L’activista feminista Antònia Matamalas i la política Lupe Pulido, distingides amb el Premi Maria Plaza dels Socialistes de Mallorca

Dins dels actes de reivindicació del 8M, els Socialistes de Mallorca han atorgat les distincions Maria Plaza, que enguany ha arribat a la seva 23ena edició. Els guardons han distingit la trajectòria de dues dones recentment desaparegudes, Antonia Matamalas i Prohens, ha rebut el Premi Maria Plaza, mentre que Lupe Pulido i Román ha rebut la Menció d’Honor. L’acte, celebrat a Sa Pobla, ha comptat amb la presència de les secretàries generals de la localitat, de Mallorca i de Balears, Xisca Mir, Catalina Cladera i Francina Armengol, respectivament.

Una sala de sa Congregació de Sa Pobla plena fins a dalt, ha estat el marc escollit per a la celebració de l’acte de lliurament dels 23ens. Premis Maria Plaza, que els Socialistes de Mallorca atorguen per distingir la trajectòria de persones destacades en l’àmbit de la lluita feminista i el progressisme. Enguany el Premi Maria Plaza ha reconegut el llegat vital de n’Antònia Matamalas, activista feminista de Manacor.

Fundadora del Col·lectiu Dones pel Llevant ha estat un referent en la lluita pels valors feministes i la igualtat a Mallorca, com a impulsora de nombroses iniciatives de dinamització social i divulgació, així com la defensa dels drets de les dones i la condemna de la violència masclista. La secretària general de la FSM, El guardó l’han recollit que han recollit Rafa Valverde, el company de la guardonada, i Francisca Mas, activista del Col·lectiu Dones del Llevant, i que fou la primera directora de l’Institut Balear de la Dona.

La Menció d’Honor ha recaigut en la figura de la política socialista Lupe Pulido. El jurat del premi ha reconegut la seva trajectòria sòlida i coherent com a integrant del govern municipal de Palma a principis de segle, que va representar la consolidació de la presència de les dones a càrrecs executius de les institucions, just en el moment en què Balears va ser pioner en la implantació de llistes “cremallera” que facilitaven l’accés igualitari d’homes i dones a les llistes electorals. Pulido desenvolupà càrrecs de responsabilitat dins el Govern de les Illes Balears fins el passat 2023. La parella de Lupe Pulido, Joan Pericàs, ha agraït la distinció.

En el torn d’intervencions, Cladera ha glossat la figura de Matamalas i de Pulido, de qui ha dit que “han estat un exemple per a totes les dones”. La dirigent socialista ha instat a la constància i la força de les Socialistes dins de l’esfera política en favor de la igualtat: “nosaltres no ens aturarem mai de fer feina per seguir defensant el feminisme, tant des dels governs com des de l’oposició”.

Cladera ha denunciat “la involució i el retrocés en les polítiques socials de PPVOX a Mallorca, reflectits en la manca d’unitat davant de les reivindicacions feministes: “des del moment que un soci del Govern no va a un minut de silenci, que no participen a un 8M, o que no permet fer una declaració institucional, això és involució”. La portaveu socialista al Consell ha instat a seguir fent feina per la igualtat, “queda molt per fer, per ser iguals. Ara vivim un parèntesi, un mal son, però el superarem”, per seguir fent polítiques actives en favor de la igualtat.

La secretària general del PSIB, Francina Armengol ha tancat l’acte destacant els 23 anys dels Maria Plaza i les figures inspiradores de les guardonades. En aquest sentit ha refermat la vigència del llegat de Matamalas i Pulido per donar sentit a “la lluita feminista que val la pena, que  no defallirem mai, que sempre cal defensar en el camí de la igualtat de les dones, per tot el camí que ens queda per recórrer i que recorrerem juntes”. Armengol s’ha referit a aquest compromís feminista en el mirall d’una trajectòria en què “Espanya és un referent en polítiques d’igualtat a tota Europa, i ho som gràcies a governs socialistes. Hem de seguir empenyent”, ha insistit la presidenta del Congrés.

Armengol ha criticat “l’acceptació de la ideologia més ultra de tot el món que fa el PP”, contra la qual els Socialistes “hem de posar peu en paret i dir basta.No suporten que governem, que canviem vida persones a millor. Vàrem néixer per defensar igualtat, justícia social, llibertat. S’ha acabat voler destruir la feina de les dones i dels homes que treballem per la igualtat”, ha advertit la socialista.  Per això Armengol ha invocat a la “defensa dels valors socialistes amb més força de mai, amb dones empoderades, que no deixem de lluitar mai per allò que som i mereixem. Som el 50% de la població. Sense nosaltres no hi ha ni democràcia ni llibertat que valgui la pena”.

La secretària general de l’Agrupació Socialista de Sa Pobla, Xesca Mir ha obert l’acte, i ha donat la benvinguda als presents a un auditori que ha omplert Sa Congregació. La secretària d’Igualtat, Nati Francés, per la seva banda, ha destacat la pèrdua de pes de la presència del feminisme dins de l’escola pel canvi política que ha dut PPVOX a les principals institucions. Un fet que obliga als Socialistes de Mallorca a “plantar cara” a través de la feina a l’oposició, amb la “llavor” que ens deixen les figures de Matamalas i Pulido.

L’acte ha estat organitzat per la Federació Socialista de Mallorca i per les Joventuts Socialistes de Mallorca, i s’ha celebrat davant de més de 200 persones que han omplert la sala d’actes de Sa Congregació.

Leave a Reply