L’atenció integral a les persones majors, objectiu dels Socialistes europeus per a la pròxima legislatura

La candidata socialista a la llista del PSOE a les Eleccions Europees 2024, Alícia Homs, i la secretària general de la federació Socialista de Mallorca, Catalina Cladera presenten les polítiques socials destinades a les persones majors davant de representants de diverses associacions i col·lectius. Garantir projectes de vida dignes a totes les persones durant totes les etapes de la seva vida, potenciar l’economia de les cures, i combatre l’edatisme i la solitud no desitjada dels majors, principals propostes programàtiques dels Socialistes per aquest pròxim lustre a Europa.

Homs també ha mostrat el seu “orgull com a espanyola” després que avui el president del Govern d’Espanya, Pedro Sánchez, hagi fet oficial el reconeixement de Palestina com a Estat independent.

A Balears hi viuen prop de 200.000 persones majors de 65 anys. Una població heterogènia, que no obstant constitueix més d’un 15% del total dels residents, i que manifesten unes necessitats creixents per poder mantenir condicions de vida i autonomia, i sobretot, el dret propi a decidir com volen afrontar l’envelliment. Davant d’això, els Socialistes europeus plantegen iniciatives que tenen per objectiu l’atenció integral per a dependència, però també per al temps de lleure, estudis, protecció efectiva, l’assistència sanitària de qualitat, el manteniment de l’autonomia personal i la lluita contra l’estigma de l’edatisme.

En aquesta línia s’emmarca l’Estratègia europea per a persones majors, que aquesta legislatura ha vist la llum a Brussel·les, amb el suport imprescindible de les esquerres d’Europa. Alícia Homs, candidata dels Socialistes de Balears a les llistes del PSOE a les Europees 2024, ha destacat aquest fet, i ha refermat el “compromís” per seguir treballant en reforçar la “solidaritat intergeneracional”, per blindar que “els joves que pertanyem a una altra generació puguem defensar la feina feta per la gent major, que han construït el projecte europeu democràtic que ara tenim”.

Homs ha recordat com el Govern de Sánchez ha estat capaç d’apujar les pensions un 8,5%, per evitar que els jubilats i jubilades perdin poder adquisitiu, en contraposició amb l’actitud del Govern de Rajoy, que minorà els increments de les prestacions a un 0,25%, uns increments irrisoris “que no servien ni per pagar les cartes que rebien les persones majors per anunciar la mesura”.

Un exemple d’aplicació real de polítiques socials destinades al col·lectiu de gent major es troba en els darrers anys de mandat socialista al Consell de Mallorca. Catalina Cladera, presidenta de la institució insular entre 2019 i 2023 ha recordat “la feina per oferir activitats de lleure i incrementar l’autonomia de les persones majors”, i entre totes les iniciatives ha destacat la del Servei d’Atenció Integral a Domicili, el SAID, que Cladera ha proposat traslladar a Europa. La socialista també ha alertat de la importància de seguir apostant per polítiques socials destinades a la gent gran, en contraposició a l’actitud que  mostren PPVox des del Govern autonòmic i insular.

Homs i Cladera han presentat les mesures del programa europeu dels Socialistes destinades a les persones majors en un col·loqui que ha comptat amb la presència de diferents responsables d’associacions i col·lectius de persones majors a Palma.


Leave a Reply