Els socialistes de Mallorca no participaran en els actes que l’equip de govern de PPVOX organitza al Consell pel dia 12 de setembre

La portaveu socialista, Catalina Cladera, denuncia que la festivitat oficial de la Diada de Mallorca s’ha de celebrar el 31 de desembre per una decisió del ple de la institució de 2016 que no ha estat revocada

El Grup de Consellers Socialistes al Consell de Mallorca no participarà demà a cap dels actes que ha convocat l’equip de Govern amb voluntat de substituir la celebració habitual de la Diada de Mallorca, que des de 2016 es celebra el 31 de desembre. “No serem còmplices d’aquesta guerra cultural que PPVOX al Consell lliura en contra de la nostra història, cultura i identitat com a mallorquins”, ha afirmat Cladera.

Des de 2016 Mallorca celebra de manera normalitzada la Diada el dia 31 de desembre, coincidint amb el dia de l’Estendard, que commemora l’entrada de les tropes del rei Jaume I a Ciutat de Palma, tal dia de 1229. Cladera s’ha referit a què “a partir de 2015 es va plantejar una feina molt seriosa al si del Consell, amb una ponència tècnica formada per historiadors i diversos experts, que van arribar a la conclusió de què la data més acurada per celebrar la festa de tots els mallorquins i mallorquines era la del 31 de desembre”.

Durant tots aquests anys, tant PP com VOX han volgut mantenir la data del 12 de setembre com la Diada de Mallorca, realitzant ofrenes a la tomba del rei Jaume II al panteó privat de la Seu. “Ara, PPVOX ens imposen els seus actes de partit i els converteixen en actes institucionals”, ha afirmat Cladera.

Per si això fos poc, aquests actes s’han improvisat sense que la decisió de canviar la festivitat del dia 31 de desembre per la del 12 de setembre hagi passat pel ple, com hauria de ser preceptiu. “Ens trobam davant d’un abús clar de poder per part de PPVOX, que actuen de manera arbitrària, escollint una data sense cap rigor històric, i desprecien la feina d’estudi feta en 2016”.

Cladera ha exigit que es mantingui la data del 31D com a centre de la Diada de Mallorca, ja que va ser fruit d’un consens d’una comissió d’experts que comptà amb participació ciutadana, que aplegà l’acord del 90% dels historiadors, del 79% dels ajuntaments, d’un 84% de les entitats vinculades i d’un 80% dels ciutadans consultats.

En el cas que PPVOX perseveri en la seva decisió de modificar la data de la Diada, “exigirem novament un procés participatiu i la concurrència d’experts”, per tal de poder contraposar arguments científics amb les conclusions de la ponència de 2016.

Cladera sosté que els actes que el Consell improvisa demà dimarts “estan carregats d’un simbolisme propi de falsos històrics i invencions de noves tradicions, en demèrit de Jaume I d’Aragó o de la Festa de l’Estendard i els altres actes del 31D”.

“És, sens dubte, una nova manifestació de la guerra cultural que imposa l’extrema dreta”, que afecta a temes relacionats directament amb la llengua, la cultura i la identitat pròpies de Mallorca, que VOX amb l’ajuda inestimable del PP es proposen devaluar, menystenir i destruir de manera sistemàtica, com a part del seu pla polític de recentralització, que també passa pel retorn de competències insulars i autonòmiques cap a l’Estat, com ja va assenyalar el mateix president del Parlament de les Illes Balears, pocs dies després de la seva elecció.

Leave a Reply