Els Socialistes exigeixen l’obertura immediata al públic de la Torre Picada de Sóller

Aquesta torre de guaita del Port de Sóller forma part del patrimoni públic del Consell de Mallorca des de 2022, Ajuntament PP-Seny i Consell de Mallorca PPVOX no signen  el conveni de col·laboració ni donen una data concreta d’obertura. La Torre Picada no es pot visitar i els Socialistes de Sóller temen que no sigui accessible per les pròximes festes de primavera i pel Firó.

En 10 mesos de legislatura l’equip de govern PPVOX del Consell, i el pacte PP-Seny a Sóller han estat incapaços de trobar una fórmula de col·laboració per poder obrir la Torre Picada de Sóller als sollerics i a tots els ciutadans. Així ho han denunciat aquet matí la portaveu socialista al Consell, Catalina Cladera i el portaveu del PSIB i regidor de Sóller, Jaume Mateu. La situació és de paràlisi per que les que dues institucions implicades no han estat capaces d’arribar a un acord de col·laboració per repartir-se les feines derivades de l’obertura al públic d’aquest important monument patrimonial i simbòlic del Port de Sóller.

“No pot ser que un any i mig després de que el Consell comprés la Torre Picada encara estigui tancada, sense ús públic ni pla de manteniment”, s’ha queixat Cladera, que ha responsabilitat directament el departament de Cultura i al president de Consell de que l’accés a la Torre estigui vetat als ciutadans, per una manca de voluntat i per incapacitat de gestió”. Es tracta d’un patrimoni públic que el Consell va comprar l’any 2022, després que des de Sóller es fes una gran reivindicació per recuperar aquest monument tant simbòlic per a Sóller i els sollerics”, ha recordat la portaveu socialista al Consell. “La torre hauria d’estar disponible per a la seva visita almenys un dia a la setmana”.

El regidor socialista a la localitat, Jaume Mateu, s’ha mostrat molt preocupat per la situació d’ostracisme que pateix la torre, i ha instat a Consell i Ajuntament a què puguin signar el conveni de col·laboració en què es reparteixin les tasques que ha d’assumir cada administració per facilitar l’obertura. “La Torre Picada és un lloc emblemàtic dels sollerics per a les pròximes festes de Primavera i pel Firó i ens temem que enguany no s’hi pugui accedir” per la manca d’implicació de les administracions.

A dia d’avui no existeix cap document que reguli les tasques que ha de fer Consell de Mallorca i Ajuntament de Sóller per a garantir l’obertura de la Torre. Des de l’Ajuntament, que en principi hauria d’assumir el personal necessari per a obrir la torre i guiar les visites, es va fer una proposta inicial d’obertura de dues hores cada mes. Una proposició que va ser titllada de ridícula pels socialistes. Posteriorment les excuses adduïdes per evitar obrir la Torre Picada eren de caire de seguretat dels visitants. Així mateix també es troben a faltar feines d’arranjament de l’accés i l’entorn forestal de la torre, que tampoc han estat assumides ni per part del Consell ni de l’Ajuntament.

Per més fer, el Consell de Mallorca va aprovar el passat mes de desembre una moció presentada pel Grup Socialista en què s’instava a les administracions implicades a establir un acord per a l’obertura de la torre en un termini de 15 dies, que s’ha acabat incomplint.


Leave a Reply