Els socialistes de Mallorca exigeixen al conseller de Turisme del Consell que comenci a treballar en benefici de tot el sector i la cadena de valor i que deixi de falsejar l’herència rebuda.

“Sorprèn que José Marcial Rodríguez no comenci a posar en valor el funcionament de l’actual temporada turística en les seves declaracions”, ha dit el conseller socialista Andreu Serra, qui ha defensat la feina feta durant la passada legislatura i ha demanat “que es convoqui immediatament el Consell Assessor de la Fundació Mallorca Turisme per conèixer el full de ruta de la nova administració i l’estratègia promocional davant la proximitat de les grans fires turístiques”.

El conseller socialista al Consell de Mallorca, Andreu Serra, exigeix que es deixi de falsejar la feina feta en matèria turística al Consell durant els darrers quatre anys, tant en matèria de promoció com d’ordenació. Els socialistes aposten per la qualitat, el plantejament d’un turisme sostenible, que convisqui amb els residents.

“Sorprèn que el conseller digui que vol reconduir l’estratègia de promoció turística quan sap que nosaltres la vàrem consensuar amb tot el sector i que és el full de ruta que fins i tot el PP va aprovar la passada legislatura” ha afirmat Serra.

L’ex conseller de turisme del Consell creu que aquesta actitud “destructiva” de la nova direcció política de PPVOX contra l’herència rebuda en realitat pretén amagar l’absència de projecte de futur. “Nosaltres som els primers que donam temps a l’equip de govern actual a què iniciï l’actual legislatura i els seus projectes, però són ells que només s’escuden amb les herències per amagar que encara no saben com encarar el projecte de futur de Mallorca”.

Serra també ha mostrat la seva estranyesa per que en cap de les seves manifestacions, la nova direcció turística del Consell de Mallorca hagi valorat la marxa de l’actual temporada turística, un fet que fins i tot han fet fonts del sector. “Hem estat capaços d’allargar temporada i tenim uns resultats molt positius, no entenem que no es posi en valor els resultats actuals, que son fruit de la feina de tots i totes, administracions públiques i sector”.

 

Convocatòria urgent del Consell Assessor de la FMT

Per tot això és urgent que es convoqui el Consell Assessor de turisme de la Fundació Mallorca Turisme per tal de desenvolupar una estratègia conjunta en matèria turística a l’illa. “Els socialistes vàrem desenvolupar aquesta estratègia des de l’inici de la passada legislatura” ha dit Serra, que ha recordat que ens els primers mesos de mandat ja es va articular l’estratègia www.nexmallorca.com on es marcava el full de ruta del futur de Mallorca per part de tots els actors implicats, reconduït cap a la reactivació econòmica vinculada a la pandèmia i la COVID. Un full de ruta pactat amb tots els actors i amb un mandat clar que es va anar confirmant al llarg de tot el mandat.

En aquest Consell Assessor també caldrà conèixer el plantejament promocional de la nova administració, en la prèvia de la celebració de les grans fires turístiques, o l’estratègia que adopta en relació a la política d’aliances estratègiques que ha establert el Consell de Mallorca aquests darrers quatre anys amb l’Organització Mundial del Turisme, amb AMADEUS, amb els clubs de producte que marquen la promoció turística de la passada legislatura, i amb els mercats emissors (britànic, francès, alemany, espanyol, americà i escandinau).

La manca de definició de projecte de la nova administració en matèria de Turisme contrasta amb alguns detalls preocupants a l’entorn del concepte turístic. En primer lloc al voltant de la desestacionalització, com a un objectiu que ha recollit consens durant els darrers anys i que ara sembla en qüestió. Aquest punt és important per marcar estratègia en el règim d’arribada de creuers turístics.

També defineix molt bé la nova etapa el fet que el màxim responsable del turisme de Mallorca no hagi trobat temps per reunir-se amb els sindicats majoritaris ni amb les diferents patronals, més enllà de la hotelera (agències de viatges, guies turístics, restauració, etc). Queden clares quines són les prioritats del Consell en matèria turística i qui marcarà el full de ruta.

 

Increment de la inspecció, sanció i persecució de l’oferta il·legal 

Una connivència que es demostra amb la insinuació de l’excés (fals) d’inspeccions turístiques als hotels en detriment de l’oferta il·legal. Preocupa la idea de controlar i de fiscalitzar la feina de la inspecció turística, que fins ara s’ha basat en un Pla d’inspeccions consensuat des d’ordenació. Un pla que està en vigor i que s’ha posat en marxa a partir de la recepció de les competències en la matèria d’ordenació a principis de 2022, que donava especial èmfasi en l’oferta vacacional il·legal, però no deixava de banda la resta de l’oferta turística: la sobre ocupació als hotels, les condicions dels establiments, la sobre oferta als habitatges vacacionals etc.

El lloguer vacacional il·legal, sobretot a Palma, ha estat el principal objectiu de la feina d’inspecció amb més inspeccions i expedients sancionadors que mai. En el traspàs de poder del passat mes de juliol es va incidir en l’acord imminent amb la Fundació Universitat Empresa de la UIB i el Consell per tal de poder geo-localitzar els pisos vacacionals il·legals. SI en tot 2022 es varen fer 245 inspeccions a possibles habitatges vacacionals il·legals a Palma aixecant 116 actes, només els primers 6 mesos de 2023 es van realitzar gairebé 300. Per tant gairebé es van duplicar els esforços, gràcies a l’increment en inspecció. Des de gener de 2022 s’han resolt més de 400 expedients sancionadors, simplificant al màxim els tràmits. Amb això s’ha aconseguit major eficiència en el cobrament de les sancions.

“Posar en dubte tot això és una mala praxi del nou conseller que simplement manifesta una gran desorientació en el moment actual, i s’escuda amb la crítica injusta a l’herència rebuda i que afecta a la feina dels funcionaris que té al seu departament” ha conclòs Andreu Serra.

Leave a Reply