Els socialistes de Felanitx, coincidint amb el 31 de maig, Dia Mundial Sense Tabac, presenten una iniciativa perquè les platges felanitxeres siguin espais sense fum

La moció de l’Agrupació Socialista serà presentada al plenari de dilluns 13 de juny amb l’objectiu de que l’Ajuntament faci totes les gestions oportunes perquè es prohibeixi fumar a totes les platges del municipi tan aviat com es pugui

Coincidint amb el 31 de maig, el Dia Mundial Sense Tabac, l’Agrupació Socialista de Felanitx ha presentat una iniciativa perquè les platges del municipi siguin declarades espais sense fum. D’aquesta manera, els socialistes de Felanitx insten a l’equip de govern a fer les gestions oportunes perquè es prohibeixi fumar a les platges felanitxeres.

El portaveu dels socialistes de Felanitx, Xisco Duarte, ha declarat que “enguany la celebració d’aquest Dia Mundial posa l’accent sobre com el tabac, a més de la salut, amenaça el nostre medi ambient. El gest de tirar les llosques al terra, tan habitual en els fumadors com acceptat per tots, genera un dels residus més abundants i més tòxics del planeta”.

A Espanya es consumeixen, aproximadament, 32.800 milions de cigarrets i el 15% de les llosques acaba a les platges. Aquestes llosques tarden una dècada a degradar-se, però en el seu procés poden ser ingerits pels animals. Cada resta de cigarret pot arribar a contaminar entre 8 i 10 litres d’aigua marítima, i fins a 50 litres d’aigua dolça.

Els socialistes insisteixen que altres municipis ja compten amb ‘platges sense fum’ en canvi, cap platja del terme municipal de Felanitx es troba adherida a aquesta mesura preventiva. Xisco Duarte ha comentat  que “per això volem que l’Ajuntament comenci a treballar perquè les platges del nostre municipi siguin declarades espais sense fum”.

Duarte ha conclòs que “el consum de tabac mata cada any a gairebé 6 milions de persones, una xifra que s’estima augmentarà fins més de 8 milions de defuncions anuals per al 2030 si no s’intensifiquen les mesures per a contrarestar-lo. El tabac és perjudicial per a tots: causa malalties, morts, empobreix a les famílies, afebleix les economies nacionals per l’augment de la despesa sanitària i, com hem comentat, també genera residus que contaminen les nostres platges i el nostre planeta”.

Leave a Reply