Els Socialistes aposten per l’eliminació permanent de les places turístiques disponibles a Mallorca

Una moció del Grup Socialista al Consell al ple ordinari d’abril proposa iniciar la revisió immediata de la norma insular que regula les places turístiques de l’illa per eliminar les places disponibles que encara es poden atorgar des del Consorci Bossa d’Allotjaments Turístics, per apostar pel decreixement i el turisme de qualitat. La iniciativa insta a treballar per eradicar l’oferta d’allotjaments turístics il·legals de manera efectiva, després de 9 mesos d’inactivitat de l’equip de govern PPVOX

El canvi de legislatura ha comportat un canvi d’orientació de la política turística del Consell PPVOX, que ara es mostra molt més connivent amb activitats turístiques que havien estat regulades en els 8 anys anteriors. És per aquest motiu que el Grup Socialista al Consell presentarà una iniciativa política al ple del mes d’abril de la institució, per que s’eliminin definitivament els romanents de places turístiques disponibles a les diferents bosses que es gestionen des del CBAT.

Durant la passada legislatura es va tramitar una moratòria en la concessió de noves places, per evitar una major concentració de nous permisos turístics especialment a zones madures. I la modificació del Pla d’Intervenció en Àmbits Turístics, (PIAT) seria la manera més ràpida i efectiva per elevar a definitiva la moratòria, i eliminar aquesta via de potencial creixement de places.

La portaveu socialista, Catalina Cladera, apunta a “la necessitat de trobar un equilibri en  l’activitat turística que la faci sostenible, per que estem d’acord que no es pot parlar de sostenibilitat per una banda, i seguir creixent en places disponibles per l’altra, com intenta fer el PP”. Cladera és partidària d’aplicar mesures de decreixement que permetin fer reals les repetides crides cap al turisme de més qualitat com a estendard del sector a Mallorca.

La moció també toca altres aspectes que incideixen en la percepció de major control davant la proliferació dels allotjaments turístics il·legals, “davant dels  quals vàrem començar a actuar durant la passada legislatura, i especialment des de 2022, quan vàrem assumir les competències d’ordenació turística al Consell”, ha afirmat Cladera.

Per això la iniciativa socialista insta al Consell a mantenir i incrementar el mateix zel administratiu en contra de l’oferta d’habitatges turístics il·legals de la passada legislatura. Serra ha recordat que “el Pla de Galmés i de Marcial Rodríguez és un bluf, per que en sis mesos no han estat capaços de detectar ni sancionar més activitat il·legal que nosaltres”. El socialista constata que es tracta d’un “pla buit, que només provoca tensions internes dins del cos d’inspectors, per que no ha planificat un increment de recursos”. La moció exigeix també  l’increment de personal en aquest servei, com es va fer durant la passada legislatura, en què es van incorporar 5 nous inspectors i dos tècnics jurídics per agilitar el tràmit sancionador. “No pot ser que el bessó de l’estratègia inspectora de PPVOX es basi en el nombre (llimitat) d’hores extra que poden arribar a fer els funcionaris”, ha dit Serra.

La moció socialista es debatrà en el ple del pròxim 11 d’abril.

Leave a Reply