Els batles, regidors i consellers socialistes de Mallorca s’uneixen en favor del consens social en matèria de llengua i cultura pròpies

Els diferents grups socialistes municipals i els consellers del Consell de Mallorca presentaran mocions per exigir el respecte a la llengua pròpia davant de l’atac a “40 anys de consens social” que suposa el projecte de llei de la Oficina  de Derechos Lingüísticos que ha anunciat la ultra-dreta. La Secretària General de la Federació Socialista de Mallorca, Catalina Cladera, ha presentat aquest horabaixa el conjunt d’iniciatives, al costat de més d’una trentena de batles i regidors socialistes de Mallorca.

La Federació Socialista de Mallorca presentarà mocions als plens de tots els ajuntaments i al Consell de Mallorca en favor del manteniment del consens lingüístic que ha imperat a les Illes Balears, que consagren l’Estatut d’Autonomia i la Llei de Normalització Lingüística de Balears. La SG de la FSM i portaveu del Grup de Consellers Socialistes al Consell de Mallorca, Catalina Cladera, ha defensat el seguit d’iniciatives, “necessàries davant l’atac que suposa el Projecte de llei per a la creació de la Oficina de Derechos Lingüísticos que ha anunciat el grup VOX al Parlament”.

Aquesta proposició de llei col·lideix frontalment amb allò que estableix l’Estatut d’Autonomia de les Illes Balears i la Llei de Normalització Lingüística, aprovada el 1986 amb consens, i la substitueix per una normativa que suposa, en la pràctica, una esmena a la totalitat de la nostra convivència i pluralitat, atacant precisament els fonaments legals d’aquesta pluralitat i concòrdia.

Cladera ha presentat aquest conjunt d’iniciatives de rebuig a la Proposició de llei de VOX, per considerar-la anti-democrtica, i contrària a l’Estatut d’Autonomia, i ho ha fet acompanyada d’una trentena de representants municipals socialistes de la majoria de municipis de Mallorca. Els socialistes pretenen que tots els ajuntaments i el Consell de Mallorca reaccionin davant “el major atac a la pluralitat lingüística de la nostra illa en tot els més de 40 anys de democràcia”, segons ha dit Cladera.

Pels socialistes es tracta d’una llei d’imposició lingüística que, d’aprovar-se, “crearà una fractura social i que perseguirà aquells que no pensen o no parlen com els seus autors, i amb un règim sancionador anul·lador de les llibertats adreçat als servidors públics”. Una llei que forma part d’una estratègia global de l’ultra-dreta per retallar drets i llibertats i uniformar una societat on no hi caben els que no són ni pensen com ells.

Les mocions socialistes es presentaran a tots els plens municipals de Mallorca a partir d’aquest mateix mes de setembre, i també aniran al ple del Consell. Es tracta que el Partit Popular hagi de respondre davant d’aquesta iniciativa del seu soci de govern. Cladera ha dit al respecte que “un cop més en matèria de llengua i identitat veiem quin és el preu que tots hem de pagar pel pacte de cadires PPVOX”. La portaveu socialista del Consell ha recordat que poc a poc estem veient iniciatives que validen el retrocés del català a Mallorca, amb normatives restrictives a Calvià, a Palma i al mateix Consell, on el el darrer ple el PP va unir els sues vots als de VOX per aprovar una moció per canviar el domini de la pàgina web institucional del “punt cat” vigent al “punt es”.

“El PP de Prohens s’ha venut la seva ànima a VOX, i es veu arrossegat per aquesta deriva en contra de la nostra llengua”, ha afirmat Cladera, que ha recriminat Llorenç Galmés per no haver manifestat el seu parer sobre la qüestió, mentre que precisament el Consell de Mallorca és una de les institucions que manté a membres de VOX dins dels seus òrgans de govern. “Un cop més, en els temes importants, es torna a demostrar la irrellevància del sr. Galmés, l’opinió del qual no té ni pes ni importància dins del seu propi partit”. Cladera ha afegit que “el PP s’ha cregut que podria dominar els seus socis d’ultradreta amb quatre accions cosmètiques sobre llengua i identitat”, però ara s’han trobat amb una ‘bomba’ en matèria de Proposició de Llei que ataca el bessó del nostre ordenament; per tant ara és la seva responsabilitat reconduir la situació, per que ells són responsables del problema”.

Cladera ha acabat fent una crida al PP per que rebutgi de pla aquesta iniciativa de VOX al Parlament i es sumi al suport majoritari a les mocions socialistes arreu on es presentin.

Leave a Reply