Els Socialistes insten al Consell de Mallorca a què PPVOX es comprometi a mantenir i complir la Llei de Memòria Democràtica

La portaveu del Grup Socialista al Consell, Catalina Cladera presenta una moció pel pròxim ple que demana el compromís del Consell de Mallorca per evitar que PPVOX derogui la Llei de Memòria Democràtica de les Illes Balears. La iniciativa inclou la restitució del respecte i la dignitat de les persones represaliades pel cop d’Estat franquista de 1936, després de les afirmacions fetes per un conseller de VOX, i no rectificades pel Galmés, que constitueixen una presumpta apologia de l’alçament que inicià la Guerra Civil. La Plataforma per la Memòria Democràtica de les Illes Balears fa suport a la iniciativa dels socialistes.

El ple de març de la institució insular inclourà una moció dels Socialistes de Mallorca sobre Memòria Democràtica, que instarà al Consell a definir la seva postura en favor del manteniment de la Llei de Memòria Democràtica de les Illes Balears, aprovada per un ampli consens en 2018, inclosos els vots del PP.

La moció és oportuna ja que es planteja en el moment que es van proferir afirmacions en el ple del passat 23 de febrer que enalteixen el cop d’Estat franquista del 1936, davant la passivitat del president del Consell, Llorenç Galmés, responsable de dirigir el debat.

Els fets van ser denunciats pel Grup Socialista i per la Plataforma per la Memòria Democràtica, com a possibles vulneracions de la normativa legal vigent a Balears i a l’Estat, per la qual es preveuen sancions entre els 10.000 i els 100.000 euros.

Malgrat que el Consell hagi anunciat que instarà a la rectificació de les afirmacions fetes pel conseller de VOX, el Grup Socialista del Consell insta a PPVOX a què renunciï a derogar la llei i que refermi el compromís per defensar la memòria, la dignitat i la reparació dels danys causats a tots els represaliats pel terror franquista. “La millor manera de demanar disculpes per la seva actitud al ple és evitant que es derogui la llei de Memòria Democràtica”, ha dit Cladera.

La portaveu socialista ha confirmat una deriva antidemocràtica de PPVOX en els 8 mesos de legislatura, amb fets com la protecció exprés del monument franquista de sa Feixina a Palma o la recent decisió del departament de territori de deixar de reparar totes les senyalitzacions vandalitzades a les carreteres de Mallorca que van ser construïdes amb mans de presoners republicans per ordre del règim franquista. “Una deriva que també és nota en una celebració del 8M al Consell en la qual un dels socis de govern hi manifesta un rebuig absolut; una altra responsabilitat del sr. Galmés”.

La moció socialista que es debatrà en el ple del pròxim dijous, inclou també la condemna del cop d’estat de 1936 i l’aixecament de les tropes franquistes, així com el reconeixement explícit a les víctimes de la repressió. I també proposa la data del 24 de febrer per institucionalitzar un homenatge anual per a les persones assassinades, prenent per exemple el dia de les execucions del batle republicà de Palma, Emili Darder, el diputat socialista Alexandre Jaume, el batle d’Inca Antoni Mateu i d’Antoni Maria Ques.

Dos membres de la Plataforma per la Memòria Democràtica de les Illes Balears, Maria Antònia Oliver i Juan Alonso Rodríguez, han fet suport a la iniciativa del Grup Socialista del Consell amb la seva presència.

Leave a Reply