Els Socialistes dubten de la capacitat de gestió i del projecte de PPVOX-Galmés per emprar els 104 milions d’euros de romanent del Consell.

La portaveu socialista al Consell, Catalina Cladera ha instat Galmés a treballar de valent per activar els prop de 104 milions d’euros de romanent de tresoreria del Consell de Mallorca un cop s’ha incorporat la liquidació del pressupost de 2023. “Galmés no te excusa per no fer acció de Govern, però per això cal que no estigui tant defora de Mallorca”, ha afirmat.

En el passat ple l’equip de govern PPVOX al Consell va donar a conèixer la xifra de 104 milions d’euros de romanent de tresoreria un cop feta la liquidació pressupostària de l’exercici 2023. El Consell de Mallorca disposa d’una partida de 88 milions d’euros, l’IMAS en te gairebé 9, mentre que la resta d’ens del Consell de Mallorca (IEHM, CMMM, ADT, CSdT i el CBAT) en sumen altres 7. Atès que segueixen en vigir la suspensió del compliment de les regles fiscals dictades per la llei Montoro de 2012, per a les entitats locals, s’entén que el Consell està en disposició d’activar aquest romanent per a inversió dins de l’exercici en curs.

Però la portaveu socialista Catalina Cladera, ha expressat avui els seus “dubtes” sobre la utilitat que l’equip de govern PPVOX al Consell pugui extreure d’aquests recursos que se sumen als ja previstos dins del pressupost 2024 de la institució. “Dubtem que Galmés tingui un projecte propi per aplicar aquest romanent”, ha afirmat Cladera, que considera que en aquests 8 primers mesos de legislatura Galmés “ha viscut de la renda d’una bona gestió i dels projectes que els hem deixat els socialistes”. Així, Cladera creu que amb tots aquests recursos, Galmés “no te cap excusa per fer acció de govern, però per fer-ho ha de ser a Mallorca i no a defora”, en relació als freqüents viatges del president del Consell i membres del seu equip per a simples accions de representació.

Cladera ha exposat un full de ruta clar, “que els socialistes ja tindríem en el punt de mira” per activar aquest finançament via romanent en temes que serveixin als ciutadans de Mallorca. Cladera creu prioritari reactivar l’escut social pels als mallorquins, amb accions com la reducció de les llistes d’espera per a places de residència de gent gran “que no s’ha reduït en els 8 mesos de legislatura”, la compra de l’edifici de las Hermanitas dels pobres a Palma, l’increment de l’aplicació del SAID, o el reforç de l’atenció social municipal. En l’apartat d’inversió Cladera ha apuntat diversos projectes que podrien ser impulsats amb el finançament disponible, com la millora de les infraestructures esportives municipals, l’impuls dels nous parcs de Bombers i l’ampliació dels existents, o l’adquisició de sol públic per a destinar-lo a fer habitatge social.

“Si Galmés no te projectes, nosaltres li oferim les nostres idees”, ha afirmat Cladera, que ha refermat la voluntat de “saber què vol fer amb aquests més de 103 milions d’euros”, tenint en compte que la primera ocasió que ha tingut en aquesta legislatura, ha preferit abocar 43 milions d’euros de tots els mallorquins a la tarifa de TIRME, sense que aquesta aportació hagi servit per abaixar aquest preu públic pel tractament dels residus sòlids urbans ni un sol euro amb respecte a la tarifa pactada amb la concessionària durant la passada legislatura.

El passat ple del Consell provoca decepció davant un Galmés que “no dona la talla”.

Cladera ha repassat algunes de les qüestions suscitades durant el maratonià ple del Consell del passat dijous, que va començar amb la “decepció” que va provocar la tèbia reacció de Galmés davant la nova vulneració de la normativa sobre Memòria Democràtica per part de VOX, que va tornar a enaltir el cop d’estat franquista i antidemocràtic. La portaveu socialista ha seguit instant al Govern que acceleri la instrucció del cas, i que l’elevi a les instàncies competents per l’apologia del franquisme que suposen aquestes afirmacions i la laxitud de Galmés en la seva condemna.

Cladera ha acusat Galmés de “fer victimisme” en relació a un viatge particular a Andorra, quan en realitat “ha estès una ombra de dubte que ha creat ell mateix, mesclant la seva família, per haver anat a la mateixa estació d’esquí i en dates pràcticament coincidents amb el grup de 61 joves mallorquins subvencionats a través d’un programa del Consell de Mallorca”. Els socialistes encara no han rebut respostes a les sol·licituds d’informació demanada, en una nova demostració de la “manca de transparència d’un president del Consell que viatja cada setmana, i no tenim manera de saber què es gasta en cada viatge per que la pàgina del portal de transparència no s’actualitza correctament i no es dona la informació que demanem”.

Leave a Reply