Els socialistes de Mallorca lamenten el tracte donat al director del Teatre Principal de Palma i critiquen la manca de model cultural de l’equip de govern format per PP-VOX

Els socialistes de Mallorca denuncien “la incoherència i falsetat” de la consellera Roca per anunciar un dia la pròrroga del director, sense ni haver parlat amb ell, i llavors no ser ni capaç de mantenir al senyor Josep Ramon Cerdà en el càrrec atès que, com ell mateix ha manifestat a un mitjà de comunicació, «simplement no es donen les condicions de confiança que jo havia demanat»

Antecedents

En una entrevista a un diari, el mes de juliol i poc després de la seva presa de possessió, el president Galmés deia, en relació al Teatre Principal, que «no es mereix la programació que ha tingut fins ara i farem feina perquè tingui una dimensió internacional, un centre de referència de la cultura. Farem una programació per a la gent local i sobre la cultura popular, però també programarem esdeveniments i espectacles de primer nivell».

Els socialistes de Mallorca han expressat la seva disconformitat amb l’actual equip de govern del Consell de Mallorca (format per PP-VOX) pel tracte donat al director del Teatre Principal de Palma, el senyor Josep Ramón Cerdà. A més, critiquen la manca de model cultural de l’equip de govern.

Els socialistes de Mallorca “consideram que el sr. Cerdà ha fet una bona feina, fins i tot durant les dificilíssimes condicions en que la pandèmia obligà al Teatre a reformular-se i va ser capaç de fer-ho”.

Els socialistes sospiten que l’actual equip de govern volia mantenir al sr. Cerdà perquè no existia un candidat alternatiu per a dirigir el Principal. La qual cosa demostra que ni el PP ni VOX estaven, ni estan, preparats per dirigir el Consell de Mallorca ni una institució tan summament important per a la cultura com és el Teatre Principal de Palma.

A més, els socialistes de Mallorca reclamen una disculpa pública tant del president Galmés com de la consellera Roca davant aquestes expressions. També denuncien “la incoherència i falsedat” de la consellera Roca per anunciar un dia la pròrroga del director, sense ni haver parlat amb ell, i llavors no ser ni capaç de mantenir al sr. Cerdà en el càrrec atès que, com ell mateix ha manifestat a un mitjà de comunicació, «simplement no es donen les condicions de confiança que jo havia demanat».

Finalment, els socialistes de Mallorca denuncien el doble raser del PP amb la cultura. Per un costat, la consellera Roca se va omplir la boca anunciant un concurs per a cobrir la plaça de director del Principal apel·lant a la transparència, a les «bones pràctiques» i a que cercaven un perfil «desvinculat de la direcció política».  Però, per altra banda, la política cultural desenvolupada pel PP a altres institucions indica precisament tot el contrari: a Palma, el director polític (propietari d’una empresa productora d’espectacles) serà l’encarregat de dur a terme personalment totes les programacions dels teatres muncipals així com també la direcció artística de les futures festes de Sant Sebastià. També a Palma, el director del Casal Solleric és un càrrec a dit. Addicionalment és la mateixa persona que va haver de ser acomiadada l’any 2016 per greus irregularitats en la seva gestió quan va ser (per un breu període) director del Casal Solleric. O el director de l’Institut d’Estudis Baleàrics, Llorenç Perelló, és una altra designació directa del dit polític del PP i que conflueixen en ell també el càrrec de batle d’Alaró, una pluriocupació que ja hem denunciat els socialistes per tal que renuncïi a part del seu sou com a alcalde.

Unes paraules que suposen un menyspreu total a la feina desenvolupada durant els darrers anys en què el Pacte de forces de progrés ha gestionat el Consell de Mallorca.

Després d’aquestes declaracions, en el Plenari de 31 de juliol, els socialistes van dur una moció que instava, entre altres termes, a “condemnar els actes de censura i cancel·lació cultural que s’havien produït a diversos teatres de l’Estat, però també en el cas de l’Ajuntament de Palma”. PP i VOX votaren totes en contra i a més, en un acte més de prepotència que de responsabilitat, la consellera responsable de les àrees de Cultura i Patrimoni, Antònia Roca, va anunciar un concurs públic per elegir al futur director del Teatre Principal tot i que concedia a l’actual, el sr. Josep Ramon Cerdà, una pròrroga d’un any en el càrrec mentre no s’iniciés i finalitzés aquest concurs amb un nou director.

En aquesta manifestació, la consellera Roca ni va demanar disculpes a Cerdà per les declaracions vexatòries del president Galmés ni tampoc va ser capaç de desvetllar quin tipus de concurs públic se duria a terme, sota quins principis i objectius i quin seria, per exemple, el jurat que examinaria als possibles candidats.

Davant totes aquestes contradiccions, el mateix dia se va acabar sabent que l’anunci d’un any de pròrroga per a l’actual director Josep R. Cerdà s’havia realitzat sense haver-se consultat prèviament amb l’interessat. Demostrant no sols incapacitat de planificació i gestió sinó també una manca absoluta de tacte vers una persona que treballa per al Consell de Mallorca, i per extensió per al públic teatral mallorquí, i un menyspreu absolut cap a la seva persona, el seu equip de feina i tota la tasca desenvolupada els darrers anys on hi han participat nombrosos artistes, companyies i teatres de reconegut prestigi.

Ahir dissabte 19 d’agost vam conèixer que finalment el senyor Cerdà ha declinat aquesta oferta de pròrroga i cessarà automàticament en el seu càrrec el proper 1 de setembre. D’aquesta manera ens trobarem amb un Teatre Principal sense director, sense projecte, sense programació teatral per al període Gener-Juliol de 2024 atès que s’havia de dur a la seva tramitació inicial en el proper patronat del Teatre Principal, l’únic que s’ha convocat dins la nova legislatura, el proper dimarts 22 d’agost a les 12.00 h.

Davant tots aquests fets exposats anteriorment, els Socialistes de Mallorca denuncien les paraules vexatòries que va proferir el president Galmés en relació a l’actual direcció del Teatre Principal que no sols afecten al seu director-gerent sinó que resulten extensibles a tots els equips i professionals de reconegut prestigi que han participat del projecte del Principal els darrers anys.

Leave a Reply