina Cladera, i el portaveu adjunt, Javier de Juan han presentat dues moció que presentaran en el primer ple ordinari de la legislatura que se celebrarà aquest pròxim dilluns. Cladera ha assenyalat que “en aquests primers dies de mandat ja comença a haver decisions preocupants per a la ciutadania, fruit del pacte de govern PPVOX al Consell”.

L’eliminació de la Direcció insular d’Igualtat i Diversitat en l’organigrama del Consell de Mallorca és una “molt mala notícia que ens fa posar en alerta per defensar totes les polítiques en referència a la dona, i sobretot en allò que es refereix a la violència contra les dones”, ha dit Cladera.

Per aquest motiu, una de les mocions que el GPS presenta al ple del Consell va en la línia de defensa de les polítiques feministes en el Consell de Mallorca, reconeixent els assoliments aconseguits en els darrers anys, per instar al Consell a mantenir i incrementar  el compromís total en la promoció de la igualtat de gènere i la lluita contra la violència masclista.

Per això es pretén recuperar la Direcció insular d’Igualtat, i blindar la celebració de les diades feministes reivindicatives de 25 de novembre i 8 de març “fent els actes que fins ara ha celebrat el Consell en commemoració”, i sostenint la col·laboració amb els ajuntaments que han posat en marxa els seus plans municipals d’igualtat, entre d’altres iniciatives.

La segona de les mocions del Grup Socialista al Consell alerta del retrocés en les competències estatutàries que la institució insular ha de liderar a Mallorca, després de que el pacte PPVOX hagi donat com a resultat l’eliminació del departament de Política Lingüística en l’organigrama del govern de Llorenç Galmés.

“Ens preocupa profundament el retrocés del català a Mallorca, que romp el consens històric en referència a la llengua pròpia”.  Cladera ha recordat que accions com deixar d’exigir el català com a requisit pels processos de selecció de personal de les empreses públiques a Calvià, o la decisió de PPVOX a Palma de no potenciar el català com a llengua vehicular en la relació de Cort amb els ciutadans, són elements que suposen de fet la ruptura del consens lingüístic de 40 anys respecte del català a Mallorca.

Els socialistes del Consell alerten del perill que corren institucions culturals que fins ara han col·laborat amb el Consell, cas que se’ls retiri el seu suport, com la Institució Pública Antoni Maria Alcover, la Institució Francesc de Borja Moll, l’Acampallengua, el Gremi de Llibreters, l’Associació d’escriptors en Llengua Catalana, l’Escola Municipal de Mallorquí de Manacor, l’Associació de Premsa Forana de Mallorca, així com les iniciatives que s’han organitzat, com els Premis Mallorca.

D’altra banda, la moció dels socialistes al ple del Consell també insta la institució a protegir i restituir l’honor de les persones represaliades pel franquisme, així com pretén que s’eviti la censura dins de l’àmbit de les expressions culturals i els espectacles, per raó ideològica o de qualsevol altre tipus.

Dilluns que ve el grup socialista també presentarà dues interpel·lacions en matèria de polítiques de Medi Ambient i per les polítiques de caire municipalista que s’impulsen des del Consell.

Amb aquestes mocions la portaveu socialista vol posar de manifest fins a quin punt “el pacte PPVOX obliga al president del Consell a comprar el marc mental de la ultradreta, o si te marge per obviar-lo”.

Leave a Reply