Els projectes de romanents aprovats pel Consell denoten una manca de projecte de PPVOX i obvien la inversió social.

El Grup Socialista posa de manifest que la majoria de projectes finançats amb els 51 M€ de romanents que el Consell ha incorporat avui al pressupost de 2024 provenen de la passada legislatura, fet que demostra “la manca de projecte” de l’equip PPVOX de Galmés. La portaveu socialista Catalina Cladera destaca “l’absència d’iniciatives socials en matèria de gent gran, suport a les famílies i a l’emancipació dels joves” entre les iniciatives impulsades amb el romanent.

La portaveu socialista al Consell, Catalina Cladera ha afirmat que un cop més es demostra que “Galmés no te projecte propi”, ja que els projectes principals que seran impulsats amb càrrec a romanent ja provenen de la passada legislatura i van ser impulsats pels Socialistes. Aquesta continuïtat feia impossible el vot en contra de les mateixes iniciatives de la passada legislatura, i per això el Grup Socialista ha optat per l’abstenció.

En canvi es palesa que les prioritats de PPVOX “no passen per cobrir les necessitats socials que reclamen els ciutadans de Mallorca”, per que els romanents anunciats per Galmés no posen recursos pel SAID, ni per ajudes als joves, ni per les residències de gent gran municipal, ni per fer baixar la llista d’espera de gent gran per les places residencials.

Cladera ha criticat que l’equip de govern ha informat sobre la modificació de crèdit dels romanents als grups polítics després d’haver difós públicament la informació, en una mostra de “menyspreu cap als partits de l’oposició”. A més, la aprovació en ple de la modificació s’ha fet amb retard respecte els tres exercicis anteriors, per que “el sr Galmés està més fora de Mallorca que a dins, i no està per fer aquestes gestions”.

Moció en favor d’aplicar mesures de decreixement turístic

La portaveu socialista també ha defensat una moció que instava a iniciar la revisió immediata de la norma insular que regula les places turístiques de l’illa per eliminar les places disponibles que encara es poden atorgar des del Consorci Bossa d’Allotjaments Turístics, apostar pel decreixement i el turisme de qualitat. La iniciativa insta a treballar per eradicar l’oferta d’allotjaments turístics il·legals de manera efectiva, després de 9 mesos d’inactivitat de l’equip de govern PPVOX.

Cladera ha recordat que ja en la passada legislatura el Consell va treballar activament en mesures d’ordenament turístic, un cop rebudes les competències a partir de gener de 2022. Ha recordat iniciatives com l’aprovació definitiva del PIAT, la norma que estableix els límits a l’oferta turística adaptada a cada zona de Mallorca, i l’eliminació de les places que romanien a la bossa d’allotjaments turístics del CBAT, a més d’actuacions com l’ampliació de la plantilla d’inspectors o el conveni amb la UIB per a geo-localitzar els habitatges de lloguer turístic il·legal que s’oferien majoritàriament a través de plataformes d’internet. “Volem garantir el manteniment d’un model d’èxit, reduint volum, i eliminant l’oferta il·legal” ha apuntat Cladera.

En contraposició a la feina feta entre 2022 i 2023, PPVOX al Consell ha frenat l’impuls generat durant la passada legislatura: “el sr. Galmés no sap quines competències te en matèria d’ordenació, i no tenen res clar, si seguir amb la moratòria de places o aixecar-la, i amb un Pla contra l’allotjament il·legal que no han pogut dur a terme”.

La iniciativa socialista ha quedat aprovada parcialment, en la part que reforça l’acció inspectora i sancionadora del Consell de Mallorca respecte a l’oferta il·legal, però no ha prosperat el punt de la moció que instava a la modificació del PIAT per a eliminar de manera definitiva les places disponibles del CBAT.

Leave a Reply