Els socialistes de Mallorca atorguen el XX Premi Maria Plaza a Carmen Calvo per la transversalitat de les seves polítiques feministes, per la seva lluita per la igualtat i contra la violència masclista

La vicepresidenta del Govern d’Espanya ha volgut dedicar el reconeixement a totes les persones que lluiten pels drets de les dones “als meus companys i companyes, per fer polítiques d’igualtat, per la memòria de les dones assassinades, dels seus fills, familiars i amics”

La Federació Socialista de Mallorca ha atorgat el XX Premi Maria Plaza a Carmen Calvo, vicepresidenta del Govern d’Espanya i secretària federal d’Igualtat del PSOE, per la seva constant lluita per la igualtat i contra la violència masclista, per haver aconseguit incorporar el feminisme i la perspectiva de gènere en tots els departaments del Govern.

“Aquest premi que ha estat atorgat a altres dones i que té un nom tan important, crec que no me’l meresc, i crec que ha de quedar aquí… perquè el mereixen els meus companys i companyes per fer polítiques d’igualtat, per la memòria de les dones assassinades, dels seus fills, familiars i amics… és per ells”, ha declarat Calvo.

La secretària d’Igualtat del PSOE ha destacat durant la seva intervenció que “el socialisme i el feminisme són sentiments, una manera d’encaixar la vida… i per això és tan important que tornem a veure’ns les cares… perquè han estat mesos molt durs, però ens sentim molt orgullosos de les polítiques que hem desenvolupat des de totes les Institucions, des de tants de llocs a primera línia, a Balears, i a la resta d’Espanya… fent política de veritat i amb una mirada llarga”.

Carmen Calvo ha volgut agrair aquest reconeixement “que em vincula amb el nom de Maria Plaza i que arriba en un moment molt important i molt significatiu per a mi… ara més que mai, que la ultradreta nega la violència i lluita contra la igualtat”, ha expressat.

Ha donat les gràcies també per “la posició ferma de Francina Armengol, la de Maria Duran, i la dels socialistes de Mallorca… per la vostra lluita feminista i perquè, amb vosaltres, les polítiques d’igualtat estan protegides i assegurades. Els socialistes som gent fiable, gent que fa política seriosament, que no ens quedem en la superfície, que responem de forma progressista i solidària a aquesta crisi, amb uns principis democràtics que ens obliguen a portar el feminisme a tots els àmbits. Perquè som un partit feminista, històricament, sempre lluitant per la igualtat, i sempre amb la dreta en contra…”

Calvo ha reconegut que a la fi les dones se senten empoderades “sortim als carrers i defenem els nostres drets. A la fi se’ns escolta i se’ns reconeix com a ciutadanes… no podem permetre que aquestes polítiques retrògrades que posen el focus en la dona, en el col·lectiu LGTBI, en la diversitat territorial… que ens volen portar al segle XVIII… i no els consentirem”.

La secretaria general dels Socialistes de Mallorca, i consellera de Presidència del Govern, Mercedes Garrido ha fet entrega de l’escultura Maria Plaza a Carmen Calvo i li ha dirigit paraules d’agraïment per la seva tasca i l’enhorabona per ser una de les dones que porten aquest reconeixement tan significatiu per als Socialistes de Mallorca.

“Un premi amb el nom d’una gran dona, feminista i lluitadora, com tantes dones socialistes, valentes i avançades que ahir i avui defensen els nostres drets entorn del nostre partit i al nostre ideari polític. Perquè les nostres consignes són igualtat i solidaritat, perquè el feminisme forma part de la nostra forma d’entendre i d’abordar la política”.

Garrido ha fet referència a les polítiques d’avui, a Carmen Calvo, a Francina Armengol, a Maria Duran, a Catalina Cladera… i altres dones que històricament han lluitat per la igualtat i pels drets humans i que han estat reconegudes amb el Maria Plaza, com a Juana Banyo, Montserrat Cases, Maria Duran, Rosa Maria Alberdi, Aina Rado o Teresa Riera”.

Per la seva part, Francina Armengol, secretaria general PSIB i presidenta del Govern, després de donar l’enhorabona a la vicepresidenta i agrair tota la feina que fa en defensa dels drets de les dones, ha fet referència a les dificultats de la gestió d’aquesta crisi, però ha destacat que els socialistes “li hem fet front de forma diferent; primer protegint el dret a la vida, salvant la vida de les persones, i després amb polítiques de reactivació que estan ajudant a milers de persones a sortir d’aquesta crisi…”

Armengol ha donat les gràcies “a tots els regidors, batles, consellers, ministres… a tots els governants socialistes que des de tots els racons del nostre país esteu canviant la realitat, garantint més drets, ajudant als més vulnerables, millorant la nostra economia, enfortint els nostres serveis públics… moltes gràcies a tots i totes”.

També ha volgut agrair el compromís i la responsabilitat dels ciutadans de les Illes i en especial, de tots els que han fet feina en primera línia “Metges i metgesses, infermeres, professores, personal de residències, transportistes, alumnes… gràcies a tots som la comunitat amb menor mortalitat i gràcies a la bona situació sanitària que hem assolit, podem dir que avui som la destinació turística mediterrània més segura i preferida pels europeus”.

En aquest sentit, la presidenta del Govern ha recordat que més de 200 mil persones de les Illes depenen directament del turisme, “moltes d’elles dones” i que la recuperació serà possible gràcies a tots i gràcies al compromís del Govern d’Espanya amb la nostra terra, que ha suposat una injecció de 855 milions d’euros per a la reactivació econòmica”.

Per finalitzar, Armengol ha fet un recorregut per les polítiques d’Igualtat més destacades de les Illes, com ara el Pacte contra les violències masclistes o la legislació per a protegir al col·lectiu LGTBI, entre altres; i ha recordat a Aina Rado, socialista impulsora d’aquests premis “que va apostar per defensar a aquelles dones, col·lectius i entitats que lluiten des de fa anys per la igualtat d’oportunitats i pel feminisme… i per això, poder fer entrega avui d’aquest premi a Carmen Calvo, socialista i feminista, i fer-ho en aquest espai, símbol de la repressió franquista a Inca, és per a mi un orgull enorme”.

Catalina Cladera, presidenta del Consell de Mallorca, va donar l’enhorabona a Calvo pel premi i va agrair tota la feina que ha fet, i fa, en polítiques d’igualtat i feminisme. “Perquè la lluita per la igualtat i el feminisme no pot aturar i els socialistes tenim clar que aquesta és l’única forma d’avançar. Més ara, quan la pandèmia ha posat de manifest que ha estat molt més dura per a les dones en tots els àmbits, registrant una major precarització en els llocs de feina, assumint les cures de familiars durant el confinament, suportant una major càrrega de feina amb el teletreball… perquè les crisis encara tenen cara de dona, perquè el 70% dels beneficiaris de la Renda Mínima d’Inserció han estat dones”.

Així mateix, ha destacat algunes de les iniciatives que s’han posat en marxa des del Consell de Mallorca per a la protecció de les dones més vulnerables, entre altres un programa de pisos d’acollida per a prostitutes; o per a promoure la recuperació justa mitjançant un programa de crèdits per a projectes empresarials de dones al que ja s’han acollit més de 70 projectes.

Cladera ha destacat que “afortunadament els socialistes estem governant i gràcies a això hem pogut crear un escut social sense precedents, polítiques d’igualtat que estan permetent no deixar a cap dona enrere”. I ha conclòs el seu discurs fent una enèrgica condemna a l’augment de la violència masclista que estem registrant.

Virgilio Moreno, secretari general dels Socialistes d’Inca i batle de la ciutat va donar la benvinguda a tots els assistents, prop de 200 persones, i va agrair que aquest acte de la Federació Socialista de Mallorca es celebrés en el Claustre de Sant Domingo d’Inca, “un espai molt vinculat a la cultura i al reconeixement a la memòria democràtica en el nostre municipi”.

Premi Maria Plaza

El jurat, amb data 2 de març de 2020, va decidir atorgar aquest reconeixement a Calvo per la seva feina com a ministra d’Igualtat en l’activació del Pacte d’Estat contra la Violència de Gènere. Per la importància d’aquest Pacte per abordar les violències masclistes, i que va incloure, a més, la distribució de 200 M € entre els ajuntaments i comunitats autònomes per al desenvolupament de les mesures previstes.

Així mateix, el jurat ha volgut destacar també la iniciativa de Carmen Calvo per a l’aprovació del Reial decret llei 6/2019 d’1 de març. de Mesures urgents per a garantia de la igualtat de tracte i d’oportunitats entre dones i homes; i la seva defensa de l’abolicionisme de la prostitució, entre altres qüestions.

Maria Plaza Montaner (Palma, 1909-1990) va ser una mestra, farmacèutica i activista. Va exercir com a mestra al poble de Búger i ja des de ben jove va participar activament a la política.

Durant la República va desenvolupar una important activitat política. Va ser militant del Partit Socialista des de 1930 i del sindicat UGT, però amb l’inici de la Guerra Civil, convençuda que mai podria reingressar al partit, va decidir estudiar farmàcia, per a després exercir d’apotecària a Palma, on va gaudir d’una gran influència sobre els ciutadans que acudien a la farmàcia.

Va lluitar activament pels problemes socials dels més desfavorits. El 1989 mor a Palma i el 1990 es van fundar un centre cultural i una associació de la tercera edat que porten el nom de Maria Plaza, en els Hostalets.

El 1992, li van concedir el premi Rosa Manzano per la seva activitat destacada en el camp social.

La Federació Socialista de Mallorca li dedica aquests premis anualment des de fa vint anys, per a destacar a les dones per la seva labor en la societat. Entre les guardonades han estat “Les perleres de Manacor”, María Durán, o el Moviment 11F Balears, entre altres.

Leave a Reply