Els socialistes de Mallorca s’oposen a la protecció de Sa Feixina a la Comissió de Patrimoni del Consell.

El portaveu adjunt dels socialistes al Consell, Javier de Juan creu que el Consell utilitza la legislació en matèria de Patrimoni per no haver de sotmetre la decisió a la Llei de Memòria Democràtica de 2022.

El Grup de Consellers Socialistes al Consell s’ha oposat a que el Consell de Mallorca executi la sentència del Tribunal Contenciós Administratiu per la protecció de sa Feixina, mentre que el Tribunal Constitucional encara no s’hagi pronunciat en el recurs de cassació que hi va interposar l’Associació Memòria de Mallorca. De Juan, un dels tres representants del GCS a la Comissió de Patrimoni ha justificat el seu vot negatiu, ja que creu que “es nota molt que l’equip de Govern PPVOX tenen molta pressa per fer l’expedient de protecció de sa Feixina”.

De Juan ha dit que en un cas com aquest seria necessari que es pogués verificar a la llum de la llei estatal de Memòria Democràtica, que es va aprovar l’any 2022, amb posterioritat a la sentència de base del Tribunal Superior de Justícia. “La protecció de sa Feixina podria ser contrària a la normativa estatal”. La sentència del Contenciós Administratiu no entra a valorar aquesta circumstància que pel portaveu adjunt socialista “podria ser clau per emmarcar el significat real de sa Feixina com a un monument contrari a l’esperit de la Memòria Democràtica, com es demostra per ser la seu de celebracions recents de l’extrema-dreta pels seus actes d’enaltiment i propaganda”.

Així les coses, per De Juan, “la normativa de Patrimoni no hauria de ser excusa per que tot l’expedient de sa Feixina sigui re-avaluat a la llum de la nova legislació estatal en matèria de Memòria Democràtica”, i per aquest motiu considera “molt precipitat” que el Consell resolgui continuar l’execució de la sentència sense poder plantejar aquesta eventualitat, ni esperar el pronunciament del Tribunal Constitucional.

El passat mes de gener el Consell de Mallorca ja va elevar un escrit al jutjat en el qual precisament es demanava estendre el termini per executar la sentència, tenint en compte totes aquestes circumstàncies. “Ara els socialistes mantenim aquest criteri i creiem que és el més assenyat davant d’una actuació que de seguir endavant podria comportar més litigis i confrontació social”.

Leave a Reply