Els Socialistes de Mallorca exigeixen al Govern de Prohens la licitació immediata dels 30 milions d’euros pel projecte del Tren del Llevant que uneixi Manacor i Cala Rajada

La portaveu socialista al Consell, Catalina Cladera, ha incidit en que es mantingui l’aposta per la millora del transport públic.

Els socialistes han anunciat el seu suport a la convocatòria de la Plataforma pel Tren de Llevant, que conmemoren 25 anys de lluita pel retorn del traçat ferroviari aquest pròxim diumenge

En la celebració del Dia Europeu de la Mobilitat, la portaveu socialista a l’Ajuntament de Palma, Rosario Sánchez ha alertat de les polítiques en “favor de la immobilitat” que ha posat en marxa el batle Martínez, per la renúncia a l’extensió del Bici Palma, a guanyar espais pels vianants, i per declinar recursos per comprar 21 nous autobusos elèctrics de l’EMT, que per contra “ha hagut de reduït freqüències

La secretària general de la Federació Socialista de Mallorca i portaveu del Grup de Consellers Socialistes al Consell, Catalina Cladera, ha exigit al Govern de Prohens que liciti les obres per la reimplantació de la via ferroviària pel Tren de Llevant, entre Manacor i Cala Rajada. Es tracta d’un projecte que ja està redactat, que compta amb partida econòmica de 30 milions d’euros dins del pressupost CAIB 2023 per l’inici de les obres, i que permetria incrementar la capacitat de servei dels Serveis Ferroviaris de Mallorca amb 29 nous kilòmetres de traçat.

“Mallorca no es pot permetre aturar aquest projecte per dur el tren fins a Cala Rajada”, ha dit Cladera. La portaveu socialista ha lamentat que “la manca de projecte i d’iniciatives del govern PPVOX en matèria de mobilitat sostenible ha provocat l’aturada del projecte que ja compta amb finançament que prové de l’ITS per executar la primera de les anualitat.

Amb aquest motiu els socialistes han anunciat que se sumen a la passejada reivindicativa que ha organitzat la Plataforma pel Tren de Llevant aquest diumenge, tot coincidint amb els 25 anys de reivindicació popular per la recuperació d’aquest traçat ferroviari, que en l’actualitat funciona com a corredor verd després que el govern de Bauzá aturés les obres per la posada en marxa del tren, que ja havia cobert diverses fases per l’adequació del traçat i la compra dels combois que havien de fer el servei des de Manacor.

Cladera ha lamentat que l’aturada en l’impuls del Tren del Llevant demostra que els governs de PPVOX a Balears i a Mallorca “no tenen cap interès en potenciar el transport públic de qualitat com a alternativa a la mobilitat privada”. Un desinterès que es demostra amb les anunciades decisions de desmantellar el carril BUS VAO a l’entrada de Palma des de l’Autopista de Llevant, o l’eliminació de la limitació de velocitat a 80 kilòmetres/hora a la Via de Cintura, que en aquest cas se suma amb la intenció d’incrementar el nombre de carrils de circulació en alguns trams d’aquesta via, com ha anunciat recentment el conseller Fernando Rubio. “En comptes de promocionar la mobilitat sostenible, PPVOX fan passes cap a la insostenibilitat, amb més cotxes, més renou, més accidents i més contaminació”.

Cladera ha lamentat que la manca de projecte del PPVOX al Consell es demostra quan només poden apropiar-se de projectes de l’anterior legislatura que el sr. Galmés diu ara que serviran pel seu pla de ‘desembossar’ Mallorca: “el sr. Galmés critica l’herència rebuda, però després no fa més que posar-se medalles pels projectes d’obres viàries a Ses Salines, a Sóller o a Llucmajor que estan licitades i projectades pel govern de progrés al Consell”.

Així mateix, la portaveu del grup municipal socialista; Rosario Sánchez, ha destacat que el nou govern de dretes a l’Ajuntament de Palma ha desenvolupat un retrocés absolut en polítiques de mobilitat. Un deteriorament molt significatiu que s’ha notat al carrer i que afecten els ciutadans que empren dia a dia el transport públic. El PP ha renunciat a la millora de la qualitat de l’aire que respiram els veïnats i les veïnades de Palma i perdut el  finançament per impulsar els canvis necessaris cap a una mobilitat sostenible.

Rosario Sánchez ha recalcat sobre el transport públic, “jo crec que això està en el dia a dia i en les converses dels ciutadans per a la seva quotidianitat, perquè l’està afectant en els seus desplaçaments, està afectant la connectivitat dels barris, està afectant la connectivitat en infraestructures tan importants com és la universitat o Son Espases, que és aquesta reducció de freqüències i aquesta reducció d’autobusos en el carrer, amb un deteriorament del transport públic que el que significa també és una manca o una pèrdua del de l’adaptació dels ciutadans i les ciutadanes en aquest transport públic, de manera que quan el Partit Popular doni la notícia; que la donarà, que eliminarà la gratuïtat del transport públic, la gent ja no estigui tan adherida i ja no cregui tant en l’eficàcia del seu transport públic que la darrera legislatura havia més que duplicat el seu nombre d’usuaris.”

“No saben quina és la proposta per a la ciutadania. No saben com faran per millorar aquest aire que respiram, per pacificar el trànsit i per continuar afavorint la mobilitat sostenible. I per afavorir aquesta mobilitat sostenible, fan falta fons. I es va fer feina en la passada legislatura per tenir aquests recursos per impulsar aquest canvi necessari en la mobilitat de Palma.”

Els socialistes han criticat el desaprofitament dels fons europeus “no és una manera de rebutjar un projecte i no és una manera de perdre 185 milions”. I s’ha anunciat tranquil·lament que es perdran 13 milions de fons europeus, que significa que el Bicipalma no arribi a barris com: Coll d’en Rabassa, Són Sardina, Passeig Marítim o Cala Major, a més de deixar d’invertir fons europeus en 21 autobusos amb combustibles alternatius a la ciutat de Palma per millorar les freqüències, per millorar el transport públic, per millorar la qualitat de l’aire que respiram i també i també aquelles actuacions per fer pacificar fer agradable el passeig i per desplaçaments a peu.

En conclusió, el que estem observant en aquests primers cent dies de govern, i ara està en xerrar només de mobilitat sostenible, però és la tònica general, és una manca de model de ciutat, és un deteriorament i una retallada de serveis públics i, en conseqüència, una disminució de la qualitat de vida dels ciutadans i ciutadanes de Palma i la seva manca de confiança en les institucions públiques.

Leave a Reply