Els Socialistes de Sóller, Més i Podem demanen al batle que rectifiqui en la seva intenció de fer un ERTO a Sóller 2010

Avui el Batle de Sóller, Carlos Simarro, ha comunicat als portaveus de MÉS, PSOE i PODEM la seva intenció de tirar endavant un Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació a l’empresa pública Sóller 2010, que afectaria els treballadors de l’ORA i de l’escoleta municipal. Els tres grups de l’oposició (MÉS, PSOE i PODEM) demanam que es faci enrere en aquesta intenció i que es plantegin mesures alternatives per evitar que els treballadors de Sóller 2010 hagin de perdre part del seu sou.

Els motius pels quals feim aquesta petició són clars:

– Perquè les administracions públiques són les que ara han de donar exemple: mentre duri la crisi sanitària, i una vegada que la superem, els ajuntaments, consells, govern autonòmic i govern central han de bolcar tots els seus esforços per rescatar les persones més afectades per aquesta crisi i per recuperar l’economia. Els ERTO estan pensats per alleugerir la càrrega que aquesta crisi està suposant a les empreses i que puguin sobreviure aquest temps sense ingressos. Però l’empresa pública Sóller 2010 té múscul suficient per a aguantar el temporal i evitar que una quinzena de persones hagin de quedar afectades, amb menys ingressos i amb una gran incertesa sobre el seu futur.

– Perquè es pot oferir una tasca alternativa als treballadors i treballadores de Sóller 2010, tal i com s’està fent a molts d’ajuntaments: hi ha necessitat de donar suport a la gent gran que no pot sortir de casa per anar a comprar o a la farmàcia;  d’ajudar a les famílies amb infants oferint-los ajuda i assistència durant el temps de confinament; es poden reforçar els equips de neteja i desinfecció; es pot donar suport a la residència de gent gran; es pot donar suport a les famílies amb persones dependents a càrrec seu i que aquests dies tenen més càrrega de feina. Tot això es pot organitzar des de Sóller 2010 fent canvis de funcions als treballadors per mantenir-los en actiu.

– Perquè Sóller 2010 pot canviar les prioritats i centrar els esforços en donar servei a les persones. Si fan falta els doblers, es poden deixar per més endavant inversions prescindibles com la reforma de les oficines, pressupostada en 185.000 € i destinar-los a mantenir els treballadors i treballadores.

– Perquè el govern d’Espanya ja ha anunciat que permetrà als ajuntaments que puguin utilitzar el seu superàvit municipal per a fer front a la crisi del COVID-19. La flexibilització de la regla de despesa (que ja s’ha anunciat des de la Unió Europea) permetrà als ajuntaments utilitzar part dels doblers que tenen al banc i que fins ara no podien emprar.

– Perquè si l’equip de govern ha tengut la capacitat per aprovar augments importants de les retribucions dels regidors, 5 dedicacions exclusives i un càrrec de confiança dins Sóller 2010, ara ha de saber adaptar-se a la situació i reajustar aquesta despesa per mantenir l’estabilitat pressupostària de l’Ajuntament.

Des dels tres grups municipals hem mantengut una posició lleial i respectuosa amb la gestió de l’equip de govern en tota la crisi del COVID-19, i la seguirem tenint.

Però ens en desmarcarem clarament quan es pretengui aprofitar aquesta crisi per impulsar retallades de plantilla i de drets socials, encara que siguin de forma temporal, quan no hi ha cap fonament, ni econòmic ni legal, que ho justifiqui.

Recursos addicionals

Leave a Reply