Els Socialistes lamenten que PPVOX al Consell anteposi el seu pacte partidista per damunt de la dignitat i la reparació de les víctimes de la repressió franquista.

El pacte PPVOX al Consell s’oposa a mantenir en vigor la llei de Memòria Democràtica de les Illes Balears, com proposava una moció del Grup Socialista, i d’aquesta manera posa el manteniment de les cadires per damunt de la dignitat i la reparació de les víctimes del franquisme. Els socialistes lamenten que Galmés blanquegi el feixisme de Vox, per no aconseguir que els ultradretans rectifiquin i retirin de l’ordre del dia  l’apologia del franquisme formulada per un conseller en un ple anterior

El pacte PPVOX al Consell de Mallorca que sustenta el govern de Galmés s’ha negat a estalonar la llei de Memòria Democràtica de les Illes Balears per evitar que sigui derogada al Parlament. La moció del Grup Socialista que s’ha presentat en el ple del Consell d’aquest dijous ha defensat la memòria dels represaliats pel franquisme a Balears, ha sortit aprovada de manera parcial, però el punt que pretenia evitar la derogació de la llei de Memòria Democràtica no ha prosperat, com tampoc ho ha fet la proposta de institucionalitzar el 24 de febrer com el dia del respecte a les víctimes de la repressió franquista a Mallorca.

El portaveu adjunt, Javier de Juan, ha lamentat l’actitud de PPVOX, que ha prioritzat un dels punts de l’acord de governabilitat signat per les formacions per damunt de la dignitat de les víctimes del terror franquista. “Aquestes persones van donar la vida per que tots vostès avui tinguin l’ocasió d’estar avui aquí, però ara prefereixen que aquestes persones tornin a l’oblit”, ha afirmat de Juan en referència a l’actitud de PPVOX procliu a derogar la norma autonòmica que ha permès la recuperació de la memòria i la dignitat de centenars de persones que van ser assassinades per la repressió franquista i als seus familiars.

Aquesta negativa ha deixat en un no-res l’intent frustrat de rectificació de les afirmacions de Vox en un ple anterior en què va incórrer en apologia del franquisme, amb la permissivitat de Galmés, que va motivar a denúncia que el Grup Socialista va interposar contra el conseller de VOX, David Gil, i el president del Consell, Llorenç Galmés.

L’absència de polítiques de joventut i la manca de suport al comerç de proximitat

La majoria PPVOX al Consell tampoc ha accedit al compromís d’evitar la creació de noves grans superfícies a Mallorca, tal i com ha proposat el Grup Socialista en la segona de les mocions que ha defensat en el ple.  Una moció que, segons la portaveu Catalina Cladera, persegueix la modernització i la protecció del comerç de proximitat, que suposa un element de revitalització dels barris i dels centres urbans dels pobles i fomenta l’associacionisme”.

La moció socialista s’ha aprovat parcialment, pel que respecta a la realització de campanyes de promoció del producte local als comerços de proximitat, i la col·laboració amb les associacions de producte local, però no ha prosperat per una proposta basada en el consens del sector comercial de Mallorca com és el de la protecció i la promoció especial dels denominats “comerços de proximitat essencials”.

La tercera de les iniciatives socialistes al ple s’ha referit a la proposta d’accions que reactivin les inexistents polítiques de Joventut del Consell de Mallorca en els 8 primers mesos de legislatura. La consellera Beatriu Gamundí ha exposat la necessitat imperiosa de que els joves de Mallorca rebin ajuda en temes com són l’emancipació i l’accés a l’habitatge, i en comptes d’això la resposta que reben del Consell és la subvenció per que 61 joves vagin a esquiar a Andorra. “Què pesa més per a un jove en aquest moment, anar a la neu o que li facilitin l’accés a l’habitatge?”, ha preguntat retòricament la consellera socialista.

La moció ha instat al desplegament de la llei de Joventut i del Pla Insular de Joventut, per recuperar polítiques en favor de la promoció d’habitatge protegit destinat als joves, punts que han quedat aprovats. Però no ha prosperat recuperar una mesura d’èxit de la passada legislatura com va ser el bo per a l’Emancipació Jove que va beneficiar 1.700 joves, amb les despeses derivades del sosteniment del seu habitatge.

Leave a Reply