Els Socialistes exigeixen Galmés que condemni explícitament VOX per fer apologia del cop d’Estat franquista en el ple i que compleixi amb la llei de Memòria Democràtica.

El Grup Socialista al Consell de Mallorca també ha advertit al Govern de les Illes Balears que no admetrà dilacions en la tramesa de la denúncia que es va interposar fa un mes per la permissivitat de Galmés amb les declaracions de VOX al ple, de caràcter marcadament colpista i contrari a la legislació estatal i autonòmica de Memòria Democràtica.

La denúncia que el Grup Socialista va interposar contra el conseller de VOX, David Gil, i el president del Consell, Llorenç Galmés, per apologia del cop d’Estat franquista del 1936 marcarà el ple ordinari de la institució insular que se celebra aquest dijous. Els socialistes han advertit al Govern que no admetran més demores en la instrucció de la diligència contra Galmés, i el trasllat de la denúncia davant de la instància competent segons la llei de Memòria Democràtica de 2022.

La portaveu socialista, Catalina Cladera ha afirmat que “encara no hem sentit Galmés condemnar l’apologia del franquisme de VOX, i el ple de demà és una bona ocasió per que ho faci”. El Grup Socialista defensa una moció en aquest sentit, per instar al Consell a que defensi la llei autonòmica de Memòria Democràtica que PPVOX pretén derogar al Parlament. “La millor condemna al franquisme que pot fer Galmés és precisament impedir que es derogui aquesta norma que el mateix PP va ajudar a consensuar i aprovar el 2018”.

La portaveu socialista creu que Galmés no afronta el ple de demà “en el seu millor moment”, amb un expedient en marxa per vulnerar la Memòria Democràtica, i una gestió “que deixa molt de dubtes”, com en el cas de la destitució encoberta de la consellera d’Hisenda, Pilar Bonet. En referència a aquest cas, Cladera ha recordat que “Galmés no va  donar cap explicació convincent de les circumstàncies de la destitució, i tampoc ha donat llum verda a revisar els expedients d’Hisenda en què va participar Bonet en els 7 mesos que va ser consellera executiva”.

Ahir mateix el Parlament va acordar instar a la Sindicatura de Comptes l’auditoria dels comptes de l’Ajuntament de Llucmajor entre els anys 2019 i 2022, durant el mandat de Bonet com a regidora d’Hisenda del batle del PP Èric Jareño. I el mateix Ajuntament ha aprovat l’encàrrec d’una auditoria externa, a petició del grup municipal socialista a Llucmajor. “En canvi, al Consell, Galmés no vol sentir parlar d’auditoria externa, i ha declinat donar transparència a l’etapa de Bonet, per que igual te por a que pugui sortir alguna cosa que el pugui comprometre”, ha dit Cladera.

La manca de transparència de la gestió de Galmés al Consell ha estat “una constant” des del moment de la seva presa de possessió, per que “no hem pogut saber les circumstàncies i les despeses dels seus repetits viatges i de les persones que l’acompanyen”, per que la pàgina del portal de transparència va estar quatre mesos fora de servei, i “no s’ha començat a omplir de manera molt parcial fins que els socialistes no han presentat preguntes i sol·licituds d’informació.

Les recents informacions periodístiques sobre l’estada familiar de Galmés a Andorra han motivat “més inquietud” per la coincidència en temps i lloc amb l’activitat subvencionada pel Consell a 61 joves que han gaudit d’unes vacances a la neu per practicar l’esquí. El Grup Socialista també ha presentat iniciatives per aclarir aquesta circumstància, que apunta directament a la honorabilitat del president del Consell.

Leave a Reply