Els Socialistes de Mallorca presenten iniciatives de suport a la llengua catalana als ajuntaments de l’illa.

La deriva contrària a la llengua catalana dels governs de PPVOX “s’ha de combatre des de tots els nivells, ja sigui des del carrer com es va demostrar diumenge passat amb la manifestació de la OCB i de Joves per la Llengua, com des de les institucions”, ha afirmat la portaveu socialista Catalina Cladera. Els regidors socialistes als diferents ajuntaments de Mallorca presentaran una moció en la qual s’insta a recuperar el consens lingüístic que ha regnat a Mallorca des de la promulgació de l’Estatut, i a combatre el retrocés impulsat per PPVOX des de les institucions en detriment de l’ús social de català a l’escola, la sanitat pública, o a l’administració.

Els Socialistes de Mallorca defensaran mocions als ajuntaments de Mallorca a on tenen presència, en favor de l’ús social de la llengua catalana i per la recuperació del consens lingüístic que emana de l’Estatut d’Autonomia. La iniciativa es produeix després de la massiva presència de persones en la convocatòria en favor de la llengua d’aquest passat diumenge a Palma, organitzada per l’Obra Cultural Balear i Joves per la Llengua, que culminaren el Corre-llengua.

“Diumenge passat es va demostrar una enèrgica resposta ciutadana contrària a la deriva de PPVOX que pretén arraconar la llengua catalana i el seu ús a Mallorca, per convertir-la en residual i sobrera”, ha afirmat Cladera. La llengua catalana i el seu ús s’han convertit en una moneda de canvi entre PP i Vox que equilibra el seu pacte de govern: “com menys català, major suport a les polítiques de Prohens i Galmés, i d’aquesta manera creuen que es perpetuen en els càrrecs”.

D’aquesta manera s’han anat succeint retrocessos continus en la present legislatura, sobre el nivell d’exigència de català per als sanitaris, per determinades places de les administracions públiques, per la pèrdua del caràcter de vehicular del català en la comunicació de les institucions com el Parlament. El punt de major conflicte es troba en la segregació lingüística a les aules de l’escola pública de Balears, per reduir més la base lingüística del català a Mallorca.

Tota aquesta política de retrocessos lingüístics ha estat imposada des d’una minoria ultra com la de Vox i servilment acceptada pel PP, sota amenaces com les de no tenir suport suficient per aprovar el pressupost 2024 de la Comunitat Autònoma. “Els Socialistes diem prou a aquests atacs que estan perpetrant en contra de la nostra llengua, i de la nostra identitat com a mallorquins”, ha afirmat Cladera; un fet que motiva la presentació massiva d’aquesta moció, que posa de manifest l’incompliment de la Constitució, de l’Estatut d’Autonomia i de la Llei de Normalització Lingúística.

La moció dels Socialistes de Mallorca insta a respectar el paper social i institucional de la llengua catalana segons la legislació vigent, i rebutja tots els atacs soferts d’ençà l’inici de la legislatura, els quals insta a revertir. La consellera socialista al Consell de Mallorca, Beatriu Gamundí, ha recordat que “els Socialistes manifestem ple suport a les entitats que han fet i fan bandera de la defensa del català i serem darrere de totes les iniciatives que tinguin per objecte denunciar la situació creada pel retrocés lingüístic evidenciat a Mallorca des del passat mes de juliol”. En aquest sentit ha recordat com el Consell de Mallorca ha rebaixat en un 25% l’aportació econòmica a Joves per la Llengua per enguany, complint amb el pla previst per Vox per eliminar completament les subvencions a aquestes entitats en el pressupost de l’any vinent.

Leave a Reply