Catalina Cladera desmenteix el conseller de Territori i Mobilitat del Consell de Mallorca per haver qualificat com a “il·legal” el carril BUS VAO de la MA-19

Fernando Rubio ha afimat de manera taxativa que el carril BUS VAO de la MA 19 era il·legal, d’acord a un informe fet a petició del Consell de Mallorca. En canvi la normativa de carreteres estatal en vigor permet l’habilitació del carril per a vehicles d’alta ocupació i de transport públic i la DGT el va aprovar de manera totalment legal i raonada

Al ple del Consell d’avui el Grup de Consellers Socialistes han presentat tres mocions, una de mobilitat i qualitat ambiental que ha quedat rebutjada, i altres dues sobre Igualtat i sobre cultura i llengua que han quedat aprovades de manera parcial

La portaveu del Grup de Consellers Socialistes al Consell de Mallorca, Catalina Cladera, ha desmentit l’acusació del conseller executiu de Territori i Mobilitat del Consell, Fernando Rubio, que ha titllat “d’il·legal” la implantació del carril BUS VAO en el darrer tram d’entrada a Palma per la Ma-19.

Rubio ha fet aquesta afirmació, brandant un informe encarregat suposadament pel seu departament, que justificaria que ara el Consell pogués exigir la retirada de la mesura davant la Direcció General de Trànsit, l’ens competent en seguretat viària a tot l’Estat. Rubio ha raonat que el reglament de carreteres no permet la instal·lació d’aquest tipus de carrils reservats dins autovies o autopistes. Però això no és cert.

Cladera ha afirmat que “el reglament estatal de carreteres preveu perfectament que hi pugui haver carrils BUS VAO a vies ràpides, ja sigui dins autovies o autopistes, en plataformes separades, o dins la mateixa plataforma que la resta de carrils”, que és el cas del BUS VAO de l’entrada de Palma.

El reglament de carreteres impedeix implantar carrils per autobusos dins vies ràpides, però els permet en el cas de carrils BUS VAO. Rubio ha fonamentat la seva afirmació en una errada d’interpretació de l’informe que ha encarregat. Per això el Grup Socialista al Consell de Mallorca ja ha registrat la petició per rebre còpia íntegra de l’informe encarregat per Territori i Mobilitat, i conèixer quin ha estat el seu cost.

“El sr. Rubio ens ha mentit i els ciutadans, la DGT i l’anterior govern del Consell ens mereixem unes disculpes seves”, ha dit Cladera. “És molt greu que un conseller ens acusi de fer coses il·legals en el ple del Consell”.

Cladera ha recriminat al responsable de mobilitat del Consell “d’encarregar informes ad hoc per justificar la decisió política de retirar el BUS VAO que va anunciar el PP com a una bandera electoral”. Per Cladera aquestes decisions no s’haurien de prendre sense consultar a tots els sectors afectats, “usuaris del transport públic, taxistes, discrecional, transportistes, que puguin verificar si la mesura és o no eficient per aquests col·lectius.

Iniciatives socialistes al primer ple ordinari de la legislatura.

La polèmica de l’informe sobre la suposada il·legalitat de la implantació del carril BUS VAO durant la passada legislatura s’ha produït en el debat de la moció del Grup de Consellers Socialistes sobre mobilitat i la millora de la qualitat ambiental, que ha defensat el conseller Javier de Juan.

Aquesta iniciativa, que ha estat rebutjada per la majora del ple, ha defensat tant l’apliacació del carril BUS VAO com de la limitació de velocitat a la Via de Cintura de Palma. I n’ha demanat la millora i ampliació de les dues per la seva incidència en la fluïdesa en el trànsit, el foment del transport públic i la baixada dels índexs de sinistralitat comparant les xifres de primer semestre de 2023 amb les de 2019, ofertes per la DGT.

La segona de les mocions que el GPS ha presentat al ple del Consell va en la línia de defensa de les polítiques feministes en el Consell de Mallorca, reconeixent els assoliments aconseguits en els darrers anys, per instar al Consell a mantenir i incrementar  el compromís total en la promoció de la igualtat de gènere i la lluita contra la violència masclista.

Per això es pretén recuperar la Direcció insular d’Igualtat, i blindar la celebració de les diades feministes reivindicatives de 25 de novembre i 8 de març “fent els actes que fins ara ha celebrat el Consell en commemoració”, i sostenint la col·laboració amb els ajuntaments que han posat en marxa els seus plans municipals d’igualtat, entre d’altres iniciatives.  Aquesta iniciativa ha sortit aprovada parcialment.

La tercera de les mocions del Grup Socialista al Consell ha alertat del retrocés en les competències estatutàries en matèria de cultura que la institució insular ha de liderar a Mallorca, després de que el pacte PPVOX hagi donat com a resultat l’eliminació del departament de Política Lingüística en l’organigrama del govern de Llorenç Galmés.

“Ens preocupa profundament el retrocés del català a Mallorca, que romp el consens històric en referència a la llengua pròpia”, ha dit el conseller Joan Ferrer, que ha mostrat la seva preocupació per la ruptura del consens lingüístic de 40 anys respecte del català a Mallorca propicada pel pacte PPVOX.

Els socialistes del Consell alerten del perill que corren institucions culturals que fins ara han col·laborat amb el Consell, cas que se’ls retiri el seu suport, com la Institució Pública Antoni Maria Alcover, la Institució Francesc de Borja Moll, l’Acampallengua, el Gremi de Llibreters, l’Associació d’escriptors en Llengua Catalana, l’Escola Municipal de Mallorquí de Manacor, l’Associació de Premsa Forana de Mallorca, així com les iniciatives que s’han organitzat, com els Premis Mallorca.

Leave a Reply